"Tankfaiye" İtfaiyecileri Alevlerden Koruyacak - Son Dakika
Yerel

"Tankfaiye" İtfaiyecileri Alevlerden Koruyacak

Lise Öğrencileri Tarafından Geliştirilen Wireless Kontrollü "Tankfaiye" Adlı Araç, Hem Yangını Söndürüyor, Hem Ortamı Kamera ile Görüntülüyor.

03.03.2011 13:13

Orhan Canbulatel - Lise öğrencileri tarafından geliştirilen wireless kontrollü "Tankfaiye" adlı araç, hem yangını söndürüyor, hem ortamı kamera ile görüntülüyor hem de zehirli gazların ölçümünü yapıyor.

Kayseri'deki mesleki ve teknik eğitim kurumları arasında düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması, Merkez Endüstri Meslek Lisesi'nde başladı.

Yarışmaya, 4 proje ile katılan Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi'nin

"Tankfaiye" adlı yangın söndürme aracı, dikkat çekti.

Öğretmen Mustafa Yaman'ın danışmanlığında 11. sınıf öğrencileri Yılmaz Çıklabaş ve Yunus Kaya tarafından geliştirilen araç, itfaiyecilerin girmekte zorlandıkları ortamlara girerek hem yangını söndürüyor, hem ortamı kamera ile görüntülüyor hem de zehirli gazlarını ölçümünü yapıyor.

Yılmaz Çıklabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyeci olan bir yakınının Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yangına müdahale ederken yanarak ağır yaralandığını söyledi.

Bu olayın kendisini çok etkilediğini ve "itfaiyeciler için ne yapabilirim" diye düşünmeye başladığını ifade eden Çıklabaş, şöyle devam etti:

"Birgün Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığını ziyaret ettik. İtfaiyeciler 'en çok yangına uzaktan müdahale edebilecekleri bir araca ihtiyaç duyduklarını' söylediler. Bunun üzerine arkadaşım Yunus Kaya ile birlikte

'Tankfaiye' adlı aracı tasarladık. Bir tanka benzeyen ve wireless ile kontrol edilebilen bu araç, üzerindeki su deposu ve hortumu ile yangını söndürebildiği gibi üzerindeki kamera sayesinde de ortamdan aldığı görüntüleri dışarıdaki bilgisayara aktarıyor. Bu sayede içeride canlı olup olmadığı görülebiliyor. Ayrıca bu aracın üzerinde bir de gaz algılayıcı dedektör var. Bu dedektör içerideki zehirli gazları algılayarak, itfaiyecilere bilgi aktarıyor. Bu sayede de hem zehirlenmeye hem de LPG ya da doğal gaz sızıntılarına karşı önlem alınabiliyor."

Yunus Kaya da aracın ana gövdesini tanka benzettiklerini, paletlerini de bisiklet dişlisi ve zinciri kullanarak yaptıklarını anlattı.

Aracın yaklaşık 680 liraya mal olduğunu belirten Kaya, "Araç tamamen metal olduğu için alevlerden etkilenmiyor. Kamera ve gaz algılayıcının üzerinde ise ısıya dayanıklı cam var. Bizim bu yaptığımız bir prototip ama istenirse daha büyük kapasitede olan bir araç üretilebilir" dedi.

-"ROBOT EL, DİJİTAL METEOROLOG"-

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi'nin bir diğer projesi olan "Robot El" de ilgi görüyor. Öğrenciler Emrehan Şahin ve Orhan Karagöz tarafından engelliler için geliştirilen mekanik el, kola takılan bir hareket algılayıcı buton ve batarya sayesinde çalışıyor.

Yaklaşık 750 liraya mal olan "Robot El", kol hareketleri sayesinde açılıp kapanabiliyor ve nesneleri tutabiliyor.

İbrahim Özören ve Mehmet Yıldırım tarafından gelişirilen "Dijital Meteorolog" ise ısı farklarından oluşan mevsimsel hastalıkları önlemeyi hedefliyor.

Hava sıcaklığını ölçen cihaz, hem dijital ekranında yazı ile hem de sesli olarak giyecek tavsiyesinde bulunuyor.

Jüri tarafından değerlendirilecek projeler, 4 Mart Cuma gününe kadar sergilenecek.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Tankfaiye' İtfaiyecileri Alevlerden Koruyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement