Taş: "Rusya'daki Müslümanlar Önemli Güç Olacak" - Son Dakika
Güncel

Taş: "Rusya'daki Müslümanlar Önemli Güç Olacak"

Taş: "Rusya\'daki Müslümanlar Önemli Güç Olacak"

Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ’SSCB Dağıldıktan Sonra Kuzey Kafkasya’ adlı konferansta konuşan Rusya Uzmanı Yusuf Taş, “Gelecekte, Rusya Federasyonu’nda Müslümanlar önemli bir güç olacaklar” dedi.

21.11.2016 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen 'SSCB Dağıldıktan Sonra Kuzey Kafkasya' adlı konferansta konuşan Rusya Uzmanı Yusuf Taş, "Gelecekte, Rusya Federasyonu'nda Müslümanlar önemli bir güç olacaklar" dedi.

Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen "SSCB Dağıldıktan Sonra Kuzey Kafkasya" adlı konferansta konuşan Rusya Uzmanı Yusuf Taş, "Gelecekte, Rusya Federasyonu'nda Müslümanlar önemli bir güç olacaklar" dedi. Rusya Uzmanı Taş, Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra Kuzey Kafkasya'daki Müslümanların zorlu bir 20 yıl yaşadığını belirterek "Dağılma sürecinden hemen sonra çok hızlı bir şekilde İslami eğitim ve İslami yaşama geçmeye çalıştılar. Tam da bu esnada, Rusya devleti gücünü ve kuvvetini kaybetmişken Çeçenistan Savaşı patlak verdi. 1994-1996 yılları arasında yaşanan Birinci Çeçenistan Savaşı'nın Çeçenler tarafından kazanılması, Rus devlet otoritesinin kaybolmasına ve İslam çalışmaların hızla yayılmasına neden oldu. Ancak 1999 yılında Putin'in Başbakan olması ve ardından İkinci Çeçenistan Savaşı'nın başlaması, Müslümanlar aleyhinde dengeleri değiştirdi" dedi.

Taş, şunları kaydett: "Toparlanan Rusya devleti, çok vahşi yöntemlerle Çeçenleri bastırırken bölgedeki bütün Müslümanlara da radikal terörist muamelesi yaptı. Çeçenistan Savaşı tamamen bastırılıp Ramzan Kadirov üzerinden Çeçenistan kontrolü sağlandı. Rusya devlet otoritesi, Puin'in demir yumruğuyla yeniden ve daha güçlü bir şekilde tesis edildi. Bundan sonraki süreçte Müslümanlara yönelik yumuşama politikası başladı. Rusya'da uygulanan içki yasakları ve nüfus teşviki en çok Müslümanlara yaradı. Savaşta çok ağır yara alan Çeçenler, Ramzan Kadirov liderliğinde yeniden toparlandılar. ve Çeçenler savaş öncesi nüfuslarını geçti. Ayrıca Kuzey Kafkasya eyaletine tayin edilen bürokratların atanmasında Ramzan Kadirov etkili bir güç haline geldi. Gelecekte, Rusya Federasyonu'nda Müslümanlar önemli bir güç olacaklar. Ama bu gücün içerisinde kendisinden en çok söz ettirecek Cumhuriyet ise Çeçenistan olacaktır". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Taş: 'Rusya'daki Müslümanlar Önemli Güç Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement