Tiroid bezinde nodül ablasyonu - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Tiroid bezinde nodül ablasyonu

Tiroid bezinde nodül ablasyonu

Kapsama alanı çok geniş bir kavram olarak nodül, tiroid bezi içinde yer alan ve tiroid dokusundan farklı, her türlü yabancı yapıyı işaret eder. Toplumda çok sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Yaşla birlikte rastlanma sıklığı artar ve kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülür. Tiroid nodüllerinin tedavi yolları hakkındaki sorularımızı Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler'e yönelttik.

17.04.2018 09:51
İlandır

Tiroid Bezinde Nodül Nedir?

Boğazın önünde bulunan tiroid bezi, bebeğin anne karnındaki gelişim sürecinden başlayarak, yaşam boyu çok önemli vücut fonksiyonlarının devamı için gerekli olan T3 (tiroksin) ve T4 (triiyodotironin) hormonlarını salgılar. Çocuklarda büyüme ve zeka gelişimi başta olmak üzere, enerji üretimini ve kilo kontrolünü sağlamak, vücut ısısını düzenlemek, kan yağlarını dengelemek gibi önemli görevleri vardır.

Çoğu nodül iyi huyludur ve hiçbir şikayete sebep olmadan varlıklarını sürdürür. Fakat nodüllerin küçük bir kısmı kötü huyludur ve varlıkları tiroid kanseri demektir. Nodüllerin varlığı elle muayenede tespit edilir, teşhis tiroid ultrasonuyla kesinleştirilir, iyi ya da kötü huylu oldukları iğne aspirasyon biyopsisi ile anlaşılır.

İyi huylu olduğu anlaşılan ve şikayete sebep olmayan bir nodülün tedavi edilmesine gerek yoktur. Fakat zaman içinde yutma güçlüğü, şişme, çevre dokulara baskı, nefes darlığı, boğazda gıcıklanma gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu yüzden iyi huylu olan nodüllerin de düzenli olarak takip edilmesinde fayda vardır.

Ablasyon Nedir?

İngilizce bir terim olan "ablation" ameliyatla çıkarma anlamına gelir ve dilimize "ablasyon" olarak girmiştir. Halk dilinde "yakma" ya da "dondurma" olarak adlandırılan işlemlerdir. Sık sık varis tedavisi olarak adını duyduğumuz ablasyon tekniği, tiroid nodüllerinin tedavisinde, kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına bir alternatif olarak adını sıkça duymaya başladığımız bir uygulamadır. Her nodül için uygulanabilecek bir yöntem olduğunu söylememiz doğru olmaz elbette. Buna, yapılan tetkikler sonunda karar verecek kişi, girişimsel radyoloji uzmanı olacaktır.

Vücutta istenmeyen dokuların yok edilmesi için yapılan ablasyon işlemi, uygulanacak dokunun yapısına ve hastanın ihtiyacına göre;

  • Termal ablasyon (dokuyu ısıtarak ya da dondurarak)
  • Elektriksel ablasyon (elektriksel uyarılar verilerek)
  • Kimyasal ablasyon (nodülün içine alkol ya da asetik asit gibi maddeler verilerek) gibi değişik biçimlerde gerçekleştirilir.

Tiroid nodüllerinde ablasyon uygulamalarında amaç nodül dokusunu meydana getiren hücreleri ısıtarak ya da soğutarak öldürmek ve nodülün vücudun bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Ultrason ya da bilgisayarlı tomografi cihazları eşliğinde yapılan işlem sırasında hastalar lokal anestezi altında olurlar.

Son Dakika Advertorial Sondakika Tiroid bezinde nodül ablasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement