Tokat'ın Tek Çömlekçi Ustası - Son Dakika
Yerel

Tokat'ın Tek Çömlekçi Ustası

Tokat\'ın Tek Çömlekçi Ustası

Tokat'ın tek çömlekçi ustası Kazım Çömlekçi, sanatın unutulmaması için torunlarına çömlekçiliği öğretmeye çalıştığını söyledi.

20.05.2013 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın tek çömlekçi ustası Kazım Çömlekçi, sanatın unutulmaması için torunlarına çömlekçiliği öğretmeye çalıştığını söyledi.

Tokat merkeze Bağlı Emirseyit beldesinde Başkan Ertuğrul Ağıl tarafından düzenlenen şükür duasına katılan Vali Mustafa Taşkesen, programın ardından kentin tek çömlekçi ustasını ziyaret etti. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan seramiklerin memleketinin Tokat, Kütahya ve Çanakkale olduğunu kaydetti. Vali Taşkesen, Tokat'ta yüzlerce çömlek ustasından tek bir usta kalmış olduğunu belirterek, "Yani nesli tükenen insanlardan. İnşallah bir çırak bile yetiştirirse bu gelenek devam eder. Biz de geldiğimiz günden beri bu durum bize anlatılıyor. Tokat Seramikleri bize anlatıldıktan sonra hemen bir araştırma yaptırdık. Konu ile ilgili bir kitap bastırdık ve kitabımız da dağıtılmak üzere hazırlanmış durumda. Ayrıca bu kitabı valilik web sitemize de koyduk. Bundan sonra bu konuyu tekrar nasıl canlandırabiliriz bunun gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Kazım Usta ile tanışmanın kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu belirten Vali Taşkesen, "İnşallah bu işin gönül verenleri ile beraber Tokat seramikleri sanatını geliştirebilir miyiz diye projeler yapacağız. Başta bu atölye ve ocak olmak üzere daha iyi nasıl yapılabilir, çırak yetiştirmek için özellikle. OKA'dan olabilir, Avrupa Birliği'nden olabilir. Bu amaçla çaba harcayacağız. Bu tür orijinal, nesli tükenmekte olan mesleklere kredi konusunda sıkıntı yok. Bu mesleği ileriki nesillere taşımak ve bu alanda çırak yetiştirmek için gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

Emirseyit Beldesinde mesleğini yaşatmaya çalışan Kazım Usta, çömlekçilik mesleğinin kendisine babadan kaldığını belirterek, "Tokat'ta benden başka bu sanat ile uğraşan kimsenin kalmadı. Geçmişte Tokat'ta seramikçiliğin ve çömlekçiliğin çok yaygındı. Tokat'ın çömleğinin çok meşhurdu. Çömlek imalatı mesleği geleneksel bir sanat, bu sanatın unutulmaması için torunlarıma çömlekçiliği öğretmeye çalışıyorum" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tokat'ın Tek Çömlekçi Ustası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement