Transit Bipartisyon Hakkında Her Şey - Son Dakika
Advertorial

Transit Bipartisyon Hakkında Her Şey

Transit Bipartisyon Hakkında Her Şey

Transit bipartisyon; tüp mide ameliyatından sonra ince bağırsağın son kısmının mideye entegre edilerek, ince bağırsakların tamamından besin geçişi sağlaması amaçlanan bir ameliyat şeklidir.

10.10.2017 11:34
İlandır

Transit bipartisyon operasyonu için öncelikle tüp mide ameliyatının yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kamil Gülpınar, operasyona ihtiyaç duyan şeker hastaları için açıklamada bulundu.

Metabolik sendrom; yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol sorunu olanlarda karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Metabolik sendrom, özellikle kalp ve damar hastalıklarına neden olması bakımından ciddiye alınmalı ve tedavi ihmal edilmemelidir. Cerrahi tedavi dışındaki seçeneklerin genellikle olumsuz sonuçlandığı bilinerek, gerektiğinde cerrahi tedavi yapılmalıdır.

Transit Bipartisyon Nedir?

Metabolik cerrahi olarak da ifade edilen transit bipartisyon ameliyatı; tip 2 şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve normalin çok üzerinde bir karın çevresi çapına sahip olan hastalara uygulanan bir cerrahi operasyondur. Tercih edilme sıklığı giderek artan bu operasyon, transit bipartisyon üzerine uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapılıyor. Operasyonun özünü midenin büyük bir bölümünün çıkarılması ve devamında ince bağırsakların yerlerinin değiştirilmesi oluşturuyor.

Transit bipartisyon ameliyatı, kapalı ameliyat olarak ifade edilen laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra hastaların aldığı gıdaların üçte biri normal yollardan geçişini sürdürürken, üçte ikisi ise bu operasyon ile açılan yoldan geçmeye başlar. Ameliyat ile birlikte midenin hacminde yüksek oranda bir küçülme sağlanması nedeniyle hastaların iştah ve açlık hissinde düşüş gerçekleşir. Hastalar ayrıca normalden daha az yiyerek doyma hissine ulaşır.

Operasyondan Sonra Hastaların Durumu

Operasyonun ardından hastalardaki tip 2 şeker hastalığı %90'ın üzerinde bir oranla iyileşme gösterir. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, diz-eklem rahatsızlıkları, uyku apne sendromu ve solunum hastalıklarının bazıları da %70'in çok üzerinde oranlarda iyileşme gösterir. İştahta ve açlık hissinde azalma sağlanır. Ameliyatın bir yıl sonrasında hastalar, kilolarının %70'inden fazlasını vermiş olurlar.

Transit bipartisyon operasyonu sonrasında besin geçişleri normal yollardan da devam ettiğinden hastalarda vitamin ve kalsiyum eksikliği görülmez. Sadece geçiş aşaması niteliğinde 6 ay ile 1 yıl arasında bir süreyle hastaların vitamin ve mineral açığını kapatmak amacıyla hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Kısa süre sonra bu ilaçların kullanımına da son verilir.

Son Dakika Advertorial Transit Bipartisyon Hakkında Her Şey - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement