TTB Meclis Başkan Yardımcısı Kahraman'dan Kaçak Çay Uyarısı - Son Dakika
Yerel

TTB Meclis Başkan Yardımcısı Kahraman'dan Kaçak Çay Uyarısı

Kemal Kahraman, Kaçak Çay Girişi Devam Ettiği Sürece Birçok Fabrikanın Yeni Sezonda Üretime Geçmesine Gerek Kalmayacağını Bildirdi.

28.01.2011 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, kaçak çay girişi devam ettiği sürece birçok fabrikanın yeni sezonda üretime geçmesine gerek kalmayacağını ve bunun da bölge için büyük bir tehdit unsuru oluşturacağını bildirdi.

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, yörenin tarım ekonomisinin bitme noktasına gelmesi halinde herkesin bölgeden kaçmak zorunda kalacağını, çaylıkların terk edilmiş ormana dönüşeceğini belirtti.

Kaçak çayın sektörü tehdit altına aldığını ifade eden Kahraman, şöyle devam etti:

'Nerede, nasıl üretildiği ve hangi şartlarda paketlendiği belli olmayan, insan sağlığını etkileyebilecek bu çayların tüketilmesinin önüne geçilmezse, telafisi zor durumlar doğabilecektir. Türk insanının çay alışkanlığı, sektörü ve bölge insanını ayakta tutuyor. Kontrollerin yetersizliği nedeniyle artık hemen her yerde kaçak çay satılıyor ve tüketiliyor. Kaçak çay çuvallar halinde değil, artık gıda sicil sertifikalı ve üretim izin belgeli olduğu ambalaj üzerinde yazarak, ulusal marketlere dahi paketlenip satılıyor.'

Kahraman, 2010 yılında 0.85 lira fiyata rağmen üreticinin yaş çayını 0.60 ile 0.75 liradan satmak zorunda bırakıldığını savunarak, şunları kaydetti:

'Kaçak çayın bu yoğunlukta yurda girmesi devam ederse, gelecek yıl yaş çayın 0.50 lira civarında satılabileceğini tahmin ediyorum. Hayvancılıkta nasıl yabancı menşeli et ucuz tüketiliyor, ama yerli üretimi bitiriyorsa çayda da yerli üretimi şu an çok büyük tehdit altındadır. Kaçak çay girişi devam ettiği sürece birçok fabrikanın yeni sezonda üretime geçmesine gerek kalmayacak ve bu da bölgemiz için büyük bir tehdit unsuru oluşturacaktır. Geçen yıl bölgeden kaçan para sadece yaş çay kaynaklı yaklaşık 100 milyon liradır. Her geçen gün bu rakam artıyor. Sektörün sorunlarını çözmek için kuru çay borsasının kurulması ve özel denetleme birimlerinin oluşturulması gerekmektedir.'

(TY-EA) - TRABZON

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TTB Meclis Başkan Yardımcısı Kahraman'dan Kaçak Çay Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement