Tüketici Hakları Derneği 13. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Tüketici Hakları Derneği 13. Olağan Genel Kurulu

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketici aleyhine uygulamaların evrensel tüketici haklarına uygun şekilde çözülmesini istediklerini belirterek, "İnsanca yaşanacak üretim ve tüketim boyutu oluşturulmalıdır" dedi.

26.12.2015 11:12

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketici aleyhine uygulamaların evrensel tüketici haklarına uygun şekilde çözülmesini istediklerini belirterek, "İnsanca yaşanacak üretim ve tüketim boyutu oluşturulmalıdır" dedi.

Çakar, derneğin 13. olağan genel kurulunda, beklentilerin ve ihtiyaçların aksine evrensel tüketici haklarına uyum konusunda olumlu gelişmeler yaşanmadığını savundu.

Tüketici Haklarının Korunması Kanunu'nun "garibanın, ezilenin yasası" olduğunu dile getiren Çakar, bu nedenle kanunun, piyasanın zayıf unsuru olan tüketicileri koruması gerektiğini söyledi.

Yasaya yönelik hazırlık sürecinde faiz dışında bankaların tüketicilerden herhangi bir "deli dumrul ücreti" alamamasını talep ettiklerini anımsatan Çakar, buna karşın yasanın bankaların lehine çıktığını, tüketicilerden talep edilen ücretlerin yasal güvenceye alındığını, bu konudaki yetkinin de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bırakıldığını dile getirdi. Çakar, "Peki ne oldu? Bankaların tüketicilerden aldığı ücretlerin adı değişti, yeni 'deli dumrul' ücretleri ortaya çıktı" diye konuştu.

Elektrikteki kayıp-kaçak bedelinin iadesi ve kaldırılması yönündeki gelişmelere ilişkin bilgi veren Çakar, bu yöndeki girişimlere rağmen tüketicilerin tüketmediği elektrik için ödeme yapmaya devam ettiğini belirtti.

Gıda güvenliği konusundaki risklerin her geçen gün arttığını, tüketicilerin tükettiği ürünlere karşı ciddi tedirginlikler yaşadığını ifade eden Çakar, "GDO hayatımıza sokuldu. Tüketiciler yüzde 100 güvenilir gıdaya ulaşamaz halde" diye konuştu.

Belediyelerin tüketicilere sunması gereken temiz su, ulaşım gibi temel hizmetlere erişimde de sıkıntılar yaşandığını savunan Turhan Çakar, "Tüketici aleyhine uygulamaların evrensel tüketici haklarına uygun şekilde çözülmesini istiyoruz. İnsanca yaşanacak üretim ve tüketim boyutu oluşturulmalıdır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüketici Hakları Derneği 13. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement