Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in Yüksek Seçim Kurulu Kanunu'nu değiştirmesine tepki - Son Dakika
Güncel

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in Yüksek Seçim Kurulu Kanunu'nu değiştirmesine tepki

Tunus\'ta Cumhurbaşkanı Said\'in Yüksek Seçim Kurulu Kanunu\'nu değiştirmesine tepki

Tunus'ta Nahda Hareketi, Bağımsız Yüksek Seçim Kuruluna yapılan atamaları ve üye sayısını düzenleyen kanunun Cumhurbaşkanı Kasy Said tarafından değiştirilmesine tepki gösterdi.

22.04.2022 18:43  Güncelleme: 00:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'ta Nahda Hareketi, Bağımsız Yüksek Seçim Kuruluna yapılan atamaları ve üye sayısını düzenleyen kanunun Cumhurbaşkanı Kasy Said tarafından değiştirilmesine tepki gösterdi.

Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Ülkeyi hem ekonomik hem de mali olarak çöküşün eşiğine getiren Cumhurbaşkanı Said, kararnamelerle seçim maddelerinin değiştirilemeyeceğini söyleyen anayasayı ayaklar altına alıyor." ifadeleri kullanıldı.

Temsilciler Meclisi tarafından 30 Mart'ta çıkarılan yasayla ülkedeki istisnai uygulamaların sonra erdiği savunulan açıklamada, Cumhurbaşkanı Said'in seçim kuruluyla ilgili kanunu değiştirmek üzere çıkardığı kararnameye, "Said'in çıkardığı kararname, Tunus halkı ve devrimini hafife almanın yanı sıra devleti dağıtma, tüm gücü ele geçirme ve demokratik kazanımları yok etme anlamı taşıyor." ifadesiyle tepki gösterildi:

Açıklamada, Tunuslu siyasi partiler, "Cumhurbaşkanı Said'in otokratik projesine" karşı direnmeye ve ülkeyi kurtarmaya çağrıldı.

Resmi gazetede dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, 20 Aralık 2012'de kurulan anayasal kurumlardan Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu ile ilgili hükümlerde değişikliğe gidilmişti.

Tunus'ta yaşanan siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıldan bu yana aldığı olağanüstü kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Tunus Cumhurbaşkanı, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus Cumhurbaşkanı, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclis'in kapalı kalacağını duyurdu.

Ülkedeki bazı kesimler Said'in Meclisi saf dışı bırakan kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in Yüksek Seçim Kurulu Kanunu'nu değiştirmesine tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement