Türk Aile Şirketleri Kuzey Yıldızı'nın Peşinde - Son Dakika
Güncel

Türk Aile Şirketleri Kuzey Yıldızı'nın Peşinde

Türk Aile Şirketleri Kuzey Yıldızı\'nın Peşinde

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları teşvik etmek amacıyla "Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi" kapsamında "Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü" verecek.

28.02.2017 17:59  Güncelleme: 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile işletmeleri ödül sürecinde kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşımlarını ölçümleme imkanı da bulacak.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından başlatılan Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini ve kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek bu alanda çalışmalar yapan işletmelerin teşvik edilmesini amaçlıyor. Projenin ana bileşenlerinden olan "Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü" İstanbul InterContinental Otel'de düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Ödülün tasarım ve uygulaması ARGE Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Toplantıda bir konuşma yapan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır, sürdürülebilirliğin ülkemiz ve dünyanın gündemindeki en önemli konu olduğuna dikkat çekerek "Sürdürülebilirlik kavramı ve çeşitli boyutları ile sık sık karşılaşmaktayız. Ancak ekonomimizin baskın ekonomik yapısı olan aile işletmelerinin erişebileceği bir yol haritasını ortaya koyan çalışmaların çok kısıtlı olduğunu görüyoruz. Bu gereksinimden hareketle TAİDER Aile İşletmeleri Derneği olarak 2016 yılında Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Projesi'ni hayata geçirdik. Projemizin ülkemizdeki tüm aile şirketlerini bu yolculuğa çıkarmakta ateşleyici olacağına inanıyoruz" dedi.

Bugün aile şirketlerinin ülkemizde GSMH'nın en az %75'ini ve Türkiye istihdamının %85'ini sağladığının altını çizen Bayındır "Aile işletmelerini kalıcı ve dayanıklı kılmak esas amacımızdır. Kuruluşumuzdan beri bu alandaki çabalarımızı daha etkili hale getirebilmek üzere, üyesi olduğumuz Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı'nın başlattığı ve BCORP işbirliği ile geliştirdiği, şirketlere somut bir araç sunan "Sürdürülebilirlik Etki Değerlendirme Testi"ni ciddi şekilde ele aldık" dedi.

Bayındır, proje kapsamında verilecek "Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü" ile de, ekonominin itici gücü aile şirketlerinin genlerinde var olan sürdürülebilirlik olgusuna yönelik çalışmaları özendirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Toplantıda ödül süreci ile ilgili bir konuşma yapan ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülleri'nin ülkemize önemli faydalar sağlamasını temenni ettiğini söyleyerek "Aile şirketleri uzun vadeli düşünmeye ve gelecek nesillerin geleceğine yatırım yapmaya odaklanmış durumda. Bu nedenle sürdürülebilirlik çalışmalarına uyum sağlamak aile şirketleri açısından çok daha rahat diye düşünüyorum. Özellikle de kurumsal yönetişimi benimsemiş ailelerde bu çalışmalar rahatlıkla yürütülüyor" dedi.

TAİDER tarafından verilecek ödüllerin güçlü temeller üzerine oturan bir değerlendirme ve geri bildirim sürecine sahip olduğuna da dikkat çeken Argüden, hedefin ödül vermek değil, faydanın yayılmasına ve toplumsal öğrenmeye imkan sağlayacağını sözlerine ekledi. Toplantı, ARGE Danışmanlık Yönetici Ortağı Pınar Ilgaz'ın ödüller ve değerlendirme süreci ile ilgili detaylı sunumu ile tamamlandı.

Ödül başvuruları 27 Mart 2017 tarihine kadar yapılabilecek ve sonuçlar 03 Kasım 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleşecek olan TAİDER 5. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi'nde açıklanacak.

Proje dört başlıkta ilerliyor

TAİDER'in Kuzey Yıldızı Projesi, kurumsal sürdürülebilirlik için dört bileşeni barındırıyor: Kuzey Yıldızı Etki Değerlendirme Testi, Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülü, Değerlendiriciler ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları.

Aile işletmeleri başta olmak üzere tüm şirketlere kendilerini ölçümleyebilme imkanı veren "Kuzey Yıldızı Etki Değerlendirme Testi", çalışanlar, toplum, çevre ve gelecek nesiller için yaratılan etkiyi puanlıyor ve geri besleme raporu sunuyor. Test, İngilizce dışında ilk kez TAİDER tarafından Türkçeye çevrildi.

"Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülü", kurumsal sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek bu alanda çalışmalar yapan, çalışanlar, çevre, toplum ve gelecek nesiller açısından fark yaratarak ülke ekonomisine değer katan aile işletmelerinin teşvik edilmesini amaçlıyor. Ödül için başvuran şirketler, sunulacak değerlendirme raporu sayesinde gelişmiş ve geliştirilecek alanlarını tespit etme imkanı elde edecek.

Ödül sürecinde eğitilecek "Değerlendiriciler" hem teorik, hem de pratik uygulama ile öğrenme ve öğrendiklerini kendi şirketlerinde de uygulama imkanı bulacaklar. Bu projenin en önemli çıktısının TAİDER bünyesinde eğitilmiş ve uygulamada bulunmuş değerlendiriciler kazanmak olacağına inanıyoruz.

Etki değerlendirme testini yüzde 100 tamamlayan aile şirketleri için takım çalışması ve birbirlerinden öğrenerek gelişme fırsatı sunan "Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları" oluşturuldu. Düzenli yapılacak toplantılar ile şirketler, sürdürülebilirlik yolculuğunda birlikte yürüyecek.

TAİDER AKADEMİ ve Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi

TAİDER, Türkiye'deki aile işletmelerinin sürdürülebilir bir yapı oluşturmaları için, özgün ihtiyaçlarına yönelik ve yol haritalarını çizmelerine olanak sağlayacak bilgi birikimini oluşturmaları için eğitimler verecek olan TAİDER AKADEMİ, 2017 yılında eğitimlerine başlıyor.

TAİDER'in her yıl düzenliği Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi, aile işletmelerini ilgilendiren konuları ele alarak, hem farkındalığı artırıyor hem de bilgi yayımını sağlıyor. Özgün yapısı ile değerli konuşmacıları sıcak bir paylaşım ortamında bir araya getiren zirvelerin 5.si bu yıl 3-4 Kasım 2017'de İstanbul'da gerçekleşecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Aile Şirketleri Kuzey Yıldızı'nın Peşinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement