Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Donetsk havaalanının büyük bölümü ayrılıkçıların eline geçti 6 asker öldü, ayrılıkçılar 16 askeri rehin aldı.

22.01.2015 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk havaalanının büyük bölümü ayrılıkçılar tarafından ele geçirildi.

Savunma Bakanlığı açıklamasında, Donetsk havaalanı ve civarındaki çatışmaların sürdüğü vurgulanarak Ukrayna askerlerinin hala havaalanının bir kısmını kontrol ettiğine dikkati çekildi.

Açıklamada, dün ayrılıkçıların saldırılarına hedef olan 20 askerin, kuşatmayı kırarak havaalanından ayrıldığı ifade edildi. Yaralanan 16 askerin ise ayrılıkçılar tarafından rehin alındığı kaydedildi. Havaalanındaki çatışmalarda 6 askerin yaşamını yitirdiği, çatışmaların devam ettiği belirtildi.

Doğudaki operasyonlara katılan "Azov" gönüllü birliğinden yapılan açıklamada, Ukrayna askerlerinin, savundukları Donetsk havaalanını bırakmak zorunda kaldığı bildirilerek "Havaalanı 242 gün kahramanlarca müdafaa edildi. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Stalingrad ve Moskova savunmasından daha fazla. Bu, aslında bir savaştan daha uzun süren bir süre" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, hükümet güçlerinin Donetsk havaalanını tamamen terk ettiği öne sürüldü.

Çatışmalarda yer alan gönüllü bir asker, sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, "Hayatta kalanların bir kısmı havaalanından ayrılmaya başardı, bir kısmı da rehin alındı. Havaalanının çöken çatısı altında yaralı askerlerin olma ihtimali var" ifadesini kullandı.

Doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların geçen sene Donetsk ve Lugansk kentleri dahil birçok bölgeyi ele geçirmesine rağmen, Ukrayna ordusunun Donetsk kentinde kontrol ettiği tek stratejik nokta Donetsk havaalanıydı. Ukrayna makamları, doğudaki savaşın simgesi haline gelen Donetsk havaalanı savunmasının prensip meselesi olduğunu dile getirmişti.

Son günlerde, bölgedeki durumun giderek gerginleşmesi ve ayrılıkçıların Donetsk havaalanı ile 29 ve 31 numaralı kontrol noktalarında saldırılarını artırması üzerine Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, dün bölgeye gitmiş, Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Davos'taki temaslarını yarıda keserek dün ülkeye dönme kararı almıştı.

Ukrayna'nın doğusunda 9 Aralık'ta Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ateşkesi öngören "sessizlik" rejiminin uygulamaya konulmasının ardından çatışmalar ve can kayıpları belirgin ölçüde azalmıştı. Ancak tansiyonun son günlerde yeniden yükselmesiyle bölgedeki can kayıpları da artmıştı. - Kiev

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement