Ulu Cami'nin Tarihinde "Tarihi Hata" İddiası - Son Dakika
Güncel

Ulu Cami'nin Tarihinde "Tarihi Hata" İddiası

Adana'nın En Önemli Tarihi Eserlerinden Ulu Cami'nin, Üzerinde Yazıldığı Gibi 1541 Yılında Değil, 1507 Yılında Yaptırıldığı İleri Sürüldü.

20.06.2008 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'nın en önemli tarihi eserlerinden Ulu Cami'nin, üzerinde yazıldığı gibi 1541 yılında değil, 1507 yılında yaptırıldığı ileri sürüldü.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Ulu Cami önünde yaptığı basın açıklamasında, caminin tarihi hakkındaki araştırmaları esnasında, giriş kapısı yanında bulunan tanıtım levhasının dikkatini çektiğini, levhada cami inşaatının Ramazanoğlu Halil Paşa tarafından 1513 yılında yaptırılıp, 1531 yılında bitirildiğinin yazdığını belirterek, "Cami içindeki mezarlar bölümünde Ulu Cami'yi yaptıran Ramazanoğlu ve Türkmen beyi Halil'in mezarının üzerindeki yazıyı çözümledim. Halil Bey, 1510 yılında ölmüş. Halil Bey'in ölüm tarihinden sonra 1513 yılında caminin yapımını başlatması mümkün değil" dedi.

Ulu Cami'nin yapım tarihinin, caminin doğusunda bulunan taç kapının girişindeki kitabede de yer aldığını ifade eden Yurtsever, "Kitabe çerçevesindeki Arapça yazıları da dikkatle okuyunca 'Tarih hayrihi sahha' şifreli yazısını buldum. O dönem tarihleme koduna esas olan 'ebced hesabı' ile caminin yapım tarihinin de 1507 yılında sonuçlandığını öğrendim. Bu gerçeklerin ışığında Ulu Cami'nin yapım tarihi 1507 yılıdır. Camiye sonradan ek binalar olarak imarethane/hastane eklenmişti ve bahsi geçen ek yapıların bitiş tarihi 1541'e kadar uzanmıştır" diye konuştu.

Cami girişindeki tanıtım levhasıyla insanların yanıltıldığını savunan Yurtsever, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşin ilginç yanı, 1998 Adana depremi öncesinde Ulu Cami'nin girişindeki tanıtım levhasında yapılış tarihi 1507 yazıyordu. Depremi bahane eden 'tarih uydurucular' levhayı yerinden söktüler ve toplumu yanıltan, caminin 1513 yılında yapıldığı görüşlerine yer veren levhayı koydular. Adana Valiliği Kültür Müdürlüğü ve devletin, Adana'nın kültürel tanıtımını esas alan bütün yayınlarında da aynı yanıltıcı bilgiler yer almıştır. Adana Valiliği, 'tarih uydurması'na acil müdahale etmelidir." Yurtsever, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun da, Adana tarihi ve Ulu Cami'nin tarihine kaynak gösterilen yazılarında, caminin yapılış tarihini 1513 olarak gösterdiğini, tarihi hatanın Halaçoğlu tarafından da yapıldığını savundu.

(MT-ÖZ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ulu Cami'nin Tarihinde 'Tarihi Hata' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement