Ünlü Fotoğrafçı Charlie Cole,tienanmen Olaylarını Anlatıyor - Son Dakika
Güncel

Ünlü Fotoğrafçı Charlie Cole,tienanmen Olaylarını Anlatıyor

TRT Türk'te Yayınlanan "ve Zaman Durdu' Programının 7. Bölümüne, 1989 Yılında Çin'deki Tiananmen Olayları Sırasında, Tek Başına Tankların Önünde Durarak Geçişlerini Engelleme Çalışan Protestocuyu Fotoğraflayarak, Aynı Yıl World Press Photo Ödülü'nü Kazanan Charlie Cole Katılıyor.

25.06.2009 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT Türk'te yayınlanan "Ve Zaman Durdu' programının 7. bölümüne, 1989 yılında Çin'deki Tiananmen olayları sırasında, tek başına tankların önünde durarak geçişlerini engelleme çalışan protestocuyu fotoğraflayarak, aynı yıl World Press Photo Ödülü'nü kazanan Charlie Cole katılıyor. Cole, o fotoğrafı çektiği günün 20. yıldönümünde "Ve Zaman Durdu' nun sorularını yanıtladı. "Ve Zaman Durdu', 27 Haziran 2009 Cumartesi ve 28 Haziran Pazar gün boyu TRT-TÜRK ekranında yayınlanacak.

1989 yılında Newsweek Dergisi foto muhabiri olan Charlie Cole, Çin'deki Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin başlattığı demokratikleşme hareketi sırasında çıkan olaylarda, tankların önünde duran göstericiyi görüntülediği o anı şöyle anlatıyor: "Birdenbire sağ taraftan genç bir adam çıktı. Yolun ortasına doğru yürüyordu ve üzerine doğru gelen tankların tüm ilgisinin yoğunlaştığı noktada duruyordu. O anda kesinlikle o adamı öldüreceklerini düşünmüştüm. Güvenlik güçleri tüm kalabalığı susturmuştu. Tankların genç adamın üzerinden geçeceğini düşündüm ancak hayret verici bir şekilde durdular. Tankların önünde öylece duruyordu".

Ünlü fotoğrafçının söz konusu kareyi yakalayış öyküsü ise şöyle: "Tiananmen olaylarını görüntülemek için meydanda bulunan Charlie Cole, protestocularla askerler arasında çatışmaların başladığı sırada Beijing Oteli'nin önüne gelir. Otelin kapısında kamu güvenliği görevlileri tarafından yumruklanır, makinaları alınır ve filmlerine el konulur.Ancak görevliler yeleğinin iç cebine sakladığı 3 makara filmi bulamaz. Daha sonra otelin balkonuna çıkarak fotoğraf çekmeye devam eder. Şehirde sıkıyönetim ilan edilmiş, kalabalık dağıtılmıştır. O sırada tankların önünde duran ve geçişlerini engelleyen genç adamı görür. Ellerinde alış veriş poşetleriyle öylece dimdik durmaktadır. Kalan 2-3 kare filmiyle adamı görüntüler ve filmi daha sonra almak üzere otelin tuvaletine saklar. İşte o kare kendisine 1989 World Press Photo Ödülü'nü kazandırır.

Güvenlik güçlerinin götürdüğü protestocunun kimliği ve akıbeti hakkında çeşitli görüşler öne sürülürken, 1998'de TIME Dergisi "Bilinmeyen İsyancıyı' 100 Yılın En Önemli İnsanlarından biri olarak adlandırdı.

Endonezya'nın Bali adasında yaşayan Charlie Cole, 2000 yılından bu yana kendi kurduğu Exclusive Image Ajansı'nda çalışıyor ve halen "Tank Adam'ın akıbetini merak ediyor. (ANKA)

NÇ/NK

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ünlü Fotoğrafçı Charlie Cole,tienanmen Olaylarını Anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement