Vakıfbank'ın 2016 Yılı Net Kârı 2.7 Milyar Lira - Son Dakika
Güncel

Vakıfbank'ın 2016 Yılı Net Kârı 2.7 Milyar Lira

Vakıfbank\'ın 2016 Yılı Net Kârı 2.7 Milyar Lira

VakıfBank, 2016 yılının son çeyreğinde 782 milyon lira net kar elde ederek 2016 yılını 2 milyar 703 milyon lira net kar ile kapattı.

20.02.2017 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VakıfBank, 2016 yılının son çeyreğinde 782 milyon lira net kar elde ederek 2016 yılını 2 milyar 703 milyon lira net kar ile kapattı.

VakıfBank'tan yapılan açıklamada, "VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2016 yılında ulaştığı 3 milyar 395 milyon lira brüt karından 692 milyon lira vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 703 milyon lira net kar elde etti" denildi.

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, "Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği böylesine zor bir dönemde, VakıfBank olarak yüksek likiditemiz ve sağlam bilanço yapımız ile ülke ekonomisine olan desteğimizi özellikle yılın ikinci yarısında her zamankinden daha fazla artırdık. 2016 yılında nakdi kredilerimiz yıllık bazda sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 19.2 artışla 147 milyar lira seviyesine yükseldi" dedi ve ekledi:

"KOBİ'lere kullandırılan nakdi kredilerde sektörün yüzde 40 üzerinde büyüdük. Yılın son çeyreğinde faiz indirimleriyle desteklediğimiz kampanyalarla reel sektöre desteğimizi sürdürdük. KOBİ kredilerinden tarım kredilerine, konut kredilerinden taksilirai ihtiyaç kredilerine ve proje kredilerine kadar, toplumumuzun her kesiminin zor gününde yanında olmaya devam ettik ve bu sayede hem Türk Lirası hem yabancı para kredilerde sektörün üzerinde büyüme sağladık. Yüzde 69 seviyesinde gerçekleşen kredilerimizin aktifler içindeki oranı büyük bankalar içindeki en yüksek orandır. VakıfBank, asıl işi ve hedefi olan reel sektöre finansman sağlayarak büyümeye devam edecektir."

VakıfBank olarak toplam mevduatlarının 2016 yılında yüzde 12.7 artarak 124 milyar liraya yükseldiğini ifade eden Aydoğan, "Pasif içinde yüzde 58 pay ile ana fonlama kaynağımız olan mevdualiraar hızla tabana yaygınlaşmaya devam etti. Toplam vadesiz mevduatımızın yıllık yüzde 21 büyüme ile 24 milyar lira'yi, tasarruf mevduatımızın yıllık yüzde 20 büyüme ile 54 milyar lira'yi aşmasından memnuniyet duyuyorum"dedi.

İhtiyaç kredilerinde yüzde 11.63 büyüme oranı ile sektörün 400 baz puan üzerinde bir performans sergilediklerini söyleyen Aydoğan, "Bu sayede ihtiyaç kredilerinde pazar payında 4. sıraya yükseldik. 15 Temmuz sonrası konut kredisi faiz oranlarımızı yüzde 0.80'e kadar düşürerek sektörde öncü bir rol oynadık ve bu sayede yüzde 12.35 büyüme kaydettik. Sektörün yılı negatif büyüme ile kapattığı kredili mevduat hesabında yüzde 9.88 büyüyerek pazar liderliğimizi sürdürüyoruz" diye ekledi.

Sektör kredi kartı ciro büyümesi yüzde 10.8 düzeyinde gerçekleşirken, VakıfBank'ın 2016 yılında yüzde 18.5 büyüme sağlayarak sektörün en hızlı büyüyen 2'nci bankası olduğunu hatırlatan Halil Aydoğan, "Acil kredi kartı ihtiyacı olan müşterilerimizin kolay ve hızlı bir şekilde sahip olabilecekleri 'Express Card'ı Eylül 2016'da hizmete sunduk" dedi ve ekledi:

"Şubelerimizden anında teslim alınabilen ve yıllık kart aidatı olmayan 'Express Card'a sahip olanlar, beklemeye gerek kalmadan kredi kartı kullanmanın rahaliraığını yaşamakta ve alışveriş ihtiyaçlarını anında karşılayabilmektedir. Şubat 2016'da çıkarttığımız ve çok kısa sürede 400 bin müşteri sayısına ulaştığımız 'Anında Bankomat Kart"ımız da sadece birkaç dakika içerisinde şubelerden alınıp ATM ve alışverişlerde kullanılarak müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyor."

VakıfBank'ın, birçok alanda sektörün üzerinde büyüme kaydetmesinin arkasındaki temel faktörlerden birinin, teknolojiye ve dijital bankacılık alanına yapılan yatırım olduğunun altını çizen Aydoğan, "Mobil çözümlerimize 2016 yılının başında mobil bankacılık ihtiyaç kredileri ile mobil bankacılık kredili mevduat hesabını ekledik. Mobil bankacılık müşteri sayımız yüzde 103'lük rekor bir büyüme oranına ulaştı. ATM sayımızı 3 bin 950'ye ulaştırırken, birikim sahibi müşterilerimizin istediği gibi para yatırıp çekebildiği 'Halden Anlayan Vadeli Mevduat' ürünümüzün yanı sıra çeyiz hesabı ve konut katkı hesabını müşterilerimizin hizmetine sunduk" dedi.

Ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan yatırımlara 2016 yılı içerisinde de finansman desteği sağlanmaya devam edildiğini söyleyen Aydoğan, VakıfBank tarafından kullandırılan nakdi ve gayri nakdi proje kredilerinin 2016 yılsonu itibarıyla 32.4 milyar liraya ulaştığını, proje kredileri nakdi plasmanının bir önceki yıla göre yüzde 10.2 artış gösterdiğini dile getirdi.

Yurt dışı borçlanmalarda da oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Aydoğan, "2016 yılı boyunca ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla orta ve uzun vadeli toplam 4.5 milyar dolar fon temin ettik. Özellikle nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 5 yıl vadeli, 500 milyon euro tutarındaki ülkemizin euro cinsi ilk covered bond (İTMK) ihracı, bu yılın en göz alıcı işlemi olarak dikkat çekti. Söz konusu ihracımızın, yıl boyunca birbirinden saygın ve prestijli 3 farklı uluslararası organizasyon nezdinde birincilik ödüllerine layık görülmesi bizleri oldukça mutlu etti" dedi.

Uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi Türk bankası konumlarının en son yapılan Basel II uyumlu 228 milyon dolar tutarındaki tahvillerin Basel III uyumlu hale getirildiği takas işlemi ile perçinlendiğini belirten Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu takas işlemi ile Bankamızın sermaye yapısını, sıfırdan yeni bir tahvil ihracı ile kıyaslandığında daha düşük bir maliyelirae güçlendirmiş olduk. Yaklaşık 228 milyon dolar tutarındaki takas işlemimizin 2016 yılsonu Sermaye Yeterlilik Rasyomuz üzerinde 50 baz puanlık pozitif bir etki doğurduğunu belirtmeliyim. Güçlü sermaye tabanımız ve yurt dışından sağlamış olduğumuz uzun vadeli kaynaklarla, büyük altyapı projeleri başta olmak üzere reel sektöre destek olmaya devam edeceğiz."

(Fotoğraflı)

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vakıfbank'ın 2016 Yılı Net Kârı 2.7 Milyar Lira - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement