Vakıfbank'tan 2016'da 2,7 Milyar TL Net Kar - Son Dakika
Güncel

Vakıfbank'tan 2016'da 2,7 Milyar TL Net Kar

Vakıfbank\'tan 2016\'da 2,7 Milyar TL Net Kar

VakıfBank, 2016 yılının son çeyreğinde 782 milyon TL net kar elde ederek 2016 yılını 2 milyar 703 milyon TL net kar ile kapattı.

20.02.2017 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VakıfBank, 2016 yılının son çeyreğinde 782 milyon TL net kar elde ederek 2016 yılını 2 milyar 703 milyon TL net kar ile kapattı.

VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2016 yılında ulaştığı 3 milyar 395 milyon TL brüt karından 692 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 703 milyon TL net kar elde etti. 924 şubesi ve her geçen gün gelişen alternatif dağıtım kanalları ile sunduğu hizmetlerin kalitesini artıran VakıfBank, Türkiye ekonomisine nakdi ve gayri nakdi kredi olarak toplam 187 milyar TL finansman sağladı.

VakıfBank, 2016 yılının son çeyreğinde 782 milyon TL net kar elde ederek 2016 yılını 2 milyar 703 milyon TL net kar ile kapattı.

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan yaptığı yazılı açıklamada, başta 15 Temmuz hain darbe girişimi olmak üzere pek çok olayın yaşandığı zor bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, "Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği böylesine zor bir dönemde, VakıfBank olarak yüksek likiditemiz ve sağlam bilanço yapımız ile ülke ekonomisine olan desteğimizi özellikle yılın ikinci yarısında her zamankinden daha fazla artırdık. 2016 yılında nakdi kredilerimiz yıllık bazda sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 19,2 artışla 147 milyar TL seviyesine yükseldi." ifadelerini kullandı.

Aydoğan, 2016 yılında Türkiye ekonomisinin itici gücü KOBİ'lere desteklerinin devam ettiğini ve KOBİ'lere kullandırılan nakdi kredilerde sektörün yüzde 40 üzerinde büyüdüklerini bildirdi. Yılın son çeyreğinde faiz indirimleriyle destekledikleri kampanyalarla reel sektöre desteklerini sürdürdüklerini aktaran Aydoğan, KOBİ kredilerinden tarım kredilerine, konut kredilerinden taksitli ihtiyaç kredilerine ve proje kredilerine kadar, toplumun her kesiminin zor gününde yanında olmaya devam ettiklerini ve bu sayede hem TL hem de yabancı para kredilerde sektörün üzerinde büyüme sağladıklarını dile getirdi.

Aydoğan, yüzde 69 seviyesinde gerçekleşen kredilerin aktifler içindeki oranının büyük bankalar içindeki en yüksek oran olduğunu vurgulayarak, VakıfBank'ın reel sektöre finansman sağlayarak büyümeye devam edeceğini kaydetti.

VakıfBank olarak toplam mevduatlarının 2016 yılında yüzde 12,7 oranında artarak 124 milyar TL seviyesine yükseldiğini ifade eden Genel Müdür Aydoğan, pasif içinde yüzde 58 pay ile ana fonlama kaynağı olan mevduatların hızla tabana yaygınlaşmaya devam ettiğini belirterek, toplam vadesiz mevduatlarının yıllık yüzde 21 büyüme ile 24 milyar TL'yi, tasarruf mevduatlarının yıllık yüzde 20 büyüme ile 54 milyar TL'yi aşmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

-Konut kredisinde öncü banka

İhtiyaç kredilerinde yüzde 11,63 büyüme oranı ile sektörün 400 baz puan üzerinde bir performans sergilediklerini aktaran Aydoğan, "Bu sayede ihtiyaç kredileri pazar payında 4'üncü sıraya yükseldik. 15 Temmuz sonrası konut kredisi faiz oranlarımızı yüzde 0,80'e kadar düşürerek sektörde öncü bir rol oynadık ve bu sayede yüzde 12,35 oranında büyüme kaydettik. Sektörün yılı negatif büyüme ile kapattığı kredili mevduat hesabında yüzde 9,88 büyüyerek pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Sektör kredi kartı ciro büyümesi yüzde 10,8 düzeyinde gerçekleşirken, VakıfBank, 2016 yılında yüzde 18.5 büyüme sağlayarak sektörün en hızlı büyüyen 2'nci bankası oldu. Acil kredi kartı ihtiyacı olan müşterilerimizin kolay ve hızlı bir şekilde sahip olabilecekleri 'Express Card'ı Eylül 2016'da hizmete sunduk. Şubelerimizden anında teslim alınabilen ve yıllık kart aidatı olmayan 'Express Card'a sahip olanlar, beklemeye gerek kalmadan kredi kartı kullanmanın rahatlığını yaşamakta ve alışveriş ihtiyaçlarını anında karşılayabilmektedir. Şubat 2016'da çıkarttığımız ve çok kısa sürede 400 bin müşteri sayısına ulaştığımız 'Anında Bankomat Kart"ımız da sadece birkaç dakika içerisinde şubelerden alınıp ATM ve alışverişlerde kullanılarak müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

VakıfBank'ın, birçok alanda sektörün üzerinde büyüme kaydetmesinin arkasındaki temel faktörlerden birinin, teknolojiye ve dijital bankacılık alanına yapılan yatırım olduğunun altını çizen Halil Aydoğan, şunları kaydetti:

"Mobil çözümlerimize 2016 yılının başında mobil bankacılık ihtiyaç kredileri ile mobil bankacılık kredili mevduat hesabını ekledik. Mobil bankacılık müşteri sayımız yüzde 103'lük rekor bir büyüme oranına ulaştı. ATM sayımızı 3 bin 950'ye ulaştırırken, birikim sahibi müşterilerimizin istediği gibi para yatırıp çekebildiği 'Halden Anlayan Vadeli Mevduat' ürünümüzün yanı sıra çeyiz hesabı ve konut katkı hesabını müşterilerimizin hizmetine sunduk. Ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan yatırımlara 2016 yılı içerisinde de finansman desteği sağlanmaya devam edildi. VakıfBank tarafından kullandırılan nakdi ve gayri nakdi proje kredileri 2016 yılsonu itibarıyla 32,4 milyar TL'ye ulaştı. Proje kredileri nakdi plasmanı bir önceki yıla göre yüzde 10,2 artış gösterdi. "

Yurt dışı borçlanmalarda da oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Aydoğan, "2016 yılı boyunca ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla orta ve uzun vadeli toplam 4,5 milyar dolar fon temin ettik. Özellikle nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 5 yıl vadeli, 500 milyon avro tutarındaki ülkemizin euro cinsi ilk covered bond (İTMK) ihracı, bu yılın en göz alıcı işlemi olarak dikkat çekti. Söz konusu ihracımızın, yıl boyunca birbirinden saygın ve prestijli 3 farklı uluslararası organizasyon nezdinde birincilik ödüllerine layık görülmesi bizleri oldukça mutlu etti" ifadelerini kullandı.

Uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi Türk bankası konumlarının en son yapılan Basel II uyumlu 228 milyon dolar tutarındaki tahvillerin Basel III uyumlu hale getirildiği takas işlemi ile perçinlendiğini vurgulayan Aydoğan, söz konusu takas işlemi ile bankanın sermaye yapısını, sıfırdan yeni bir tahvil ihracı ile kıyaslandığında daha düşük bir maliyetle güçlendirmiş olduklarını dile getirdi.

Aydoğan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 228 milyon dolar tutarındaki takas işlemimizin 2016 yılsonu Sermaye Yeterlilik Rasyomuz üzerinde 50 baz puanlık pozitif bir etki doğurduğunu belirtmeliyim. Güçlü sermaye tabanımız ve yurt dışından sağlamış olduğumuz uzun vadeli kaynaklarla, büyük altyapı projeleri başta olmak üzere reel sektöre destek olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vakıfbank'tan 2016'da 2,7 Milyar TL Net Kar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa Harmancık'ta Geleneksel İftar Yemeği Düzenlendi
    09:31 Bursa Harmancık'ta Geleneksel İftar Yemeği Düzenlendi

    Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen iftar yemeği Harmancık'ta gerçekleşti. Harmancık Belediyesi bahçesinde gerçekleştirilen iftar yemeğine 2 bin 500 kişi katıldı. Yoğun katılımdan dolayı cadde trafiğe kapatılarak masalar kuruldu. İftar programına Bursa Ak Parti Milletvekili Osman Mesten, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Mesten, muhtarlar ve Harmancıklı vatandaşlar katıldı. Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, memnuniyetini belirterek hayırsever destekleriyle iftar çadırının her gün hizmet verdiğini ve katılımcılara teşekkür etti. Etkinlikte Hacivat Karagöz gösterisi de yapıldı.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Vatandaşlarla İftarda Buluştu
    09:29 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Vatandaşlarla İftarda Buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Efeler Atatürk Kent Meydanı'nda düzenlenen iftarda vatandaşlarla bir araya geldi. Çerçioğlu, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ve Cumhuriyet Halk Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin ile birlikte iftara katıldı.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret etti
    09:29 Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, turistik çarşılar ve Balık Hali esnafını ziyaret ederek, esnafa hayırlı işler dileğinde bulundu ve yapacakları yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Tarsus'ta esnafı ziyaret etti
    09:29 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Tarsus'ta esnafı ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus ilçesinde Kırklar Pazar Yeri'ni ve Atatürk Caddesi esnafını ziyaret etti. Seçer'e yoğun ilgi gösterildi ve vatandaşlar desteklerini dile getirdi. Ziyaret sırasında vatandaşlara hizmet broşürü, pazar çantası ve oyuncak dağıtıldı.

  • Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi
    09:29 Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi

    ANKA HABER AJANSI 19 MART SALI GÜNDEMİ

  • Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı
    09:25 Mersin'de Jandarma Operasyonu: 4 Silah Ele Geçirildi, 1 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Mersin'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, silah kaçakçılığı yapan bir şüpheli gözaltına alındı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada ise 1 tabanca, 1 yivli tüfek, 2 av tüfeği, 70 fişek, 1 şarjör, 150 mermi ve 2 adet 6136'ya tabi bıçak ele geçirildi.

  • Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı
    09:24 Hakkari'de Haftalık Asayiş Toplantısı Yapıldı

    Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik başkanlığında haftalık asayiş toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, geçen hafta meydana gelen olayların analizi yapıldı ve başarılı operasyonlar değerlendirildi.

  • Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor
    09:23 Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor

    Kemik kanseri nedeniyle bir bacağı kesilen İbrahim, tedavi olabilmek için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyor. İbrahim ve ailesi, Denizli'de tedavi olmak istiyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı
    09:23 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 zanlı gözaltına alındı

    Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik çalışma başlattı. Operasyon kapsamında 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin örgüte karşı muhalif gördükleri kişileri tehdit ettiği, örgüt lehine slogan attığı ve terör örgütü propagandası yaptığı tespit edildi. Operasyonda 1 ruhsatsız tabanca, 23 adet fişek, 1 ruhsatsız av tüfeği ve örgütsel dijital materyal ele geçirildi.


Advertisement