Vatandaş İnsan Hakları Konusunda Bilinçli Değil - Son Dakika
Yerel

Vatandaş İnsan Hakları Konusunda Bilinçli Değil

Vatandaş İnsan Hakları Konusunda Bilinçli Değil

Kayseri Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı kurul toplantısını yaptı.

29.06.2012 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı kurul toplantısını yaptı. Kurul Başkanı Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu, 2012'nin ilk 6 ayında komisyona yalnızca 13 kişinin dilekçe verdiğini söyledi.

2011'DE DE 30 BAŞVURU

Vatandaşların insan hakları konusunda çok bilinçli olmadığını ifade eden Dayıoğlu, 1 Ocak'tan itibaren kurula yapılan başvuru sayısının 13 olduğunu, 2011 yılında da rakamların benzerlik göstererek, yıl boyu yalnızca 30 kişinin kurula dilekçe yazdığını dile getirdi. Vatandaşların, Valiliğin web sitesindeki www.kayseri .gov.tr adresinden, şikayet kutularından ve direk dilekçe yolu ile bizzat kendilerine başvurabileceğini kaydeden Dayıoğlu, "Başvuran kişi sayısı şu anda az. Ama bunlar için bir süreç gerekiyor. Bizim ve basının çalışmalarıyla vatandaşlar bu kurulları daha iyi tanıyacaklar." dedi.

13 DİLEKÇE DE İNSAN HAKLARI KAPSAMINDA DEĞİL

Dayıoğlu, vatandaşların 'insan hakları' kavramını doğru algılayamadıkları için, insan hakları ihlaline girmeyen konularla ilgili dilekçeler yazdıklarını vurguladı. 2012 yılındaki söz konusu 13 dilekçenin hiç birinin doğrudan insan hakları ihlali kapsamına girmediğini belirten Dayıoğlu, "Mesela vatandaşın biri jandarma karakoluna tehdit edildiği için başvurmuş. Kendisine sahip çıkılmadığı, bu nedenle 50 büyükbaş hayvanla 30 bin Türk Lirası kaybettiğini iddia eden bir başvuru yapmış. Başvuru Kaymakamlığa yazılarak cevap istenmiştir. Kaymakamlık başvurandan konuya ilişkin bilgi, belge istemiş ancak vatandaş konuyla ilgili herhangi bir bilgi veya belge göndermemiştir. Kurumlardan gelen bilgi ve belgelerde ise başvurana karşı işlenmiş herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığı ayrıca konuyla ilgili hazırlık soruşturmasının devam ettiği bu nedenle idari yönden yapılacak bir işlem olmadığı anlaşılmıştır. Vatandaş şu anda hangi tür olay insan hakları ihlali olduğunu hangi tür olayın insan hakları ihlali kapsamı dışında kaldığı konusunda yeterli bir bilince sahip değil. Bu bir süreç meselesidir." şeklinde konuştu.

KURULUN YAPTIRIMI YOK

Dayıoğlu, insan hakları kurullarının yaptırım gücü olmadığının da altını çizdi. Vatandaşlardan gelen dilekçelere en geç 1 ay içerisinde yanıt verdiklerini söyleyen Dayıoğlu, dilekçedeki olay yargı ilgilendirecek şekilde ise Cumhuriyet Başsavcılığı'na, aksi takdirde ilgili mercilere ilettiklerini ifade etti.

(SK)

29.06.2012 12: 12: 08

TSI

NNNN - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vatandaş İnsan Hakları Konusunda Bilinçli Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement