Wwdc 2018: Apple'ın En Büyük Yeni Özellikleri Neler? Merak Edilenler? - Son Dakika
Teknoloji

Wwdc 2018: Apple'ın En Büyük Yeni Özellikleri Neler? Merak Edilenler?

Wwdc 2018: Apple\'ın En Büyük Yeni Özellikleri Neler? Merak Edilenler?

Merakla Beklenen WWDC 2018 Etkinliği Apple Tarafından Gerçekleştirildi Apple'ın geleneksel olarak her yıl düzenlediği ve özellikle yeni yazılımlarını duyurduğu etkinlik nihayet yapıldı.

07.06.2018 03:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merakla Beklenen WWDC 2018 Etkinliği Apple Tarafından Gerçekleştirildi

Apple'ın geleneksel olarak her yıl düzenlediği ve özellikle yeni yazılımlarını duyurduğu etkinlik nihayet yapıldı. Beklendiği gibi iOS 12 ve geliştirmeleri dikkat çekti.

Apple hemen hemen tüm yazılım platformlarına büyük güncellemeler getirdiğini söyleyebiliriz. Şimdi detaylara birlikte bakalım.

Apple'ın WWDC 2018 KeyNote sunumunda neredeyse hiç konuşulmamış olabilir ancak; bu sunumun iki saatten fazla sürmesine engel olmadı.

Apple'ın Dört Yazılım Platformu " iOS, watchOS, tvOS ve macOS " bu sonbaharda büyük güncellemeler alacak. Şirket bir anlamda cihazlarının kullanım şeklinizi değiştirecek küçük veya büyük yenilikler, değişiklikleri anlatmak için bolca zaman harcadı.

Dediğimiz gibi iki saatten fazla süren sunumdan sonra neyin daha önemli olduğunu ayırt etmek kolay değil.

WWDC 2018'de yapılan önemli duyurulara birlikte bakalım.

iOS 12 Daha Hızlı, Daha Kişisel ve Daha Bağımlılık Yapıcı Özellikler Sunuyor

"Digital Healty – Dijital Sağlık" son zamanlarda iyi bir sebeple daha önemli hale gelmiştir: Hepimiz telefonlarımıza umutsuzca bağımlıyız. Google'ın, Instagram üzerinde ne kadar zaman harcadığınızı takip etmesini kolaylaştırmasından bir ay sonra, Apple benzer planlarını açıkladı. Gruplandırılmış bildirimler umarım daha az dikkat dağıtıcı olur, ebeveynler çocuklarının bir anlamda telefon ekran süresini sınırlayabilir, kullanım raporları ise zamanını nasıl harcadığınızı gösterebilir. Yetmedi bu Uygulamaların sınırlarını ayarlayabilir, Facebook'u mesela istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.

Büyük yazılım güncellemelerini yüklemenin eski telefonları yavaşlatabileceği bir sır değil. Umarım, bu yıl böyle olmayacak:  Apple, iOS 12'nin eski telefonları önemli ölçüde hızlandıracağını söyledi. Bu hızlandırılacak cihazlar içinde 2013 cihazları da var. iPhone 6 Plus örneğin 2014 yılında piyasaya sürüldü ve kameranın kilit ekranından eskisinden yüzde 70 daha hızlı açılacağını söylüyor. Uygulamalar yüzde 40 daha hızlı, klavye yüzde 50 daha hızlı görüntülenir. ve eski telefonlar bundan yararlanırken, yeni cihazlar da daha canlı hissetmeli.

iPhone X sahipleri yeni Memoji'yi tecrübe edecekler. Adından da anlaşılacağı gibi, size benzeyen kişisel bir Animoji yaratabilirsiniz (ya da size değil). Sadece başka Animoji gibi, baş hareketleri ve yüz ifadeleri takip edeceğiz. Hatta dil izleme bile var – gerçekten.

FaceTime en büyük yükseltmesini yıllardır alıyor: 32 katılımcıya kadar grup çağrılarını destekleyecek. Görüntülü arama servisi ayrıca Mesajlar uygulamasına da entegre edilmiştir. Bir grup sohbetinden, bir dokunuş tüm katılımcılarla bir FaceTime başlatabilir. Doğal olarak grup araması, MacOS için FaceTime uygulamasında da çalışır.

Siri'yi istediğin her şeyi yapmak için eğitebilirsin.

Çok Bilmiş Dijital Asistan Siri iOS 12'de daha iyi:  Siri Kısayolları, birden fazla uygulamayı birleştiren, kısa bir komutla birden çok eylem gerçekleştirmenizi sağlayan özel iş akışları oluşturmanın bir yoludur. Örneğin, partnerinize mesaj yazacak, yol tarifini çekecek, termostatınızı evde ayarlayacağınız ve en sevdiğiniz podcast'i çalacak bir "eve dönüş" eylemi ayarlayabilirsiniz. Bu kısayollar hem birinci hem de üçüncü taraf uygulamaları ile çalışır.

Bu kısayolları oluşturmanız gerekse de, Siri ayrıca davranışlarınızdan da öğrenmeye devam ediyor ve sizin için harekete geçmeye başlıyor. Örneğin, spor salonunda her zaman belirli bir antrenör izleyicisini başlatıyorsanız, Siri, orada olduğunuzu bildiğiniz zaman açmak isteyip istemediğinizi soracaktır.Ya da her gün aynı kahveyi sipariş ederseniz, Starbucks uygulamasını sizin için otomatik olarak açabilir.

Apple ayrıca Siri'yi Apple Watch'dan daha erişilebilir hale getiriyor. WatchOS 5'te, konuşmaya başlamadan önce "Hey, Siri" demeye artık gerek yok. Sadece bileğinizi kaldırın (böylece ekran açılır) ve konuşmaya başlayın. Umarım, Siri gerçekten yapmak istediğin şeyle cevap verir.

Apple Google Fotoğraflardan Rol Çalıyor

iOS Apple'ın Fotoğraflar Uygulaması bir anlamda rol çalıyor. iOS 12 ile birlikte; Daha akıllı bir Fotoğraflar uygulaması, Google'ın inanılmaz popüler Fotoğraflar hizmetinde kullandığı aynı özelliklerin çoğunu size getirecektir.

Arama yeni sürümde geliştirilmiş – genel terimlere göre yerleri "müze gibi" şeylere arama yapabilirsiniz. Tüm fotoğraflarınız zaman ve yer bakımından da endekslenir; böylece bu metrikleri kullanarak arama yapabilirsiniz ve birden fazla terimi (belirli bir ayda İstanbul'daki belirli bir yerdeki resimler gibi) arayabilirsiniz.

Yeni bir "sizin için" sekmesi, Fotoğraflar'ın paylaştığı tüm albümlerin yanında birkaç yıl boyunca otomatik oluşturulmuş albümleri tutar.

Paylaşım – Sharing büyük bir yükseltme oluyor. Artık Fotoğraflar uygulaması, fotoğrafların içinde kimin bulunacağına dayalı olarak paylaşılmasını öneriyor.

ARKit 2.0 arkadaşlarla oynamanıza izin veriyor

Muhtemelen ARKit 2.0'da gelen en büyük değişiklik, paylaşılan ortamları desteklemektir. Bu, birden çok kişinin aynı sanal nesnelerle etkileşime girebileceği anlamına gelir;Apple, gerçek bir Lego kitini, birden fazla kişinin oynayabileceği vahşi bir sanal ortama dönüştüren büyük bir demo gösterdi.

ARKit 2.0 ayrıca nesne kalıcılığını da destekler. Bu, bağlı oldukları uygulamayı çalıştırdığınız sürece sanal nesnelerin fiziksel bir konumda aynı yere sahip olmasını sağlar.

Bu arada geliştiriciler, Apple'ın Pixar ile oluşturduğu yeni bir AR dosya biçiminden heyecan duymalı. USDZ (veya evrensel bilim açıklaması) Adobe'nin Creative Cloud uygulamaları ile çalışacak ve AR nesnelerini daha fazla yere eklemeyi daha kolay hale getirecektir. Apple'ın demosu, standart bir Apple Haber makalesinde yerleşik bir AR nesnesini gösterdi.

Apple, macOS ve iOS'un birleştirilmediğini, ardından iOS uygulamalarının Mac'e nasıl getirileceğini gösteriyor

"MacOS ve iOS birleştirme yapacak mı?" Cevap tek "Hayır!" Ancak bu; şirketin iki işletim sistemini daha yakın ve yakın bir şekilde birbirine bağlamaya devam edeceği anlamına gelmiyor. En yeni kanıtlar, geliştiricilerin iOS uygulamalarını Mac'e taşımasını kolaylaştıracak yeni araçlardır.

Bunlar arasında Apple News, Hisse Senetleri, Sesli Notlar ve Home'u iOS ve Mac'e getiriliyor.

Ne yazık ki, geliştiriciler 2019'a kadar bu araçlara erişim sağlayamayacaklar – aslında gelecek yıl WWDC'ye kadar geniş çapta mevcut olmasaydı iyi olurdu.

macOS Mojave yeni bir karanlık tema, daha iyi organizasyon araçları, yeniden tasarlanmış bir App Store ve gizlilik odaklı bir yapıya sahip.

Geliştiriciler iOS'tan Mac'e uygulama aktarmak için yeni araçların duyurusunu sevdiyse de; bugün duyduğumuz tek şey bu değildi. Mojave adlı yeni sürüm, kullanıcılara yönelik bir dizi iyileştirme içeriyor.

Sistem geneli "karanlık mod", göz yorgunluğunu azaltmalı ve bazı projeleri gerçekten çıkarmalı. Apple, fotoğraf uygulamalarını ve kodlama uygulamalarını gösterdi ve her şey daha koyu arka plana karşı biraz daha cazip görünüyordu. Görünüşe göre şirket Mac UI'nin hiçbir yönünü el değmemiş. Gündüz ilerledikçe gündüzden geceye kadar dolaşan yeni bir masaüstü duvar kağıdı bile var.

Mac App Store büyük bir tasarım değişikliği getiriyor. Geçen yılki iOS App Store güncellemesine geçen bir benzerlikten daha fazlasını taşıyor. Belirli uygulamaların arkasında çok daha fazla ayrıntı veren "hikayeler" ve yaratma, çalışma, oynatma ve geliştirme gibi belirli etkinliklere odaklanan yeni üst düzey kategoriler var.

Apple tarayıcısı Safari, birkaç gizlilik odaklı geliştirmeye başlıyor. Muhtemelen en dikkate değer olan, temel olarak web'i kaplayan kötü şöhretli "beğen ve paylaş" düğmelerini saklayabilmesidir. Apple, bu araçların web sitelerinin sizi nasıl izlediğinin büyük bir parçası olduğunu söylüyor; bu yüzden sadece onları engelleyecek. Ayrıca; Facebook ile çalışan yorumlar da varsayılan olarak engellenebilir ve bunları tıklarsanız etkinleştirilebilir.

Son olarak, Mac'inizin masaüstünde ve Finder'da sizi düzenli tutmak için yeni araçlar var. Masaüstünde artık dosyaları türe göre gruplandıran bir "yığın" özelliği var; Bir yığının tıklatılması, içerdiği tüm dosyaları genişletecek ve gösterecektir. Bu arada, Finder'daki bir "galeri" dosya tarayıcısı, gezinme için alt kısımda ince bir şerit bulunan belgelerin büyük önizlemelerini gösterir. Pencerede tam dosya meta verilerini bile görüntüleyebilir – fotoğrafçıların mutlaka yararlı bulacağı bir araç.

watchOS 5, Apple'ın giyilebilirliğini geliştirmeye devam ediyor

WatchOS 5, Apple'ın giyilebilirliğinin radikal bir revizyonu değil, yine de önemli bir güncellemedir. Apple Watch piyasaya sürüldüğünde, gerçekten kalkmayan çeşitli garip iletişim uygulamaları ("dijital dokunmatik" gibi) ile geldi. Ancak, yeni bir WalkieTalkie özelliği çok daha kullanışlı ve çok daha eğlenceli görünüyor. Bir kişiye izin verdikten sonra, ikiniz bir "konuşma" düğmesine dokunarak ve saatinize konuşarak sesli sohbet edebilirsiniz. Alıcı bir titreşim ve sesli uyarı ile uyarılır ve mesaj tam olarak gelir.

Apple Watch için bir Podcasts uygulaması yolunda başka büyük ama belirgin bir güncelleme geldi. Apple Watch ile telefon görüşmesi yapmak harika bir deneyimdir ve Podcast'ler aynı şeyi sunmalıdır. Dinlediğiniz her şey diğer cihazlarınızdaki Podcastler uygulamasıyla senkronize olacak ve Siri'den Watch'ınızda bulunmuyorsa ne duymak istediğinizi çalmasını isteyebilirsiniz.

Fitness, Apple Watch deneyiminin önemli bir parçası olmaya devam ediyor ve watchOS 5, çok kullanışlı bir özellik ekliyor:  Aktiviteyi kendiniz izlemeyi unutmuş olsanız bile, bir antrenmana başladığınızda bunu anlayabileceksiniz. ve eğer gerçekten unutkansanız, antrenmanı bitirip bitirdiğinizde bunu da anlatabilir. Kullanıcılar ayrıca, en çok kimin yüzüklerini kapatabileceklerini görmek için arkadaşlarını haftalık yarışmalara davet edebilir.

TVOS ve CarPlay birkaç küçük, ama önemli güncellemeler alıyor

Apple'ın TVOS hakkında söyleyecek daha az şeyi vardı, ancak gösterdiği iki yeni şey oldukça büyük bir gelişmeydi. set-top box yakında gerçek ev sineması meraklılarının takdir edeceği Dolby Atmos ses sistemini destekleyecek. Ayrıca oldukça iyi gibi görünen bir "sıfır oturum açma" özelliği de var. Apple TV'nin bağlı olduğu ağa bağlı olarak servis sağlayıcınızı algılayabileceğini ve daha sonra bir şey yapmanıza gerek kalmadan erişebileceğiniz tüm TV uygulamalarında oturum açacağını bildirir. Yeni başlayanlar için sadece Charter (bugün de yeni bir Apple TV uygulaması duyurdu bir kablo şirketi), ancak umarım, diğer sağlayıcılara hızlı bir şekilde gelecektir.

CarPlay zorlukla belirtildi, ancak Apple iki önemli uygulama için destek ekledi: Waze ve Google Maps. Evet, yine de Apple Haritalar'a güvenmiyorsanız, Google'ın, özellikle CarPlay arayüzü için oluşturulmuş servislerinin güvenliğini geri çekebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi, bu güncellemeler düşüşe kadar mevcut olmayacak, bu yüzden çoğumuzun sabırlı olması gerekecek.

Kaynak: Teknotalk.com

Son Dakika Teknoloji Wwdc 2018: Apple'ın En Büyük Yeni Özellikleri Neler? Merak Edilenler? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement