Yaşayan Kütüphane" Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Yaşayan Kütüphane" Etkinliği

Avrupa Genç Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nce, kişilere veya gruplara karşı ayrımcılığa yol açan ön yargılarla ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı diyaloglara olanak sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlik başladı ELSA İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim: "Bizim, hukuk fakültesi öğrencileri olarak amacımız, insanlık onuruna katkı sağlamaktır.

05.03.2014 13:57

Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA) İstanbul Şubesi'nce, kişilere veya gruplara karşı ayrımcılığa yol açan ön yargılarla ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı diyaloglara olanak sağlamak amacıyla düzenlenen "Yaşayan Kütüphane" etkinliği başladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde gün boyu sürecek etkinliğe ilişkin AA muhabirine bilgi veren ELSA İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş İslim, projenin daha önce farklı kuruluşlar tarafından hayata geçirildiğini ancak kendilerinin bunu ilk kez yaptıklarını söyledi.

İslim, projeyi hayata geçirmek için çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüklerini belirterek, projenin en önemli aşamasının eğitim süreci olduğunu kaydetti. Eğitim aşamalarında çok yoğun çalıştıklarını anlatan İslim, bu kapsamda Bilgi Üniversitesi'nin İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nde ayrımcılık, eşitsizlik ve cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele gibi konularda eğitimler aldıklarını ifade etti.

İslim, daha sonra toplumun ön yargılı olduğu grupları kendi aralarında tartışıp belirlediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda belirli katalog oluşturduk. Organizasyonu esas olarak yapma amacımız; derneğimiz insan onuruna ve kültürel farklılıklara dayalı bir dünya amacıyla kurulmuş bir dernek. Biz de açıkçası insan hakları temalı bir etkinlik yapmaktan çok mutluyuz. Etkinlikte 12 kitabımız var. Bu kitaplarımızın konuları cinsiyet, etnik, dini kökendir. Kitapları sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek belirledik. Bizim, hukuk fakültesi öğrencileri olarak amacımız, insanlık onuruna katkı sağlamaktır. Bunu başka insanlara da aktarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da bu etkinliği düzenledik. En önemlisi de zaten gençler olarak böyle bir şey düzenliyoruz. En azından bu ön yargıları 30 yıl sonra tekrar yaşamamak için şimdiden bunları tartışıp, bunları çözüp, elimizden geldiğince topluma bir katkı yapmak istiyoruz. Etkinlik bugün 18.00'e kadar devam edecek. İsteyen vatandaşlar ve öğrenciler gelip, yaşayan kitaplarımızla görüşebilir."

"Gençlerin bu konularla yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiğini düşünüyorum"

Projede "Kürt Kitap"ı temsil eden Serdar Kordu da bu tür projelerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, "Türkiye toplumunun buna çok ihtiyacı var, çünkü ciddi bir kutuplaşma ve birbirine düşmanlaşma üzerine bir tarihi geleneğimiz var. Bu tür karşı karşıya gelişler ve birbirine temas etmeler, bence ön yargıların kırılması ve 21. yüzyılda aslında bu kimliklerin, inançların, insanların cinsel tercihlerinin ne kadar olağan olduğunu ortaya koyan önemli çalışmalardır" diye konuştu.

Kordu, bunlar doğallaştığı ölçüde birlikte yaşama kültürünün başarılacağını düşündüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Aslında gençlerin bu konulara kafa yorması, bu konularla yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden bu çalışmaya seve seve destek oldum. Özellikle son 30 yılda meseleler belli oranda kangrenleşmiş durumda. Son dönemde atılan adımlarla ön yargıların biraz daha kırıldığını düşünüyorum ve bu çalışmaları olumlu buluyorum. Türkiye bununla yüzleşmek zorunda. Biz de bu meselemizi çözüp bir arada yaşamayı öğreneceğiz. Bu konuda iyimserim. Önümüzdeki dönemin bunu daha da kuvvetlendireceğini düşünüyorum. Toplum da bu konuda normalleşecek. Bu tür çalışmaların desteklenmesi, yaygınlaşması ve devlet eliyle yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum."

"En önemli adım, ön yargıların kırılması"

"Alevi Kitap"ı temsil eden Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise çeşitli üniversitelerde üç yıldır bu projede yaşayan kitap olarak yer aldığını belirterek, "Çünkü öğrencilerle, genç kuşakla temas etme ve onların kafasındaki Alevilikle ilgili soruları cevaplama şansım oluyor. Bu benim için son derece önemli. Onlara Alevilik anlatmaktan, kafalarındaki ön yargılara cevap vermekten dolayı mutluyum" dedi.

Kenanoğlu, gençlerin en çok merak ettiği konuların başında Alevi-Sünni evliliklerinin geldiğini söyledi.

Toplumdaki ön yargıların insanların yaşam alanlarını daralttığını ifade eden Kenanoğlu, Alevi sorununun Türkiye'deki çözümü konusunda en önemli adımın ön yargıların kırılması olduğunu kaydetti.

Etkinlikte, "Ermeni Kitap", "Engelli Kitap", "Trans Kitap", "Yahudi Kitap" ve "Eski Mahkum Kitap" gibi farklı grupları temsil edenler de katılımcılarla buluştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşayan Kütüphane' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement