Yayla Sorunu Cözümü İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika
Güncel

Yayla Sorunu Cözümü İçin İlk Adım Atıldı

Yayla Sorunu Cözümü İçin İlk Adım Atıldı

TÜMSİAD ev sahipliğinde arpacı tesisleri de yapılan geniş kapsamlı toplantıda yılların sorunu olarak devam eden yayla sorununu çözmek için ilk adım atıldı.

27.07.2011 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmaniye milletvekilleri yardımcı doç.dr. Suat Önal ve hasan Hüseyin Türk olgununda katıldığı toplantıda Osmaniye Belediye Başkan Vekili Mustafa Balkaya Baro Başkanı Hüseyin sezgin, il Özel idaresi Genel Sekreteri Hüseyin Karalar, Orman işletmesi Müdür Mavini Abdül Samet Doğar, Ak Parti il Başkanı Ömer yağmur, MHP İl Başkanı Murat Kanlı, CHP İl Başkanı Kemal Tabak, T ÜMSİAD Başkanı Murat Özkardeş,Ogiad ve Kent Konseyi Adına Ahmet Pamuk, Akçev Başkanı Abdullah Uğurlu, Yayla dernek başkanları ve Basın Mensupları hazır bulundu.

Yayla kültürünün bir hayat tarzı haline geldiği Osmaniye nin, zorkun ürün, mitisin, hacı dağı rahime hatun, oluk başı, yayla dernekleri başkanlarının dertlerini anlattığı toplantıda yayla mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi cezaların durdurulması ve çözümün bulunması noktasında konuşmalar yapıldı.

Yıllardır doğup büyüdüğü ve yazları sıcağın bunaltısından kurtulmak için yaylalara çıkan vatandaşlar son yıllarda orman işletmesinin tutanağı, savcılığın iddanemesi ve adliyenin verdiği karar üzerine yaklaşık 1600 kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis 9 bin liradan 30 bin liraya kadar para cezasıyla kendi mülkiyetinde ve evinde mağduriyet yaşadılar. Hüküm ü kesinleşmeyen mağdur kimseler önce bir üst mahkemeye temize giderek hukuk çerçevesinde çözüm ararlarken bir yandan da bu kanayan yaraya köklü çözüm arayışı içerisine girdiler. İş adamlarının yanında ,toplumun bütün sorunlarına duyarlılık göstermekle ön plana çıkan tümsiad Osmaniye şube başkanı Murat Özkardeş yemekli toplantıda yaptığı açılış konuşmasında Osmaniye nin bir gerçeği olan yayla sorununun derinlemesine irdelenip çözüme kavuşturulması için davetlerine icabet eden , millet vekillerlerine, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerine teşekkür ederek toplantının hayırlı olmasını diledi.

Baro Başkanı Hüseyin Sezgin, anayasa değişmeden sorunları kökten çözecek bir yayla kanunu hazırlamanın çok zor olduğunu ancak çözüm noktasında adana tekir yaylasının sorununu çözmektedeki metodun örnek alına bileceğini belirterek konunun hukuki zemine oturtula bileceğini söyledi.

Ak parti Osmaniye il Başkanı Ömer Yağmur, yaptığı konuşmada yayla sorunun çözümüyle ilğili hükümetin sanki hiçbir yapmamış gibi bir intiba uyandırıldığına dikkat çekerek, "il Başkanı olarak bizzat ben kendim başbakanımıza osmaniyede çok çiddi bir yayla sorunu oldugunu ve insanlarınmızın büyük maduriyetler yaşadığını ifade etti. Orman ve cevre bakanı Veysel Eroğlu , Başbakanımızın talimatıyla Osmaniye ye gelerek orman genel müdürlüğü ve bölğe müdürlerinin, hukukcuların, katıldığı bir toplantı yaptık. Bu görüşmeler neticesinde kanun taslağı komisyondan da geçti, fakat 12 haziran seçimlerinin yapılması ve meçlisin tatile girmesiyle kesin neticeye ulaşamadık ama biz bu işin takipçisiyiz dedi.

MHP İl Başkanı Murat Kanlı, Osmaniye nin sorunlarının çözümü noktasında siyasi partilerimizi ve toplumun bütün kesimini bir araya getirerek örnek bir davranış sergileyen tümsiad Başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum, bu birlikteliğin bütün konularda örnek teşkil etmesini ve süreklilik arz etmesini temenni ediyorum dedi.

CHP İl Başkanı Kemal Tabak, yaşanılabilir bir Osmaniye ve bizden sonra yaşayacak çocuklarımız için iyi bir gelecek hazırlama yolunda her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum dedi.

MHP Osmaniye Millet Vekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, Türk Milletinin Yerleşik Hayata geçtikten sonra konar göçer Hayat Tarzının yaylacılık kültürünü yaşatarak devam ettirdiğini belirterek," anayasada ormanla ilgili 169.170. maddelerin şu anda engel teşkil ettiğini görüyoruz, bütün şuçların affedilmesine rağmen su istimal edildiği için ve rant elde edildiği için orman şuçları affedilemiyor, anayasanın yeni düzenlemesi uzun zaman alacağı için acil çözüm olarak yaylaların turizm kapsamına alınarak geçici bir çözüm getirilmesini öneriyorum, daha sonra mutlaka meseleyi top yek ün çözecek bir yayla kanunun çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Osmaniye de bu konuyu takip edecek bir komisyon oluşturulmasını ve bizlerle sıkı diyalog içerisinde bulunmalarını tavsiye ediyorum dedi.

Ak Parti Osmaniye Millet Vekili Yardımcı Doç.Dr. Suat Önal, yaptığı konuşmasında Ak Deniz Sahil Şehirlerinin ve Osmaniye nin yayla sorununa çözüm getirme noktasında ortak sinerci oluşturma gayreti gösteren TÜMSİAD Başkanına ve Toplantıya katılarak sorumluluk alan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum, yayla sorununun çözümü yasama organı olan TBMM de çözülecektir. Bizler sizlerin vekilleri olarak Ankara da sorunu giderecek yeni yasaların hazırlanması için çalışmalara başladık, bende yaylada yetişip büyüyen bir kardeşinizim, zorkun ve diğer yaylalarımızda bu güne kadar ormanımıza hiçbir zarar verilmeme sevindirici bir durumdur. Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece insanımıza hizmet etmekle yükümlü olan devletimiz bu sorunu mutlaka çözecektir. 1 ekim meçlisin açılması ile birlikte yeni yayla kanunu gündeme getireceğiz, kanun taslağı komisyon sefasına geldiğinde vatandaşların mağduriyeti nin giderilmesi noktasında ek çözümleri devreye sokacağız, o zaman ceza alanların ve mahkum olanların muafiyeti için çözüm üretirken gelecekte daha huzurlu bir yayla hayatının sürmesi için inşallah kanunumuzu da diğer millet vekili arkadaşlarımızla birlikte çıkarcağız dedi.

Osmaniye Belediye Başkan Vekili Mustafa Balkaya, da Sitemli bir konuşma yaparak ,"Bizde elimize balta alıp ağaçları keserek yaylanın orman hükmünden çıkması için isyanmı edelim. Millet vekillerimiz ellerindeki imkanları değerlendirerek yaylacı vatandaşlarımızın devlete karşı şuç işliyor görünümünden ve psikolojik eziklikten kurtulması için bir an önce çözüm üretmelerini bekliyoruz dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yayla Sorunu Cözümü İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement