Yemen'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Olaylar

Yemen'deki Husi Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam ateşkes sonrasında 18 Nisan'da Kuveyt'te yürütülmesi beklenen diyalog görüşmelerinin kendileri için kabul edilebilir olduğunu belirtti.

02.04.2016 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen'deki Husi Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam ateşkes sonrasında 18 Nisan'da Kuveyt'te yürütülmesi beklenen diyalog görüşmelerinin kendileri için kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Abudusselam, Husi yanlısı "El-Mesire" isimli haber sitesine yaptığı açıklamada, ateşkes sağlanmasının ardından 18 Nisan'da Kuveyt'te Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih ile Yemen hükümeti arasında yürütülmesi beklenen müzakerelerin kendileri için kabul edilebilir olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm, mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini kaydetmişti.

Veled Şeyh Ahmed siyasi çözüm maddesinin ülkede siyasi diyaloğun yeniden başlaması ile birlikte, tüm kurumların üzerinde tekrar devlet kontrolünü içerdiğinin altını çizmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını daha önce açıklayan Veled Şeyh Ahmed, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak bir anlaşma sağlanamamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement