YÖK'ün 5 Üyesinden Muhalif Açıklama - Son Dakika
Güncel

YÖK'ün 5 Üyesinden Muhalif Açıklama

YÖK\'ün 5 Üyesinden Muhalif Açıklama

YÖK'ün 5 Üyesi Tarafından Yapılan Ortak Açıklamada, "YÖK'teki Siyasal İktidar Yanlısı Tutumun Ulaştığı Boyutu Vurgu" Yapıldı.

14.01.2009 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖK'ün 5 üyesi tarafından yapılan ortak açıklamada, "Son dönemde, öğretim elemanı başta olmak üzere yeterli kaynak ve alt yapı oluşturulmadan çok sayıda yeni üniversite açılması, kontenjanların önemli ölçüde artırılması, çok sayıda vakıf üniversitesinin kurulmasına izin verilmesi ve bu kararların alelacele alınması YÖK'teki siyasal iktidar yanlısı tutumun ulaştığı boyutu vurgulamaktadır" denildi.

YÖK üyeleri Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Bülent Serim imzasıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

''Anayasa'da, YÖK üyelerinin Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) olmak üzere üç farklı kontenjandan seçilmesi öngörülerek, konulara yaklaşımda bir denge kurulması amaçlanmıştır. Oysa, Aralık 2007'den başlayarak YÖK Başkanlığı ve üyeliklerine yapılan atamalar, YÖK Genel Kurulu'nda çoğunluğun, siyasal iktidarla aynı görüşü paylaşan kişilerden oluşmasına neden olmuştur.

Son dönemde çok sayıda devlet ve vakıf üniversitelerinin kurulmuş olması, yakın gelecekte, ÜAK kontenjanından seçilecek üye bileşiminde de kuşkusuz aynı doğrultuda bir değişikliğe yol açabilecektir. Bu doğrultudaki değişim Genel Kurul bileşimiyle sınırlı kalmamış; yapılaşma, YÖK'ün idari ve denetim kademelerine başka kurumlardan atamalar yapılarak pekiştirilmiştir.

YÖK Başkanı'nın TBMM Başkanı ve Maliye Bakanı'yla görüşmeleri sırasında daha ilk günlerde yaşananların medyaya da yansıyan görünümü, bu yeni dönemde YÖK- Hükümet ilişkilerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. YÖK Başkanı'nın, Genel Kurul'a danışma ve konunun hukuksal ve bilimsel boyutunu dikkate alma gereksinimi duymadan, üniversitelere bir tatil günü, alelacele 'türban serbestisi' genelgesi göndermesi, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlarının YÖK Genel Kurulu yetkisindeki konularda, YÖK kararından önce kamuoyuna demeçler vermesi bu ilişkinin ulaştığı boyutu göstermektedir. Bunun gibi, YÖK Başkanı da Genel Kurul yetkisinde olan konularda, kamuoyuna karar alınmışcasına önceden demeçler verebilmektedir."

Açıklamada, "Üniversiteye giriş sistemiyle ilgili düzenlemenin de tartışılarak, ortak akılla bulunması yerine, yine siyaset tarafından yönlendirilen ögeler içereceği kaygısını taşımaktayız" ifadesine yer verildi.

Gelişmelerden büyük kaygı duyulduğu kaydedilen açıklamada, "Bu gelişmeler çerçevesindeki uygulamalara katılmadığımızı, bu uygulamalara dayanak olan kararlara toplantı aşamasında tepki gösterdiğimizi ve tutumumuzu karşı oy yazılarıyla belgelediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YÖK'ün 5 Üyesinden Muhalif Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement