Yönetmen Kusturica'nın ''Film Şehri" Andriçgrad'ın açılışı yapıldı - - Son Dakika
Güncel

Yönetmen Kusturica'nın ''Film Şehri" Andriçgrad'ın açılışı yapıldı -

Yönetmen Emir Kusturica'nın, Bosna Hersek'in doğusundaki Vişegrad şehrinde, tarihi Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü yakınlarına film çekmek amacıyla inşa ettirdiği "Andriçgrad" düzenlenen törenle açıldı.

28.06.2014 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Emir Kusturica'nın, Bosna Hersek'in doğusundaki Vişegrad şehrinde, tarihi Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü yakınlarına film çekmek amacıyla inşa ettirdiği "Andriçgrad" düzenlenen törenle açıldı.

Bosnalı Nobel ödüllü yazar İvo Andriç'in ismini taşıyan ve Bosna savaşında tecavüze uğrayan kadınlara yaptığı hakaretler ile tanınan tartışmalı yönetmen Kusturica'nın inşa ettirdiği Andriçgrad'ın açılış törenine, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Yönetmen Kusturica ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, törende yaptığı konuşmada, kimsenin kendi tarihinde yaşanan önemli tarihleri unutmaması gerektiğini, 28 Haziran'ın Sırp Bayramı ''Vidovdan'' olduğunu ifade ederek, ''Biz herkese, diğer milletlere, kültürlere saygı gösteriririz, sadece barış içinde ilerleyebiliriz'' dedi.

Ekonomik anlamda da güçlü Sırbistan'a ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bosna'daki Sırplar'ın da güvenebileceği Sırbistan'a ihtiyaç var. Buradaki Sırplar Dayton Antlaşması çerçevesinde her zaman Sırbistan'a güvenebilir'' diye konuştu.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik ise "Sırplar'ın tarihte hep mağdur olduğunu, zorluk çektiklerini ve özgürlük için mücadele ettiklerini" öne sürdü.

Bugün Saraybosna Suikasti'nin 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Dodik, ''Gavrilo Princip'in sıktığı kurşun Avrupa'ya sıkılan kurşun değildir. Onun sıktığı kurşun bir özgürlük kurşunudur. Bu kurşunun vesile olduğu olay ve savaş da Balkanlar'daki Sırplar'ın yarısı öldürüldü'' şeklinde konuştu.

Yönetmen Kusturica ise Nobel ödülü kazanan Ivo Andirç'in de bir şehri olması amacıyla bu yapıyı inşa ettiklerini belirterek, burada Andriç'in anısının yaşatılacağını söyledi.

-"Andriçgrad"-

UNESCO'nun koruması altındaki ünlü "Drina Köprüsü" yakınlarına Emir Kusturica tarafından tarihin çeşitli dönemlerini temsil eden 50 taş binadan oluşan "Andriçgrad" adlı "kent projesi" 23 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Andriçgrad içerisinde Osmanlı, Avusturya- Macaristan ve Yugoslavya Kraliyeti dönemlerini andıran binalar yapıldı.

"Andriçgrad" adlı "hayali tarihi kentin" temel atma töreni, Kosova Savaşı'nın 622. yıl dönümü olan 15 Haziran 2011'de gerçekleştirdi. Daha önce Sırbistan'ın Mokra Gora doğa parkında Drvengrad (Odunkent) adlı bir köy inşa eden Kusturica'nın, Andriçgrad'ı aynı zamanda "Drina Köprüsü" kitabı üzerine planladığı ve Osmanlı'yı kötüleyeceği iddia edilen bir filmin çekimleri için de kullanacağı ileri sürülüyor.

Yapımı çeşitli tartışmalara neden olan Andriçgrad'ın taşlarının bir kısmının Bosna-Hersek'in Trebinye kentinde bulunan Avusturya-Macaristan döneminde inşa edilen Petrinya kalesinden sökülerek getirildiği tespit edilmişti. Söz konusu yapıtta tarihi kalenin taşlarının kullanılmasına Boşnaklar'ın yanı sıra Sırplar da tepki göstermişti.

Yönetmen Kusturica\'nın \'\'Film Şehri" Andriçgrad\'ın açılışı yapıldı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yönetmen Kusturica'nın ''Film Şehri' Andriçgrad'ın açılışı yapıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement