Çocuklarda Kıl Kurduna Dikkat! - Son Dakika
Kadın

Çocuklarda Kıl Kurduna Dikkat!

Çocuklarda Kıl Kurduna Dikkat!

Çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen bağırsak kurtlarından korunmak için neler yapılmalı?

19.03.2012 12:00  Güncelleme: 14:08

Bağırsak solucanları ve parazitler, insan bedenindeki kan ve aldıkları besinlerle yaşayan canlılardır. çok rahatsız edici ve bulaşıcı olan bu parazitler, çocuklarda çok sık görülür.

En yaygın olanı "kıl kurdu", çok kolay bulaşabilen ama tedavisi kolay bir parazittir.

Bağırsak solucanları son derece bulaşıcıdır. Bir çocuk oyun oynarken ortamda bulunan bağırsak solucanı yumurtaları tırnaklarının arasından vücuduna girmesine neden olurlar.

0.5 mm'lik, beyaz, ip gibi büyük kurtlar bağırsakta yaşarlar ve anüsün dışındaki deriye geçip yumurtalarını bırakıp ölürler. Yumurtadan çıkarlarken rahatsız edici kaşıntılara neden olurlar.

çocuğunuz bu bölgeyi kaşırsa ve ellerini yıkamadan ağzına götürürse, yumurtalar sindirim sistemine geçer, burada olgunlaşır ve bu döngü devam eder. Yumurtalar kolay kolay ölmezler. Evdeki tozlarda, kıyafetlerde ve yatak çarşaflarında haftalarca yaşayabilirler.

Kıl Kurdu Belirtileri

Anüs çevresinde ve popo arasında özellikle gece görülen kaşıntılar

Huzursuzluk ve düzensiz uyku

Diş gıcırdatma ve gece işemesi olabilir.

Kız çocuklarında idrar çıkarken kaşıntı ve yanma hissedebilirler.

Bazı çocuklarda hiçbir belirti olmayabilir.

Gece uykudan 2-3 saat sonra anüsten dışarı çıkan dişi kıl kurdu, anüs civarına binlerce yumurta bırakır ve kısa süre içinde ölür. Yumurta, 6 saat içinde bulaşıcı özelliğini kazanır. İç çamaşırlarına bulaşan, yatağa dökülen ve ya da oluşturduğu kaşıntı hissi ile o bölge parmakla kaşındığında, ele ve tırnaklar arasına geçerler. Bu nedenle tekrar tekrar bulaşma ve çocuktan çocuğa bulaşma riski fazladır. Oda sıcaklığında 2-3 hafta canlı kalabilir. çamaşırlarda, yatak ve çarşaflarda da yumurta bulunduğundan aileye bulaşma ortamı oluştururlar. Bunu tespit etmek için, sabah çocuğun anüs bölgesine seloteyp yapıştırılarak düşen kurtları kolaylıkla saptayabilirsiniz. çıplak gözle de görülebilen küçük kurtlar, mutlaka mikroskopla incelenmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Bu testi sabah çocuk yeni uyandığı sırada yapmak gerekir. Tüm ailenin topluca tedavi edilmesi, bunun tekrarlanmasını önleyecektir.

Tedavisi

Kıl kurdu enfeksiyonları genellikle hafiftir ve doktorunuzun vereceği ilaç ile bağırsaklar tamamen temizlenebilir. çocuğun dışkısında da dikkatlice baktığınızda bu parazitleri görebilirsiniz. Parazitle mücadelede bütün ailenin tedavi altına alınması hastalıktan tamamen kurtulmak açısından önemlidir. Kıl Kurdu tedavisinde verilen ilacı bütün ailenin kullanması gereklidir.

Önlem İçin Neler Yapılabilir?

El yıkama alışkanlığına önem verilmeli.

Tırnaklar kısa kesilmeli

Tüm aile üyeleri tuvaletten sonra ve evcil hayvan sevdikten sonra en az 2 dakika ellerini yıkamalı.

Yatak örtüleri, çarşaflar yüksek ısıda yıkanmalı ve ütülenmeli.

Sık sık iç çamaşırlar değiştirilmeli.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Çocuklarda Kıl Kurduna Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement