Genel sanat yönetmenliğini Kenan Gökkaya'nın yaptığı Turkish Brass Ensemble Orkestrası, "18 Köy 1 Konser" projesi kapsamında, römork üzerinde köylülere konser verdi.
Orkestra, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı 18 köyün sakinine Çatalca Köyü meydanında traktör römorklarından oluşan sahnede konser verdi.
İzmir Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, DEÜ Devlet Konservatuvarı, EÜ Devlet Konservatuvarı, TRT ve halk sanatçılarından oluşan 30 kişilik orkestranın konseri üç köy kadınının şefliğinde çalınan W. A. Mozart'ın Türk Marşı eseriyle açıldı.
Alsancak Rotary Kulübü işbirliğinde, güzel sanatların halka tanıtılıp sevdirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'ndan Derya Gönüldaş Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirirken, İzmir Devlet Opera ve Balesi solistlerinden Oğuz Çimen, köy halkına aryalar ve Napoliten şarkılar sundu.
Köy sakinlerinin sanatsal etkinliklerde görev alması için köy çocuklarının tiyatro oyunu sahnelediği, halk oyunları ekibinin ise gösteri sunduğu programda, Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, Atilla İlhan, Can Yücel, Ahmet Muhip Dranas, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek gibi tanınmış Türk şairlerinin sevilen şiirlerini okudu.
Balerin Ceren Sevinçler ve balet Noyan Gültekin orkestra eşliğinde dans gösterileri sunarak köy meydanında bir ilke imza attı.
Konser sırasında resim ve heykel sanatçıları İlhan Dündar ve Güner Özkan, 3x2 metre boyutlarında bir tuvale "Köyde Bağbozumu" temalı bir resim yaptı.
"Bu benim hayal projem"
Turkish Brass Ensemble Genel Sanat Yönetmeni Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerden gelen talep üzerine projeyi başlattıklarını belirtti. Gökkaya, "Artık köylerimiz güzel sanatlar istiyor. Güzel sanatlar köylere neler götürüyor? Onların moral değerlerini yükseltiyor. Estetik duygularını, hayal, düşünce dünyalarını geliştiriyor" diye konuştu.
Orkestradaki birçok sanatçının ilk kez bir köyde sahne aldığına dikkati çeken Gökkaya, "Bu benim hayal projem. 10 bini aşkın köyümüz var hepsine ulaşmak mümkün değil ama böyle merkez köy belirledik. Daha çok köy halkına ulaşma noktasında gayret sarf ediyoruz" dedi.
Köy çocukları sahneye çıktı
Hayatında hiç tiyatroya gitmemiş ya da en beğendiği oyuncu Cem Yılmaz olan köy çocuklarını tiyatro oyunu sahnelemeleri için hazırlayan yazar Selma Özkurt ise köye geldiğinde çocukları tahtadan yapılmış tabancalarla ya da top oynarken bulduğunu ifade etti. Özkurt, etkinlikte sergiledikleri oyunu 3 ayda hazırladıklarını böylece çocukların tiyatroya ve hayata bakışının değiştiğini anlattı.
Özkurt, "Gelecek yıl için hangi oyunu oynayacağımızı sordular. Başka bir oyun oynayacağız. Amaç onları tiyatroya kazandırmak" diye konuştu.
"Amacımız köyün bir kültür köyü olması"
Çatalca Köyü Muhtarı Süleyman Üstün Güner de "Amacımız köyün bir kültür köyü olması. Beyinlere ekeceğimiz kültürün filizlenmesi, daha iyi nesiller daha duyarlı insanlar yetiştirmek" dedi.
Etkinlik öncesi hazırlıkları ilgiyle izleyen köy sakinlerinden İsmail Aspar, klasik batı müziğini sevdiğini dile getirerek, "İyi bir klasik müzik dinleyicisi değilim ama Beethoven'ı, Çaykovski'yi biliriz " ifadelerini kullandı.
Geçen sene de bir konseri dinlediğini söyleyen Ayşe Dudu Gülçiçek de "Azıcık bakıyoruz, üşüyünceye kadar duruyoruz sonra geliyoruz evimize. Köyümüzde bir eğlence güzel olmaz mı?" diye konuştu.
Konser sonunda ise meydandan ayrılan köy sakinleri mutluluklarını dile getirdi. - İzmir
Son Dakika › Kültür Sanat › '18 Köy 1 Konser' Projesinde Köylülere Römork Üzerinde Müzik Ziyafeti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?