39. İstanbul Müzik Festivali Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

39. İstanbul Müzik Festivali Başladı

39. İstanbul Müzik Festivali Başladı

39. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi'nde düzenlenen Açılış Töreni ve Konseri'yle başladı.

06.06.2011 08:38  Güncelleme: 08:49

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın açış konuşmasıyla başladı.

Bülent Eczacıbaşı konuşmasında "Bu yıl festivalimiz sanatseverleri birçok yenilikle karşılıyor. İlk kez belirli bir tema etrafında kurgulanan programımız, "Uzaklara Yolculuklar" konulu yoğun bir repertuar çalışması sonucunda oluşturuldu. (…) Konserlerimizin, sizleri klasik müzik evreninde renkli ve doyurucu yolculuklara çıkaracağını ümit ediyoruz. Bu yıldan başlayarak, çağdaş klasik müzik repertuarını zenginleştirmek amacıyla farklı bestecilere eser siparişleri vereceğiz. Otuz dokuzuncu festivalimizde, hem 90. yaşını kutlayan büyük usta İlhan Usmanbaş'ın hem de onun öğrencilerinden genç besteci Turgut Pöğün'ün İstanbul Müzik Festivali siparişi üzerine besteledikleri yeni eserlerinin dünya prömiyerleri gerçekleştirilecek. Klasik müzik repertuarına yeni yapıtlar eklenmesi yolunda bir katkımız olabildiği için mutluluk duyuyor ve bu iki yeni yapıtın ilk kez seslendirileceği konserlere tüm müzikseverleri bekliyoruz." dedi.

Törende daha sonra İstanbul Müzik Festivali'ne katkılarından dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer ve Kadıköy Belediyesi adına Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu'na birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

Törende daha sonra Festival Sponsoru Borusan Holding, en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Mercedes-Benz Türk AŞ, Enerjisa ve

Türkiye İş Bankası temsilcilerine birer teşekkür plaketi sunuldu.

İstanbul Müzik Festivali Sponsoru Borusan Holding adına plaket alan

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık konuşmasında "Borusan yarım yüzyılı aşan tarihi boyunca özellikle eğitim, kültür ve sanat konularında pek çok toplumsal fayda amaçlı projeyi destekledi. İstanbul Müzik Festivali'nin 10 yıl için festival sponsorluğunu üstlenmemizi, kültürel destek projelerimizin en önemlilerinden biri olarak görüyoruz. Festival sponsorluğumuzun altıncı yılında da klasik müzik ile yeni nesli buluşturma misyonumuzu sürdürüyoruz. " dedi.

İstanbul Müzik Festivali'nin her yıl Türkiye'de klasik müzik üretimine büyük katkıda bulunan sanatçılara verdiği "Onur Ödülü" bu yıl, yaşamını ülkemizde çok sesli müziğin yaygınlaştırılmasına adamış, 60'lı yılların sonunda kurduğu 160'ı aşkın çocuk ve gençlik korosu, bestelediği eserler, yayımladığı eğitim kitapları ve folklor düzenlemeleriyle ülkemizin önde gelen besteci, eğitimci ve müzik araştırmacılarından Muammer Sun'a verildi. Muammer Sun'a ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

39. İstanbul Müzik Festivali'nin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne bu yıl, çağımızın en ilham verici ve en saygın kemancıları arasında sayılan, Lockenhaus Festivali ve Kremerata Baltica'nın kurucusu, çoğu ödüllü 100'ü aşkın albüm ve sanatsal düşüncelerini kaleme aldığı dört kitabın yazarı,

usta sanatçı Gidon Kremer'e veriliyor. Gidon Kremer'e ödülü, 10 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde, sanatçının, yedi ayrı besteciye verdiği eser siparişinden oluşan, Glenn Gould ve J.S. Bach'a adanan Bach Transkripsiyonları Serisi'ni orkestrası Kremerata Baltica ile seslendireceği konserinden önce takdim edilecek.

39. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri

İKSV'nin, Sascha Goetzel yönetimindeki sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni, açılış konserinde festivalin bu seneki "Onur Ödülü"ne layık görülen besteci Muammer Sun'un "İzmir Rapsodisi"ni seslendirdi. Konser, 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması'nın birincisi Lara Melda'nın seslendirdiği Edvard Grieg'in "La minör Piyano Konçertosu" eşliğinde devam etti. Konserde son olarak Sergei Prokofiev'in "İskit Süiti, Op. 20" eseri seslendirildi.

A Haber tarafından HD olarak canlı yayımlanan İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni ve Konseri'ni salonda yaklaşık 1.500 kişi izledi. Festivalin açılış gecesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival sponsoru Borusan Holding tarafından Beyoğlu Kuledibi ve Kadıköy Caddebostan'a kurulan dev ekranlardan canlı olarak izlenebildi.

29 Haziran'a kadar devam edecek 39. İstanbul Müzik Festivali, aralarında Hilary Hahn, Christoph Eschenbach ve Schleswig-Holstein Festival Orkestrası'nın da bulunduğu 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. Toplam 24 konserin düzenleneceği festivale, Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi klasikleşmiş mekânları yanı sıra bu sene

Galata Mevlevihanesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, İstanbul Modern ve santralistanbul gibi farklı mekânlar da ev sahipliği yapacak.

39. İstanbul Müzik Festivali'ndeki konserlerin biletleri Biletix satış kanalları, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, 10.00-18.00 saatleri arasında) ve festival süresince Aya İrini Müzesi'nde bulunan gişeden alınabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 39. İstanbul Müzik Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement