Ahilik Haftası Kutlanıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ahilik Haftası Kutlanıyor

Ahilik Haftası Kutlanıyor

Trabzon'da, Ahilik Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi Vali Öz: "Ahilik kuralları bizim Türk kültür ve geleneğimizin örf ve adetlerimizin ve İslam inancıyla buluşan Türk İslam hayat tarzının bütün özelliklerini taşıyan bir gelenektir"

23.09.2013 17:52

Trabzon'da, Ahilik Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Trabzon Esnaf ve Sanakarlar Odası Birliği (TESOB) tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, TESOB Başkanı Metin Kara ve esnaflardan oluşan heyet, Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın çalıp söylediği marşlar eşliğinde Uzun Sokak'ı takip ederek Atatürk Alanı'na kadar yürüdü.

Burada Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından konuşma yapan Vali Öz, ahilikte komşusu siftah yapmayan esnafın komşusuna müşteri gönderdiğini belirterek, "Ahilik kuralları bizim Türk kültür ve geleneğimizin örf ve adetlerimizin ve İslam inancıyla buluşan Türk İslam hayat tarzının bütün özelliklerini taşıyan bir gelenektir. Doğruluk, dürüstlük, ahlak, yardımlaşma ve dayanaşma var ve bugün bunları devam ettirmeliyiz" dedi.

Devletin ise görevinin denetlemek olduğuna işaret eden Öz, "Devletimizin temel görevi denetlemek ve yol göstermektir. Artık devletimiz eksiden olduğu gibi ticaretle sanayiyle üretimle satışla uğraşmıyor, ne yapıyor toplumun temel değerlerine göre hukuk kurallarını oluşturup ona göre denetleme ve piyasayı düzenleme görevini yapıyor" diye konuştu.

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise Trabzon'nun çevre illerin merkezi olduğunu ve bunu halen devam ettirdiğini belirterek, Trabzon'un İpek Yolu'nun bir kolu olması sebebiyle halen komşu ülkelere olan ticaretin de ana merkezi olmayı devam ettirdiğini anlattı.

Ahilerin geçmişte ahlakın, ilmin, çalışkanlığın ve yardımseverliğin temsilcisi, gittikleri toplumun çinemtosu olduklarını söyleyen Gümrükçüoğlu, "Aslında bütün Anadolu, İslamiyetle şereflenmeden önce ahilerimizin dürüstlüğü, doğruluğu, ilmi, ahlakı ve İslamiyeti temsil etmeleri sayesinde vatanımız olmuştur. Bu anlayışın halen bütün esnafımızda var olduğunu görmek bizim için iftihar vesilesi" ifadelerini kullandı.

Metin Kara da Ahilik Haftası'nın 23-28 Eylül tarihleri arasında kutlandığını ve ahi teşkilatının kurusununun Ahi Evran olduğunu belirtti. Ahiliğin iyi ahlak, doğruluk, sadakat, kardeşlik ve yardımseverlik olduğunu vurgulayan Kara, ahiliğin 13. yüzyıldan 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu, Balkanlar ve Kırım'da yaşamış Türk halkının meslek ve sanat yönüyle yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adı olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, geçmişte ahilik teşkilatının yapısını anlatan ve esnaf seçiminde dikkat edilen hususları konu alan bir tiyatro gösterisi sunuldu.

-Validen yardım istedi

Tören sırasında tören alanına gelen ve ayağında platin olduğunu söyleyen Şerife Doğancı'yı (57) gören Vali Öz, bu kadının yanına giderek sorununu dinledi. Doğancı'nın ekonomik sorunları bulunduğunu ve yeni bir eve taşınmak istediğini söylemesi üzerine Vali Öz de korumalarına talimat verip notlar aldırarak Doğancı'ya yardım etme sözü verdi.

Tören, Vali Öz'ün Trabzon'da "yılın ahisi" seçilen esnaf Cevdet Şen'e fincan takımı armağan etmesi ve protokol üyelerinin de bazı esnafa armağanlar vermesiyle sona erdi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ahilik Haftası Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement