MURAT BİLEN - Merzifon ilçesinde resim öğretmenliği yapan Münevver Bülbül ve Aycan Erkmen, kadınının hayatını, yumurta kabuğu ve atık malzemeyle yaptıkları biblolar ve resimlerle anlatıyorlar.
Münevver Bülbül, AA muhabirine, 20 yıldır görevi nedeniyle Anadolu'nun birçok ilinde bulunduğunu söyledi. Bu illerde gözlemlediği, görüştüğü karakterleri resimlerine ve çalışmalarına aktardığını ifade eden Bülbül, özellikle Anadolu kadını üzerine çalışmalar yaptığını belirtti.
Kadınların yaşadığı zorluk ve şiddete maruz kalmalarının kendisini her zaman etkilediğini vurgulayan Bülbül, şöyle konuştu:
"Bu konuda 40'a yakın çalışmamız ve tiplememiz var. Atık malzeme olarak yumurta kabuklarını kullanıyoruz. Günlük hayatta yumurta pişirirken, kek türü şeyler yaparken yumurtaları özellikle bir kırış tekniği var. O tarzda kırıp bir kenara ayırıyoruz. Daha sonra bunları figüre dönüştürüyoruz. Ayrıca seramik hamuru, parfüm, gazoz ve su şişeleri de çalışmalarımızın en önemli malzemesini oluşturuyor."
Bülbül, "Biblolarımızda, kucağında bebeğini taşıyan anneler, yaşlı nineler ve gelecek kaygısı taşıyan kadınlar, çocuk yaşta evlendirilmek zorunda bırakılan ve okul hayatından koparılan kız çocuklarının dramını betimledik" dedi.
Çalışmaları okuldan arta kalan zamanlarda yaptıklarını ifade eden Bülbül, günde 1-2 saatlik çalışmayla yaklaşık 10 günde bir eser ortaya koyduklarını bildirdi.
"Çöpe gidebilecek her maddeden bir şeyler ortaya konabilir"
Bülbül ile çalışan resim öğretmeni Aycan Erkmen ise insan hayatındaki her duyguyu ve yaşanmışlığı resimlere, biblolara aktardıklarını dile getirdi.
Erkmen, küçük yaşta evlendirilen bir çocuğun biblosunu yaparken "Haydi Kızlar Okula" kampanyasından yola çıktığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Biz bir taraftan kadının üretkenliğini bir taraftan da çöpe gidebilecek her maddeden bir şeyler ortaya konabileceğini gösteriyoruz. Gazoz şişesini seramik hamuruyla birleştirip istediğimiz her tür figürü çıkarıyoruz. Kadınlarımızın birçoğu çocukluğunu yaşamadan gelinlik ve annelik gibi bir sürü rolü aynı anda taşımaya kalkıyor. Bu konular bizi üzdüğü için bunlara daha çok yer veriyoruz. Sergiler açarak bir nebze olsun vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyoruz." - Amasya
Son Dakika › Kültür Sanat › Atık Malzemeden Biblolarla 'Kadın Yaşamı'Nı Anlatıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?