Barış Kafilesi" Veda Etti - Son Dakika
Kültür Sanat

Barış Kafilesi" Veda Etti

Yunus Emre Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi ve Innsbruck Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülen "Yerinde Tarih Projesi" kapsamında 20 ülkeden İstanbul'a gelen 25 kişilik "Barış Kafilesi" için veda programı düzenlendi.

06.03.2016 02:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi ve Innsbruck Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülen "Yerinde Tarih Projesi" kapsamında 20 ülkeden İstanbul'a gelen 25 kişilik "Barış Kafilesi" için veda programı düzenlendi.

İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilen etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Dr. Şeref Ateş, çağın en zor sanatının birlikte yaşamak olduğunu belirterek "Bireyler, artık kendileri ile de dahil barışık değiller. Bencil ve ben merkezli düşünen insanların oluştuğu toplumlarda doğal olarak birlikte yaşamak en zor sanattır" dedi.

Ateş, toplumları ve toplulukları bir arada tutmanın ve ortak insani değerler etrafında birleştirmenin imkansız hale geldiği ifade ederek şöyle devam etti:

"Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birlikte yaşama kültürü, bir sanat eseridir. Bu sanatın Türkiye'de estetik bir şekilde icra edilmesi nedenleri de bugün burada bulunan insanlar. Bu sanatın senaryosunu onlar yazıyor. Yunus Emre Enstitüsü, bu önemli konularla yakından ilgileniyor. Bu çalışmanın katılımcıları da sevgi, barış ve farklı kültürlerin birbiriyle ile kaynaşması için Türkiye'yi yerinde, tarihi okuyarak, görerek ve dokunarak öğreniyorlar."

"Yerinde Tarih Projesi" Koordinatörü Gökhan Kahraman da "Yunus Emre Enstitüsü olarak Yerinde Tarih Projesi gibi örneklerle yabancı yüksek lisans ve doktora öğrencilerini ülkemize getirerek tarihi yerinde öğretmeye çalışıyoruz. Yani tarihe tarihi bir dokunuş gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Kahraman, projeyi Hacettepe Üniversitesinin Barış Çalışmaları Ana Bilim Dalı ile yürüttüklerini aktararak şunları söyledi:

"Proje kapsamında İstanbul'da kutsal mekanları seçtik. Sultan Ahmet Cami, Ayasofya ve Rum Ortodoks Kilisesi, Neva Şalom Sinagogu'na kadar gezdiğimiz bu mekanları yerinde gördük. Bu projemizi 2 aylık bir periyodla yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerle işbirliği halinde devam ettirmeyi düşünüyoruz."

Projeye kültürel, diplomasi, uluslararası ilişkiler, tarih ve sosyolojik gibi belli alanlarda okuyan ve araştırma yapan kişileri seçtiklerini vurgulayan Kahraman, ülkelerin karşılıklı ilişkilerine katkıda bulunabilecek adayları kabul ettiklerini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Barış Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Havva Kök Arslan ise "Yerinde Tarih Projesi kapsamında Osmanlı zamanında İstanbul'da farklı dinlerin nasıl yaşayabildiğini görmek ve araştırmak için İstanbul'a geldik ve bir haftadır hepimize çok farklı bakış açıları kazandırdı" diye konuştu.

Köksal, İstanbul'da kutsal mekanları gezdiklerine işaret ederek "Gezerken de her dini kutsal mekanın temsilcileri ile tartışmalar düzenledik. Amacımız buradan çıkan sonuçlarla daha önce yaptığımız teorik çalışmaları birleştirerek bir akademik kitap oluşturmak. Bu çerçevede Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliğini yapabildiğimiz için gerçekten çok mutluyuz" dedi.

Hacettepe Üniversitesinde yüksek lisans yapan Hint Pallavi Kaushal, Unesco'nun "Barış insanların eyleme geçmesi ile başlar" sözüne atıfta bulunarak "Barış insanların zihninde başlar düşüncesini değiştirmek istiyorum ve bunun için harekete geçmek ve çalışmalar yapmamız lazım. Bu noktada günümüz bir şeyler yapmak için en doğru zaman" dedi.

Barışın temelde karşılıklı diyalogla ile başlayacağına dikkati çeken Kaushal, şunları kaydetti:

"Burada bir arada olduğum farklı ülkelerden insanların farklı düşünceleri, farklı noktalarına açık olmaya çalışıyorum. Böylece barış ihtimali şansı daha da artıyor. İstanbul'da geçirdiğim bu zaman da benim için böyle oldu. Farklı görüşten birçok insanlarla tanıştım. Cami, sinagog, kilise ziyaretleri yaptım. Buralardaki herkes bize zaman ayırdı ve bizimle diyalog kurdular. Bu da barış için çok önemli bir sebep. Bu tarz çalışmalar ve diyaloglar, önümüzdeki nesiller için yaratılacak barış blokunun temelini oluşturuyor."

Etkinliğe, Türkiye Ermenileri Patrikliği Temsilcisi Rahip Taniyel Uçkun, Türkiye Musevileri Hahambaşısı ve Musevi Cemaati Temsilcisi İsak Haleva'yı temsilen Yusuf Altıntaş, Fener Rum Ortodox Patriği Temsilcisi Başpiskopos Dimitri Bartholomeos Arhondoni, İstanbul İl Müftüsü Yardımcısı Caner Akdemir, Sultan Ahmet Cami İmamı İshak Kızılarslan da dinleyici olarak katıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi
    09:58 Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi

    Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı Hayrola Karyola oyunu, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sanatseverlerle buluştu. Oyunda müzik eşliğinde seyirciyle etkileşim halinde olan genç çiftlerin komik ve trajik durumları anlatılıyor. Oyun, geleneksel Türk tiyatrosu normlarından yararlanılarak sahneleniyor. Oyuncular, oyunu keyifle oynadıklarını ve yeni eklemelerle daha keyifli bir boyut kazandığını belirtiyor.

  • 27 yıllık harik ustasından alternatif üretim
    09:32 27 yıllık harik ustasından alternatif üretim

    Bitlis'te 27 yıldır harik sanatıyla uğraşan Haydar Yılmaz, büyük boy hariklere alternatif olarak süs eşyası ve hediyelik mini harik üretimi yapıyor. Yıllardır bu sanatı yaşatmak için mücadele veren Yılmaz, destek bulamadığını belirtiyor. Mini hariklerin piyasasını oluşturmayı hedefleyen Yılmaz, bu sayede atölyesinde istihdam sağlamayı amaçlıyor.

  • 10 yaşındaki Sanem Ertan, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci'ye akrostiş şiir hediye etti
    09:29 10 yaşındaki Sanem Ertan, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci'ye akrostiş şiir hediye etti

    Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, 10 yaşındaki Sanem Ertan'ı ağırlayarak kendisine yazılan akrostiş şiiri hediye aldı. Başkan Zencirci, duygulandığını belirterek minik Sanem'e teşekkür etti.

  • ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti
    09:27 ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri iade etti

    ABD, Çin'e ait 38 kültürel eseri Çarşamba günü Çin tarafına iade etti. Manhattan Bölge Savcılığı, New York'taki Çin Başkonsolosluğu'nda düzenlenen teslim töreninde kültürel nesneleri Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi'nden bir heyete teslim etti. Çin ve ABD, Çin'e ait kültürel eserlerin ABD'ye yasadışı yollardan girmesini önlemek amacıyla Ocak 2009'da bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Zaptın geçerlilik süresi 14 Ocak'tan itibaren üçüncü kez uzatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı
    00:03 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı

    Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Afyonkarahisar Yeni Müzesi'nde başladı. Festivalin açılış konserinde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Çekyalı Daniel Matejca sahne aldı. Festival, Çekyalı besteci Antonin Dvorak'ın ölümünün 120. yılı anısına gerçekleştirildi. Festival kapsamında okul söyleşileri de düzenleniyor. Festival, 23 Nisan'da sona erecek.

  • Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    22:38 Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Yönetmen, yazar ve ressam Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' adlı kişisel sergisi, İstanbul Concept Gallery'de ziyaretçilere açıldı. Sergi, Pirselimoğlu'nun tuhaflıklar üzerine kurulu resimlerini içermekte olup, sanatçı tuhaflığın kendisindeki karşılığını bulmaya çalıştığını ifade etti. Sergi, 16 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

  • Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi
    22:34 Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi

    Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi konser verdi. Çankaya Sahne'deki konserde, Jiri Sevcik, Vladislav Borovka, Jan Brabec, Vaclav Fürbach ve Mikulas Koska'nın yer aldığı topluluk, Mozart, Farkas, Bizet, Dvorak ve Hallam'ın eserlerini seslendirdi. Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi üyeleri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır ve birçok önemli orkestrada görev almaktadır.

  • ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak
    22:09 ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak

    ENKA Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ENKA Sahne Gala Konseri ve Sihirli Karpuz Müzikali adlı iki özel dijital içerik sunacak. Konserde genç yetenekler sahne alırken, müzikal çocukları İpek Yolu'nun müziğine ve kültürüne dair büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

  • İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor
    21:59 İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor

    İş Sanat, karikatürist Latif Demirci'nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergi düzenliyor. Sergi, Demirci'nin eserlerini, çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar ve farklı çalışmalarıyla birlikte kronolojik ve tematik bir düzen içinde sunuyor. Ayrıca sergide, unutulmaz kahramanların yanı sıra günlük gazete karikatürlerinden örnekler de yer alıyor. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.


Advertisement