Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi ve Dortmund Üniversitesi arasında imzalanan antlaşma çerçevesinde "Çok Kültürlü Eğitim Projesi"nin Türkiye ayağı Diyarbakır'da başladı. Almanya'nın DAAD kuruluşu tarafından desteklenen eğitim projesinin amacı, çok kültürlü eğitimi verecek öğretmenler yetiştirmek.
Daha önce Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'nden öğretmenlerin gittiği proje kapsamında bu kez TU Dortmund ve Göttingen Üniversitesi'nden akademisyenler Diyarbakır'a geldi.
Göttingen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anane s. Willems, Tu Dortmund Üniversitesi'nden Dr. Hasan Sinemillioglu, Tu Dortmund Üniversitesi'nden KatharinaTomczyk, Netherlands Twente üniversitesi'nden Leon Cremonini'n geldiği akademisyenler eğitime başladı.
Eğitim sürecinin hem Diyarbakır'da hem de Dortmund'da eş zamanlı yürütülerek devam edeceğini belirten Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, Akademisyenler bünyesinde yürütülen projenin, öğrenci ayağının da olacağını ifade etti.
Dekan Yücel: Farklılıklarımızı Ayrılıklarımız Olarak Değil Zenginliklerimiz Olarak Görmeliyiz.
Yücel:" İçinde yaşadığımız dönemde ülkeler arasında bulunan sınırlar, bilim ve teknolojideki gelişmeler ile ortadan kalkmaktadır. Farklı kültürlerin bir araya gelmesi ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesi bu dönemde bütün ülkeler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle, gelecek yüzyılda uluslararası alanlarda söz sahibi olabilecek etkili ve verimli bireylerin yetiştirilmesi için çok kültürlü eğitimin öğrenme ortamlarına yansıtılması zorunlu hale gelmiştir. Kuşkusuz, eğitim alanında yapılacak değişiklikler birtakım eleştirileri getirse de, farklılıklarımızı ayrılıklarımız olarak değil zenginliklerimiz olarak görmeliyiz. İlk etapta üniversitelerde çok kültürlü eğitim konularının ders olarak okutulması ile bu anlayışın ülke geneline yayılacağını düşünüyorum. Öğretmenler, öğrencilerinin kendi kültürleri dışındaki bireylerin diğerlerine saygı duymalarını, farklı kültürlerle ilgili önyargılarını ortadan kaldırmalarını sağlayacak öğrenme ortamlarını yaratmalıdırlar" dedi.
İşin Odak Noktasında Öğrenciler Var
İşin odak noktasında öğrencilerin olduğunu kaydeden ve aynı zamanda proje koordinatörü olan Dr. Hasan Sinemillioglu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Öğrenci değiş tokuşu olacak. Öğrenci odaklı olmasının en önemli noktası; ortak derslerin düzenlenmesi. Ortak içerikli dersler, aynı zamanda hem Diyarbakır'da hem de Dortmund'da verilecek."
Çok Kültürlü Eğitimin Amacı?
Çok kültürlü eğitimin amacının, mezunların öğretmen olduktan sonra çok kültürlü bir toplumda öğrenciye yaklaşım konusunda formasyon düzeyinde eğitim almaları olduğunu kaydeden Sinemillioglu, aynı zamanda iki ülkenin eğitim sistemlerinin de karşılaştırılacağı proje kapsamında bir işbirliği programı olduğunu vurguladı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Dicle'den 'Çok Kültürlü Eğitim Projesi' Anlaşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?