Doğu Karadeniz'in Bitkileri Giresun Adası'nda Buluşacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Doğu Karadeniz'in Bitkileri Giresun Adası'nda Buluşacak

Giresun Adası, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca başlatılan projeyle Doğu Karadeniz'deki çeşitli bitki türleriyle donatılıp sosyal alanlar oluşturularak turizmde cazibe merkezi haline getirilecek.

06.05.2016 12:02

GÜLTEKİN YETGİN - Giresun Adası, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca başlatılan projeyle Doğu Karadeniz'deki çeşitli bitki türleriyle donatılıp sosyal alanlar oluşturularak turizmde cazibe merkezi haline getirilecek.

Savaşçı Amazon kadınlarının yaşadığı, Herkül'ün altın postu aradığı, Hz. Yusuf'un altın heykelinin saklandığı yönünde birçok mitolojik hikayeye konu olan ve içerisinde Bizans mezarları, Manastır kalıntıları gibi tarihi eser bulunduran Giresun Adası'nın, turizmde daha etkin rol alması amaçlanıyor.

Bu kapsamda DOKAP'ın başlattığı Giresun Adası Botanik Bahçesi Projesi ile Doğu Karadeniz'in bitki türleriyle donatılacak Giresun Adası'nda, doğaya zarar vermeden ahşap gezinti alanları, oturma grupları oluşturulacak.

Turistlerin gezi boyunca daha iyi vakit geçirmeleri amacıyla adaya ulaşımın sağlanacağı tarihi görünümlü ahşap teknenin kalkış alanında da düzenlemeler yapılacak.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgesel kalkınma ile kent bazındaki kalkınmaya destek verecek ve turizmi, gelir kalemlerini artıracak çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Bunlardan birinin de Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası'nın turizme daha etkili şekilde katılması olduğunu ifade eden Yüce, "Adanın, turizmin cazibe merkezi haline getirilmesiyle ilgili projeyi başlattık. Projenin, şu anda 10 milyon liralık ödenekle başlama safhası tamamlanmıştır." dedi.

Projenin 3 bileşeni bulunuyor

Yüce, projenin üç bileşenden oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bileşenlerden biri adanın kendisinin botanik bir bahçe, botanik bir ada haline dönüştürülmesidir. Gezinti alanları, çok doğal şartlarda oturma grupları ve kafe türü grupların oluşturulması da bunun içerisindedir. Netice itibarıyla bölgemize mahsus bitkilerle zenginleştirilmesi, doğasını asla bozmadan, zedelemeden, doğal görünümünü hiçbir şekilde bozmadan bitki çeşitleriyle zenginleştirmek için çalışmalar devam ediyor."

Bölgede adaptasyonu yapılmış ve uyum sağlayan bitkilerin adaya getirileceğini aktaran Yüce, "Adada sadece Giresun değil, Doğu Karadeniz'deki bitkiler olacak, adanın bitki cümbüşü haline dönüştürülmesi planlanıyor. Ada, Doğu Karadeniz'in bitkilerinin mini bir görüntüsü haline getirilecek." diye konuştu.

Ekrem Yüce, ikinci bileşenin adanın karşısında, Gemilerçekeği mevkisinde sosyal donatı alanının yapılması olduğunu dile getirerek, "Gelen turistlerin bu sosyal donatı alanlarında yeme, içme, gezinti, daha sonra da adaya turların başlatılması planlanıyor. Projede, adaya tarihi bir deniz aracıyla ulaşım sağlanması yer alıyor." ifadesini kullandı.

Üçüncü bileşenin ise aynı mevkiden Giresun Kalesi'ne teleferik hattı kurulması olduğunu anlatan Yüce, "Turistler sadece seyir istemez, sosyal etkinlikler ister. Projedeki sosyal etkinlikler içerisinde hem Ortadoğu hem de Avrupalı turistlerimize uygun bütün şartlar oluşturulmaktadır. Burası bir cazibe merkezi haline getirilecek." dedi.

Bu yıl kent nüfusu kadar turistin adayı ziyaret etmesi hedefleniyor

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner ise projenin, Giresun Adası içerisinde botanik bahçe oluşturulması, insanların gezerken bitki örtüsüyle ilgili bilgi almasını sağlayacak bir çalışma olduğunu ifade ederek, bunun turizme olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Uzuner, bu yıl Giresun Adası'yla 100 bin turistin buluşmasını hedeflediklerini vurgulayarak, 2016 yılında okulların açılmasına kadar olan dönem içerisinde bu sayıya ulaşmak istediklerini belirtti.

Giresun Adası'na yapılan tekne turlarının Arap turistlerin gözdesi olduğuna dikkati çeken Uzuner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Arap turistler Karadeniz'de tekne turu yapıp ulaşabilecekleri başka bir nokta yok. Karadeniz'deki tek ada ve 1300 yıllık tarihi eserler var, etrafı surlarla kaplı. Turizm hareketinin daha da canlı olması adına Giresun Adası'nda savaşçı Amazon kadınlarının küçük bir sahnesi sergileniyor. Giresun Adası'na giren turist 50-60 kare fotoğraf çekmeden çıkmıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Doğu Karadeniz'in Bitkileri Giresun Adası'nda Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement