Eski Besni Ören yeri zamana direniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Eski Besni Ören yeri zamana direniyor

- Eski Besni Ören yeri zamana direniyor Onlarca cami, medrese, kilise bulunan Eski Besni Ören Yerinde ayakta kalan yapıların turizme kazandırılması bekleniyor Hititler'den Cumhuriyet dönemine kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Eski Besni Ören yeri zamana direniyor.

12.11.2022 12:39  Güncelleme: 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Eski Besni Ören yeri zamana direniyor

Onlarca cami, medrese, kilise bulunan Eski Besni Ören Yerinde ayakta kalan yapıların turizme kazandırılması bekleniyor

ADIYAMAN - Hititler'den Cumhuriyet dönemine kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Eski Besni Ören yeri zamana direniyor.

Adıyaman'ın Besni ilçesinin yaklaşık 2 kilometre güneyinde bulunan Eski Besni'de yaşamaya devam eden insanlar, 1956 yılında meydana gelen selden sonra burayı terk etti. 1960'lı yıllara kadar süren göç sonrası Eski Besni boşaltıldı. Eski Besni'de ki yapıların taşlarından faydalanan halk bu taşlar ile şuan ki Besni ilçesinde yapı inşa etti.

Osmanlı kaynaklarında, 19'uncu yüzyılda Eski Besni'de 21 han, 23 medrese, 13 cami, 2 kilise ve bu kiliselere bağlı 2 okulun varlığından bahsediliyor. Bir kişinin öldüğü sel felaketinin ardından Bekirbey Hamamı, Meydan Hamamı, Ulu Cami, Kızılcaoba Cami, Tahtaoba Cami ve Kurşunlu Cami'nin bazı bölümleri günümüze kadar geldi.

2005 yılında Kurşunlu Cami restore edildi. Camide Cuma günleri ve Ramazan Ayı'nda ibadete açılıyor. Bekirbey Hamamı'nda geçtiğimiz yıllarda temizleme çalışması yapıldı. Ancak yeterli ödenek olmadığı için restorasyonu yarım kaldı. Vatandaşlar Eski Besni Ören yerinin turizme kazandırılmasını ve gelecek nesillere bu tarihi yapıların aktarılmasını istiyor.

Eski Besni Ören yeri ile ilgili önemli bilgilere sahip olan Eski Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Sucu, Eski Besni'den insanların neden taşınmak zorunda kaldığını açıkladı.

Sucu, "Burası ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir ancak Hititlere kadar tarihi uzanmaktadır. Tarihin tüm dönemlerini yaşamıştır. Bu bölgenin yetersiz olması nedeniyle 1933 yılında yeni bölgeye taşınılması yönünde karar alınmış ancak taşınma tam manasıyla gerçekleşmemiş. Ancak 1956'da bir sel felaketi meydana gelmiş. Bir vatandaş sele kapılarak hayatını kaybetmiş. Bu olaydan sonra, şehir hızla yeni Besni'ye taşınmaya başlamış" dedi.

Besni Sanayi Sitesi Başkanı Hacı Aslan ise, Eski Besni Ören yerinin turizme kazandırılması ve bu bölgede turizmin canlandırılması için restore edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Adıyaman Müzesi Müdürlüğü Arkeoloğu Mustafa Çelik, Osmanlı kaynaklarında 19'uncu yüzyılda burada 21 han, 23 medrese, 13 cami, 2 kilise ve bu kiliselere bağlı 2 okulun varlığından bahsedildiğini kaydederek, "Şuanda günümüzde 3 cami minaresi, bir cami tamamıyla ve ikide hamam olmak üzere günümüze ulaşmış. Yine Besni kalesi dediğimiz kalenin kalıntıları günümüze ulaşmış. Bu yapılardan, mevcut yapılardan Kurşunlu Camisi 2005 yılında restore edildi ve tamamen ayağa kaldırıldı. İleriki zamanlarda geriye kalan minarelerin restorasyonunu ve Bekirbey Hamamı, Meydan Hamamı dediğimiz alanlarında restorasyonların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır" dedi.

Eski Besni Ören yeri zamana direniyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Eski Besni Ören yeri zamana direniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement