"Fetih Nişanesi" 7 Asırlık Çınara Özel Bakım - Son Dakika
Kültür Sanat

"Fetih Nişanesi" 7 Asırlık Çınara Özel Bakım

"Fetih Nişanesi" 7 Asırlık Çınara Özel Bakım

Sakarya'nın Taraklı ilçesini Osmanlı topraklarına katan akıncıların fetih nişanesi olarak diktiği ve geçen yıl ki yangında zarar gören 7 asırlık çınar ağacı, yapılan özel bakımla yaşama döndürüldü.13.yüzyılın sonlarında ilçeyi Osmanlı...

10.05.2012 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'nın Taraklı ilçesini Osmanlı topraklarına katan akıncıların fetih nişanesi olarak diktiği ve geçen yıl ki yangında zarar gören 7 asırlık çınar ağacı, yapılan özel bakımla yaşama döndürüldü.

13. yüzyılın sonlarında ilçeyi Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katan akıncılarının fetih nişanesi olarak diktiği 7 asırlık çınar ağacının bakımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Ağaç Koruma Şube Müdürlüğü'nden gelen özel ekip tarafından yapıldı.

Çınar ağacı ve yanındaki yaklaşık 300 yıllık tarihi çeşme için yapılacak çevre düzenlemesi sonrasında buranın turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine, tarihi dokusuyla bozulmamış bir Osmanlı kasabası olan Taraklı'nın çok sayıda tarihi değere ev sahipliği yaptığını anlattı.

İlçenin turistlerin ilgisini çektiğini belirten Özkaraman, "Geçen sene ağustos ayında meydana gelen yangında gövde kısmı zarar gören 7 asırlık çınar ağacının. Bursa Anıtlar ve Koruma Kurulunca tescillenen asırlık çınar ağacının gövde kısmında zamanla açılan oyuğun kapanması için ilaçlama ve bakım çalışması yapıldı" dedi.

Özkaraman, zaman içinde çocuklar tarafından ağacın gövdesine çiviler çakıldığını ve ağacın zarar gördüğünü ifade ederek, ağacın bundan sonra koruma altına alındığını aktardı.

Ağacın bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapacaklarını vurgulayan Özkaraman, şöyle konuştu:

"Vatandaşın oturabileceği küçük kapalı ahşap dokuya uygun bir mekan yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili projemizi koruma kuruluna göndereceğiz. Ancak doğal sit ile kentsel sit alanlarının bakanlıkları ayrıldı. Arkeolojik ve kentsel sitlerle Kocaeli Koruma Kurulu ilgileniyor. Doğal sit alanlarıyla ilgili alanlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakıyor. İlde henüz bununla ilgili bir kurul oluşmadı"

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Fetih Nişanesi' 7 Asırlık Çınara Özel Bakım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement