Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı

Hattat Savaş Çevik, Beyoğlu'nda devam eden Antika Festivali'ne katılarak, mesleğe başlama sürecini ve hat sanatını anlattı.

06.11.2015 00:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hattat Savaş Çevik, Beyoğlu'nda devam eden Antika Festivali'ne katılarak, mesleğe başlama sürecini ve hat sanatını anlattı.

Festival alanındaki söyleşide konuşan Çevik, resme ilgisinin ilkokul yıllarında ortaya çıktığını aktararak, ortaokul ve lise yıllarında yağlıboya, sulu boya, pastel ve kurukalem resimler yaptığını belirtti.

Hat sanatçısı Çevik, ailesinin eğitimi tercihine müdahalede bulunmadığının altını çizerek, "Sen nereyi istiyorsan, orayı bitir oğlum, dediler. Hiçbir şekilde müdahale etmediler. O bakımdan şanslıyım. Sonra Grafik Bölümü'ne kayıt yaptırdım ve o bölümü okudum" diye konuştu.

Grafik Bölümünde okurken, yazı ve tipografi derslerine Prof. Emin Barın'ın girdiğinin altını çizen Çevik, Barın'a ilişkin şu bilgileri verdi:

" Türkiye'de ilk kez latin yazısının eğitimini ortaya koyan ve okullarda, üniversitelerde klasik yazı, latin yazısı eğitimi veren ilk hocamızdır. Kendisinin büyük eserleri var. Anıtkabir'in yazılarını, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki büyük kapısının üzerindeki İstanbul Üniversitesi yazısını ve Adliye Sarayı yazısını yazan kişidir. Çok büyük bir sanatçı. Kendisi, klasik el yapımı cilt ustası. Almanya'da eğitim görmüş. Hattat, yazı ustası. Matbaayı, serigrafiyi bilir. Grafiker ve çok yönlü bir ustamız. Türkiye'de gerçekten, klasik sanatların dönüm noktasını oluşturan bir dönemde gelmiş ve özellikle de hat sanatının günümüze intikal eden bölümünün başlangıcını oluşturmuş bir hocamızdı."

Çevik, Barın'ın hattatlarla ilgili çok değişik hikayeler anlattığını belirterek, " Hat sanatına hiç ilgim olmadığı halde, ilgi duymaya başladım. Üçüncü sınıftaydım. 'evladım, senin hat sanatına karşı çok büyük bir ilgin var. Hafız Kemal Batanay haftada bir gün atölyemde ders veriyor. İstersen sen de başla' dedi. Ben tabii havalara uçtum. 1974 yılında, hat sanatına başlamış oldum" dedi.

"Hattatlar çok yaşarmış" diye bir tabir olduğunu aktaran Çevik, bu konuda duyduğu bir hikayeyi şu sözlerle aktardı:

"80, 90, 100 yaşına kadar yaşayan hattatlar varmış. Eskiler bu konuda espri yaparmış. Hattatlar niye çok yaşar? Çünkü nefeslerini tuttukları için nefeslerini idareli kullanırlarmış. Her insanın bir sayıda nefes ömrü varmış. Hattatlar yazı yazarken, elleri titremesin diye nefeslerini tutmak zorundalar. Çok ince iş yapan antikacı arkadaşlar bunu çok iyi bilir. İnce bir iş yaparken nefes tutulur. Biz de nefesimizi tutarız hat çekerken. Dolayısıyla nefesimizi idareli kullanmış oluyoruz ve çok çabuk kullanmamış oluyoruz. Böyle bir hikaye anlatmıştı hocamız."

Savaş Çevik, klasik sanatlar içinde hat sanatının eğitiminin çok zor olduğunu ve yıllar istediğini söyleyerek, "Baştan olan yeteneğiniz, yeterli değil. Mutlaka bir hocanın denetiminde çalışmanız lazım. Bütün sanatlarda olduğu gibi, hat sanatında da süreklilik söz konusu ve hergün periyodik çalışmanız gerekiyor. Başka sanatlarda bu kadar değil ama hat sanatında bu çok önemli. Yani aksatmadan, hergün kalemi elinize almanız gerekiyor" dedi.

Hat sanatına ilk başladığı zamanlarda günde en az 5-6 saat çalıştığını belirten Çevik, zamanla daha az süre ayırmaya başladığını söyledi.

Hergün farklı konuşmacıların söyleşi yapacağı Antika Festivali, 8 Kasım'a kadar Tepebaşı'nda devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement