Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) gazetecilerin haklarını korumak amacıyla kurulan Metrography, basın mensuplarına yönelik şiddeti içeren bir rapor hazırladı.
100'ü aşkın gazetecinin üyesi olduğu, Süleymaniye merkezli Metrography Başkanı Rahman Garip, düzenlediği basın toplantısında raporun içeriğini kamuoyuyla paylaştı.
Garip, IKBY'de medya mensuplarına yönelik birçok şiddet olayını tespit ettiklerini belirterek, "Son 4 ayda yaşanan 72 olayda, 60 gazeteci görevi başındayken fiili saldırıya maruz kaldı. Başta darp olmak üzere fotoğraf makinesi ve kameraları kırma, kayıt cihazlarına el koyma, materyalleri sildirme ve korkutma şeklinde gazetecilere baskı uygulandı. 22 gazeteci darp edildi, 12 muhabirin teknik cihazları kırıldı, 12 defa gazetecilerin yolu kesildi ve iş yapmaları engellendi" dedi.
Medya mensuplarının haklarının korunması noktasında IKBY hükümetinin ciddi bir adım atmadığını savunan Garip, "Öldürülen gazetecilerin devam eden davaları sonuçlandırılmadı. Serdeşt Osman'ın katilleri nerede, Abdulsetar Şerif'i kim öldürdü, hangi çıkarlar Kawa Germiyani'yi kurşunladı?"diye konuştu.
Gazetecilere yönelik şiddet, baskı ve saldırıların son bulması için IKBY hükümetine çağrıda bulunan Garip, "Gazetecilerin haklarını koruyacak yasal düzenlemeler bir önce yapılmalıdır. Şiddet en ağır şekilde cezalandırılmalı ve öldürülen gazetecilerin katilleri yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından yere konulan mumlar, toplantıya katılan gazeteciler tarafından yakıldı. - Süleymaniye
Son Dakika › Kültür Sanat › IKBY'de 60 Gazetecinin Şiddete Uğradığı İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?