İstanbul Devlet Opera ve Balesi 'Don Giovanni' Operasının Prömiyerini Gerçekleştirdi - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi 'Don Giovanni' Operasının Prömiyerini Gerçekleştirdi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi \'Don Giovanni\' Operasının Prömiyerini Gerçekleştirdi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 'Don Giovanni' operasının prömiyerini Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Eser, seyirciden büyük ilgi gördü ve uzun süre alkışlandı.

01.12.2023 15:06  Güncelleme: 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), geçtiğimiz akşam 'Don Giovanni' operası'nın prömiyerini, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirdi. Seyirciden büyük ilgi gören eser uzun süre ayakta alkışlandı.

Avusturyalı müzik dehası, Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestelediği, ilk kez 1787 yılında sahnelenen "Don Giovanni' operası, dün akşam AKM'de prömiyer yaptı. Librettist Lorenzo da Ponte'nin kaleme aldığı librettosu ile kara komedi olarak nitelendirilebilen opera seyirci tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. İnsan doğasının en iyisinin ve en kötüsünün sergilendiği, ruhsal ve dünyevi arzuların, komedi ve trajedinin Mozart'ın dehası ile birleşmesinden doğan eser AKM'nin teknik imkanlarının tam anlamıyla kullanıldığı ilk eser olma özelliğini taşıyor. Eserde ilk kez döner sahne ve sahne asansörleri kullanılırken, iki katlı apartman yüksekliğindeki dekor, temsilin başlamasıyla birlikte metrelerce aşağıdan yukarı doğru hareket etti ve sahneye ulaştığında dönmeye başladı. Öte yandan Don Giovanni'nin, tüm üretim aşamalarının AKM'deki İstanbul Devlet Opera ve Balesi atölyelerinde gerçekleştirildiği ilk opera eseri olduğu öğrenildi.

Aytaç Manizade'nin sahneye koyduğu eserde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetti. Eserde, dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı ise Kemal Yiğitcan imzalı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosunu Volkan Akkoç yönetirken, eserdeki hareket düzeni ise Alper Marangoz'a ait.

Prömiyerde; Don Giovanni'yi İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Caner Akgün canlandırırken, Leporello rolünde N.Işık Belen, Donna Anna rolünde Evren Ekşi, Donna Elvira rolünde Perihan N. Artan, Don Ottavio rolünde Ufuk Toker, Zerlina rolünde Aslı Ayan, Masetto rolünde Burak Kul, II Commendatore rolünde ise Mithat Karakelle sahnedeydi.

ESERİN KONUSU

Don Giovanni… Çapkın, kural tanımaksızın özgürce yaşayan, efsanevi karakter. Kadınları baştan çıkarmakla ün yapmış, İspanyol bir asilzade olan Don Giovanni, kadınlara olan tutkusu nedeniyle onları etkilemeyi hayat amacı haline getirmiştir. Zenginliği ve gücü, onu eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmekten korur, ta ki bir gün çok ileri gidip sonunda kendi düşüşüne yol açan bir cinayete neden olana kadar…Don Giovanni'nin hedefindeki farklı sosyal statülerden kadınların ona karşı koyamaması sonucunda ortaya çıkan zincirleme sosyolojik krizler ve farklı karakterlerin, karşılaştıkları aynı durum karşısındaki psikolojik analizler, eserde belirgin bir şekilde öne çıkıyor.

'Don Giovanni Operası', 6 ve 18 Aralık'ta AKM'de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul Devlet Opera ve Balesi 'Don Giovanni' Operasının Prömiyerini Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement