İstanbul, Evliya Çelebi'nin İzinde Saraybosna'da - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul, Evliya Çelebi'nin İzinde Saraybosna'da

İstanbul, Evliya Çelebi\'nin İzinde Saraybosna\'da

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Desteğiyle Pi Production Tarafından Hayata Geçirilen Altın Yollar Projesi, Kültürlerarası Diyalogun Önemini Ve Seyyahlarla Sanatçıların Bu Diyalogun Kurulmasındaki Rollerini Vurguluyor.

04.10.2010 16:28  Güncelleme: 16:29

2008 yılında Jules Verne'nin izinde İnatçı Keraban yollarında başlayan, Piri Reis'in izinde devam eden maceranın son etabı 'Evliya Çelebi'nin İzinde' programı, 20 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Konserler, konferanslar, dans ve tiyatro gösterileri ile dopdolu Altın Yollar etkinlik dizisi kapsamında, 1 Ekim Cuma akşamı Bosna Kültür Merkezinde, 2 Ekim Cumartesi akşamı ise Mostar'da Abrasevic Gençlik Kültür Merkezi'nde 'Üç Kadın' grubunun konserleri sanatseverle buluştu, çeşitli etnik kültürlerden seçtikleri sevda türkülerinden örnekler sundu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yurtdışı tanıtım projelerinden birisi olan ünlü seyyah ve kaşiflerin izinden giderek, geçmişten günümüze ışık tutan yolculukları günümüz koşullarında tekrarlayan Altın Yollar projesinin üçüncü etabı 'Evliya Çelebi'nin İzinde' 20 Eylül'de İstanbul'da başladı. Filibe, Sofya, Manastır, Üsküp, Priştine ve Belgrad'ta bölge halkalarının yoğun ilgisiyle karşılanan etkinlikler, 1 Ekim'de Saraybosna'ya ulaştı.

Belgesel film, kitap, fotoğraf ve karikatür çalışmaları, yerel yetkililer ve kentlerin önde gelen sanatçılarıyla buluşmaların gerçekleştiği rota üzerinde Üç Kadın müzik topluluğunun konser performansı tüm kentlerde ayakta alkışlandı.

2008 yılında Jules Verne'nin izinde başlayan, Piri Reis'in izinde devam eden Altın Yollar macerasının üçüncü etabı olan Evliya Çelebi'nin izinde programının Saraybosna etabı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Altın Yollar Proje Yönetmeni Özdem Petek, Üç Kadın müzik topluluğu solist ve müzisyenlerinin katıldığı medya toplantısında tanıtıldı.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Avrupa Kültür Başkenti unvanıyla birlikte, Avrupalılar, kültürel mirası, tarihi mekanları ve enfes mutfağı her daim dünyanın cazibe merkezlerinden biri olan İstanbul'un her geçen gün gelişen kültür sanat ajandasıyla tanışma şansı buldu. Bu tanışıklığın, ilerleyen yıllarda gelişerek, İstanbul'un kültür turizmine değer katacağına inancımız büyük." diyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç sözlerine şöyle devam etti:

"Bu akşam Bosna Kültür Merkezinde, 'Üç Kadın' Grubunun konserleri sanatseverle buluşacak, çeşitli etnik kültürlerden seçtikleri sevda türkülerinden örnekler sunacaklar. Program, farklı etkinlik kültürlerin bir araya geldiğinde nasıl muazzam bir harmoni oluştuğunu gözler önüne serecek: Aynı Saraybosna'da süregelen yaşam gibi."

Altın Yollar Proje Yönetmeni Özdem Petek ise, "Proje süresince kültürlerarası diyalogun öncüleri sanatçılar, kahramanların izinden giderek yeni serüvenler yaşadılar ve yaşayacaklar. Bizler de izlerini sürmeye devam edeceğiz. Bu sebeple bu akşam Saraybosna' da olmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Saraybosna ve Mostar semalara Üç Kadın'dan sevda türküleri yükseldi…

Farklı müzik türlerindeki başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Özlem Taner, Yasemin Göksu ve İmran Türkoğlu'nu bir araya getiren Üç Kadın adlı müzik grubu, 1 Ekim Cuma akşamı Bosna Kültür Merkezinde, 2 Ekim Cumartesi akşamı ise Mostar'da Abrasevic Gençlik Kültür Merkezi'nde sahne aldı.

Topluluğa konserlerinde, bağlama, kanun, kemençe, kaval, zurna, perküsyon ve akordeonda birbirinden değerli müzisyenler eşlik etti. Türkiye'den Bulgaristan'a; Rusya'dan Romanya'ya çeşitli ülkelerde sahne alan topluluk, bu defa Evliya Çelebi'nin izinde Orta Avrupa ve Balkan ülkelerindeki müzikseverlerle buluşmaya devam edecek.Evliya Çelebi'nin Rotası 2010 Yılının 3 Avrupa Kültür Başkentini Birleştiriyor…

İstanbul'dan başlayan Evliya Çelebi'nin izinde yolculuğu, Filibe, Sofya, Manastır, Üsküp, Priştine, Belgrad, Saraybosna, Mostar, Travnik, Zagreb, Zigetvar, Pecs 2010, Mohaç, Budapeşte, Viyana, Nurnberg, Mannheim, Ruhr 2010 ( Dortmund, Essen, Oberhausen) rotası üzerinden devam ederek 1 6 Ekim Cumartesi günü İstanbul'da son bulacak.

Üç Farklı Yorum, Bir Kitap Bir Belgesel…

Konserler, konferanslar, dans ve tiyatro gösterileri ile dopdolu Altın Yollar projesinin Evliya Çelebi'nin izindeki serüveni, karikatürist Semih Poroy, fotoğraf sanatçısı Serkan Taycan ile yazar Hülya Vatansever'in yorumlarından oluşan bir kitap ve bir belgesel filmle geniş kitlelere ulaştırılacak.

.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul, Evliya Çelebi'nin İzinde Saraybosna'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement