İstanbul Uluslararası Ud Festivali Başlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul Uluslararası Ud Festivali Başlıyor

İstanbul Uluslararası Ud Festivali Başlıyor

'Ud' Sazı, Tarih Boyu Değişmeyen Merkezi İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği Yılında Festivalleşiyor.

18.10.2010 19:20  Güncelleme: 19:31

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği imzasını taşıyan 'Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali' 25 - 31 Ekim tarihleri arasında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

Festival mekanı Sepetçiler Kasrı'nda 7 gün boyunca sürecek etkinlikler dizisinde dünyanın önde gelen udileri, udun tarih boyu değişmeyen merkezi konumundaki İstanbul'da buluşacak. Atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitallerle dopdolu festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği tarafından hayata geçirilen ve gelenekselleşmesini planlanan Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'nin ilki 25 - 31 Ekim tarihleri arasında Sepetçiler Kasrı'nda İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

Festival programı atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitallerle dopdolu.

Bir hafta süresince İstanbul'a farklı bir renk katacak festivalde dünyanın önde gelen udileri, bireysel veya gruplar halinde performanslar sergileyerek, hem birbirlerinin müziklerini en yakın mesafeden izleyecek hem de birlikte müzik yapmak şansı bulacaklar. Ayrıca festival sürecinin yazılı ve görsel kayıtlarıyla, ud sazının genç ve etüdyen kuşağı da bu büyük buluşmadan önemli bir kazanım elde edecek.

Akdeniz'den Ortadoğu'ya kültür coğrafyasının efsane ismi Yorgo Bacanos anısına…

110'uncu doğum yıldönümünde adına armağan edilen festivalle bir kez daha anılacak olan Yorgo Bacanos'un adı, yalnızca Türk Müziği'nde değil, udun temel çalgılarından biri olduğu Akdeniz havzası kültürleri ve Ortadoğu başta olmak üzere çok geniş bir kültür coğrafyasında 'efsane' olarak kabul edilmiştir.

Osmanlı-Türk musiki geleneğinin İstanbul'dan yetiştirdiği ve Türkiye'nin Cumhuriyet dönemine de iz bırakmış büyük virtüozlardan biri olan Yorgo Bacanos'un anısına armağan edilen festival, dünya üzerindeki önde gelen udiler kadar, ülke içindeki her kuşaktan udileri, udun tarih boyu değişmeyen merkezi konumundaki İstanbul'da bir araya getirecek.

Dünyanın udisi İstanbul'da…

Joseph Tawadros, Prof. Dr. Münir Nurettin Beken, Omar Bashir, Periklis Tsoukalas, Tristan Driessens, Georgios Marinakis, Elia Khoury, Haig Yazdijian, Kyriakos Kalaitzidis, Naseer Shamma, Trio Qadmoyo gibi dış ülkelerden sanatçı ve gruplarla, Türkiye'den Prof. Mutlu Torun, Necati Çelik, Osman Nuri Özpekel, Yurdal Tokcan, Prof. Gülçin Yahya Kaçar, 3 Dem Ensemble, Burak Kaynarca, Feti Barut, Hakan Aydınlık, Murat Bağdatlı, Ferdi Koç, Metin Özden gibi ud sanatçıları festivalde konserler ve atölye çalışmaları yapacaklar.

Emir Değirmenli ve Mustafa Copcuoğlu ise ud yapım teknikleri hakkında atölye çalışmaları yapacaklar. Prof. Nevzad Atlığ, Prof. Dr. Haydar Sur, Muzaffer Şenduran, Dr. Savaş Barkçin ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, festival programında yer alan panel, konferans ve açık oturumlarda konuşmacı veya moderatör olarak yer alacaklar.

Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu 'Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'nin detaylı programı ve konuk sanatçılar hakkında bilgiye www.istanbuludfestivali.com adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul Uluslararası Ud Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement