Kadın Eliyle Dünyaya İyilik Taşıyan "Ninda" Takı Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Kadın Eliyle Dünyaya İyilik Taşıyan "Ninda" Takı Sergisi

Hitit hiyeroglif yazısında dişilik ve iyiliğin aynı sembolle, üçgenle anlatılmasından yola çıkan sanatçının tasarımları 9 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında Adahan İstanbul Otel'de sergileniyor.

06.02.2017 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Takı tasarımcısı Canan Alimdar; kadınların birleşmesiyle ortaya çıkan enerjinin dünyadaki kötülükleri yok edeceğini vurguladığı "Ninda" adlı yeni koleksiyonunu aynı isimli sergiyle tanıtıyor!

Daha önce sigortacılık alanında isim sahibi bir iş kadını olan Canan Alimdar 2006 yılında, neredeyse tamamen erkek-egemen olan kuyumculuk mesleğine gönül verdi. Alimdar takı tasarımının büyülü dünyasına adım atışının 10. yılını; Anadolu'nun 1000 tanrılı Hatti halkı Hititlerden esinlenen "Ninda" isimli çok özel bir koleksiyon ile kutluyor. Koleksiyon, 9 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında Adahan İstanbul Otel'de gerçekleşecek aynı başlıklı bir sergi ile hem takı, hem de tarih meraklıları ile buluşuyor.

Koleksiyona ismini veren Sümerce "Ninda" kelimesi, Hitit çivi yazısının çözümünde anahtar olarak kullanılmış ve Hitit tarihinin gün yüzüne çıkmasında çok önemli rolü olan bir ideogram. "Ekmek" anlamına gelen bu kelime sayesinde; Hititçe'den çevrilen ilk cümle olan "Ekmeği yiyeceksiniz, suyu da içeceksiniz" ile Hititçe çözümlenmiş ve Anadolu'nun bu en önemli kadim uygarlığı tarihe kazandırılmış.

Hititlere ait arkeolojik buluntularda, bu döneme ait belgelerde yer alan altın ve gümüş süslerin somut örnekleri bulunmuyor. Canan Alimdar bu nedenle, "Ninda" koleksiyonunda takılardan çok mühürlerden, taş levhalardaki figür ve desenlerden, giysi desenlerinden ve hiyeroglif ideogramlarından esinleniyor. "Ninda" koleksiyonu Arinna, Aššu, Kaluppa ve Tavananna başlıklı dört seriden oluşuyor. Koleksiyonda, döneme ait belgelerde sıkça rastlanan halka küpelere ağırlık verilirken, bilezikler ve ürünlere özel olarak hazırlanan zincir kolyeler dikkat çekiyor.

Canan Alimdar'ın yeni koleksiyonundaki bir diğer esin kaynağı ise, hiyeroglif yazıda "iyilik" anlamına gelen üçgen figürü. Hiyeroglifte ikizkenar üçgen "şehir", yanyana iki ikizkenar üçgen "ülke" anlamına gelirken, aşağı bakan üçgen ise dişiliği temsil ediyor. Dişilik ve iyiliğin aynı sembolle anlatılmasından yola çıkan Alimdar sergisinde, kadınların birleşmesiyle ortaya çıkacak enerjinin dünyadaki kötülükleri yok edeceğini vurguluyor. Koleksiyonunda üçgen figürüne çokça yer veren tasarımcı, serginin ana teması olan "Kadın Eliyle Dünyaya İyilik" sloganına vurgu yapıyor.

"Ninda" koleksiyonunun 9 Şubat – 13 Mart 2017 tarihleri arasında Pazar günleri hariç her gün Adahan İstanbul Otel'de ziyaret edilebilecek sergisi kapsamında; Hititlerle ilgili seminer, konuşma ve atölyeler de düzenlenecek.

Gelişim Atölyesi Genel Müdürü Özlem Seller sergi kapsamında; 18 Şubat 2017, Cumartesi günü saat 11:00'de "Hititlerin Dünyasına Yolculuk" başlıklı bir çocuk atölyesi gerçekleştirecek. İyilik ve kötülük tanrılarının mücadelesinin çocuklara bir oyunla anlatılacağı çalışma, 3-6 ve 7-12 yaş olmak üzere iki farklı yaş grubuyla yapılacak. Uzm. Psk. Danışman Özlem Mumcuoğlu'nun, ebeveynlere yönelik öykü anlatılıcığı semineri "Hitit Güneşi'nden Öyküler" ise 26 Şubat 2017, Pazar günü 13:00'te başlayacak.

Türkiye Gezginler Kulubü Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd. Mehpare Sözener'in "Arinna'dan Ayşe'ye Dünya Kadınları" başlıklı kültürel farklılıklar sunumu, 9 Mart 2017, Perşembe günü saat 14:00'te gerçekleşecek. Hitit Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz ise 11 Mart 2017, Cumartesi günü 16:00'da; "Kadın ve İyilik Teması ile Hititlere Esrarengiz Yolculuk" başlıklı bir seminer verecek. Kontenjanı sınırlı olan etkinliklere katılım için cananalimdar.com adresinden kayıt yaptırılması gerekmekte.

Canan Alimdar da, her Salı günü 11:00 - 12:30 saatleri arasında sergi alanına kuracağı atölyesinde dileyenlerin katılımına açık olarak takı tasarım çalışmalarına devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Kadın Eliyle Dünyaya İyilik Taşıyan 'Ninda' Takı Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement