Kuğu Gölü Balesi Yeni Yorumla Sahneleniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kuğu Gölü Balesi Yeni Yorumla Sahneleniyor

Kuğu Gölü Balesi Yeni Yorumla Sahneleniyor

Kuğu Gölü, Türkiye'de ilk kez 90 kişilik dev bir kadro ile 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde sahnelenecek.

22.06.2011 13:53  Güncelleme: 14:08

P. I. Çaykovski'nin güçlü müziğiyle dünya bale tarihinin en sevilen yapıtı olarak bilinen Kuğu Gölü, Türkiye'de ilk kez 90 kişilik dev bir kadro ile 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde sahnelenecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün isteği üzerine, başkoreograf Mehmet Balkan tarafından, İstanbul, İzmir, Samsun, Antalya, Mersin ve Ankara Müdürlükleri bale topluluklarından derlenen 90 kişilik dansçı kadrosunun görev aldığı Kuğu Gölü'nde İzmir DOB Orkestrası'nı dünyanın ünlü opera-bale şeflerinden Stutgart orkestrasının genel müzik direktörü James Tuggle yönetecek. Eser 29 Haziran Çarşamba günü saat 21:00'da Aspendos Antik Tiyatro'da sanatseverlerle buluşacak. Eser aynı kadro ile 4 Temmuz'da da İzmir'de sahnelenecek.

Esere yeni yorum

Özgün hali 4 perde olan, ancak genellikle 3 perdelik versiyonu sahnelenen Kuğu Gölü'nü Mehmet Balkan iki perde olarak yeni bir yorumla hazırladı. Bu yoruma göre yapıtın güncel librettosu Şefik Kahramankaptan tarafından yazıldı. Lale Balkan tarafından sahneye konulan yapıtın koreografisi Mehmet Balkan'a ait. Özellikle "beyaz sahne" olarak bilinen kuğuların toplu danslarında Petipa ve İvanov'un çizgisinden yola çıkan Balkan, danslarda ve akışta pek çok yeniliğe başvurdu.Sahne ve giysi tasarımı Savaş Camgöz tarafından hazırlanan, ışık uygulamasını Taner Aydın'ın yaptığı Kuğu Gölü'nda "temiz bir aşkın, büyü ve kötülüğe nasıl galip geldiği" anlatılıyor.

Mehmet Balkan

Kuğu Gölü'nün bu dev prodüksiyonunu hazırlayan Mehmet Balkan, Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu, yıllarca Avrupa'da dans etmiş, 80'i aşkın koreografisi dönüşümlü olarak çeşitli dünya sahnelerinde yer alan, üç kez Avrupa'nın en iyi koreografı seçilmiş, Portekiz Devlet Balesi'nin dört yıl yöneticiliğini yapmış bir sanatçı. Balkan, Mersin ve Samsun'dan sonra Ağustos'ta Bodrum Bale Festivali'nde ve önümüzdeki sezon Antalya'da sahnelenecek olan "Çağrı/Mevlana" başlıklı özgün koreografisiyle Andante Dergisi'nin " 2010 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri"nde "En iyi koreograf" ödülünü de kazandı.

James Tuggle

İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı iki temsilde de yönetecek olan Amerikalı şef James Tuggle, opera ve bale yapıtlarındaki uzmanlığıyla tanınıyor. 1980'den bu yana ağırlıklı olarak Avrupa'da çalışan Tuggle'ın kiminde şef, kiminde genel müzik direktörü olarak görev aldığı ünlü kurumlar arasında Berlin'deki Alman Operası ile Komik Opera, Stutgart Balesi, Dresden Semper Operası, Viyana Şehir Operası, Lizbon Balesi, Covent Garden Kraliyet Operası, Roma Operası, New York- Metropolitan Operası (Amerikan Bale Tiyatrosu) Milano-La Scala Operası yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Kuğu Gölü Balesi Yeni Yorumla Sahneleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement