Mardin'de: Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları Sergisi… - Son Dakika
Kültür Sanat

Mardin'de: Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları Sergisi…

Mardin\'de: Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları Sergisi…

“19. yüzyılın ortalarından itibaren, “Doğu” her zaman Batılının gözünde hayali bir dünyaydı, fotoğrafın bulunuşu bu hayal dünyasına farklı bir boyut kattı”

08.10.2013 00:10

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde “Batı’nın Gözüyle Doğu Fotoğrafları” sergisi açıldı. Dönemin meşhur Osmanlı fotoğraf stüdyolarının çektikleri fotoğraflardan oluşan sergide; dervişler, dilenciler, satıcılar, sokaklar, köy pazarlarının değişmez figür olarak yer aldığı 100’den fazla eser sergileniyor. Sergi kapsamında Mardinli çocuk ve gençlere yönelik eğitim programları da düzenleniyor.

Serginin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Müdürü Nazan Ölçer, “Bu yılın başında Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer sergisini açtık. Bugün ise Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları sergisiyle Mardin’de oryantalizm rüzgârları devam ediyor. 19. yüzyılın ortalarından itibaren, “Doğu” her zaman Batılının gözünde hayali bir dünyaydı, fotoğrafın bulunuşu bu hayal dünyasına farklı bir boyut kattı. Fotoğraflar gitgide Batılının zihnindeki Doğu imgesinin yanı sıra, gerçek Osmanlı yaşamını da yansıtmaya başladı. Dervişler, dilenciler, satıcılar, sokaklar, köy pazarları bu fotoğrafların değişmez figürlerini oluşturdular. Sergimizde bu fotoğraflardan bir seçkiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz. Her zaman olduğu gibi bu sergide de desteklerini bizden esirgemeyen başta Mardin Valiliği olmak üzere Mardinli sanatseverlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı ise sergiyle ilgili şunları söyledi : “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ndeki ilk sergimizi 2009 yılında açtık. SSM koleksiyonlarından seçilen eserlerden oluşan ve Türk resim sanatının büyük ustalarını ağırladığımız bu sergi, Mardinlilerin çok büyük bir ilgisiyle karşılandı. Ardından Abidin Dino ve Ara Güler’in eserlerini Mardin’e taşıdık… Bu yılın başında açılan Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer sergisi ise uluslararası ölçeği nedeniyle ayrı bir gurur yaşamamızı sağladı. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi her zaman gerek Mardinlilerin gerekse yerli ve yabancı turistlerin değişmez ziyaret noktası oldu. Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları sergimizin de aynı ilgiyi göreceğine eminim.” dedi.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Mardin'de: Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları Sergisi… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement