'Meryem' Filminin Galası Yapıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

'Meryem' Filminin Galası Yapıldı

\'Meryem\' Filminin Galası Yapıldı

50.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Atalay Taşdiken'in yaptığı 'Meryem' adlı filmin gala gösterimi yapıldı.

06.10.2013 18:06

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Atalay Taşdiken'in yaptığı 'Meryem' adlı filmin gala gösterimi yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gösterimi yapılan filmi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Türkan Şoray, jüri üyeleri ve vatandaşlar izledi. Senaryo yazarlığı ile yönetmenliğini Atalay Taşdiken'in yaptığı ve oyuncu kadrosunda İsmail Hacıoğlu, Zeynep Çamcı, Mustafa Uzunyılmaz, Zerrin Sümer'in de yer aldığı film, izleyicilerce beğenildi. Jüri Başkanı Türkan Şoray da filmi izlemeye gelenlerden yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar Şoray ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gala gösteriminin ardından filmin söyleşisi yapıldı. Söyleşiye yönetmen Atalay Taşdiken, oyuncular Mustafa Uzunyılmaz, Zeynep Çamcı, Zerrin Sumer katıldı. Taşdiken, filmde anlatılan hikayenin Anadolu'nun birçok köy ve kasabasında benzerlerini duyabilecek gerçek bir öykü olduğunu söyledi. Bilinen bir öyküyü anlatabilmek ve izlettirmek istediğini dile getiren Taşdiken, filmin finalinin gerçek hikayeden farklı olduğunu anlattı. Final bölümünün gerçek hikayeden yola çıkarak hayalindeki gibi olmasını istediğini aktaran Taşdiken, "Gerçek hikayenin sonunda Meryem, kocasının durumunu öğrenince ailesinin yanına döndü, 2 yıl evinden çıkmadı. Sonra yaşlı bir insanla evlendirildi 2 çocuğu vardı ve öldüğünde 32 yaşındaydı" diye konuştu.

Meryem filminin bir kadın filmi olduğu söylemini kabul etmediğini aktaran Taşdiken, "Bu bir insani film, insan filmidir. İçinde kadını, erkeği barındıran bir filmdir" dedi. Söyleşide bir izleyicinin "Sinematografinin hikayenin önüne geçmesi endişesi taşıyor musunuz" sorusuna Taşdiken, şöyle cevap verdi:

"Hiç taşımıyorum. Çünkü ben sinemanın bize dayatıldığı gibi belli kalıplar içerisinde yapılması gerektiğini düşünmüyorum. Bunlar yanlıştır demiyorum. Ama ben bu kalıplara uymak zorunda olmadığımı söylüyorum. Ben bir coğrafyada geçen hikayeyi anlattım. Bu hikayenin içerisinde o coğrafyanın dışında mekan kullanmadım, o coğrafyadaki insanların yaptıklarından farklı bir şeyi yapmadım. Böyle görülebilir ama gerçekten endişe duymadım. Bu sinematografi için çok uğraştım. Böyle bir endişe insanlarda da olabilir. Ama bu benim sinemam, yapabileceğim bir şey yok."

Oyunculardan Zeynep Çamcı ise filmde canlandırdığı karakterin kendisine uyup uymadığı yönündeki soruya, Meryem'in birçok şeyi kabullenebilen, ufak gülümsemeleri olan farklı bir çocuk olduğu karşılığını verdi.

FİLMİN KONUSU

17-18 yaşlarında, güzelliğiyle kasabanın ilgisini çeken Meryem'e, aynı kasabada yaşayan ve oğulları İstanbul'da çalışan bir aile talip oldu ve 10 gün içerisinde nişan, kına gecesi ve düğün yapıldı. Meryem'in kocası Mustafa, düğünden ancak birkaç gün önce gelmiş ve 6 gün evli kaldıktan sonra "Bir düzen kurar, seni de İstanbul'a alırım" diyerek yaşadığı şehir olan İstanbul'a döndü.

Kayınvalidesi ve kayınpederi ile yaşamaya başlayan Meryem, bir yandan hasret çekerken, bir yandan da umudunu korumaktadır. Meryem, zaman zaman umutsuzluğa kapılır, ama annesi ona hep sabır öğütler. Çünkü gelenek böyledir. Geçen 1.5 yılın ardından Meryem, eşi Mustafa'nın kendisini arayıp boşanmak istediğini belirtmesi üzerine, bu durumu ailesine anlatmadan İstanbul'a gider. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat 'Meryem' Filminin Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement