Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Mevlana\'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Konya Valisi Erol: "Derdimiz, Mevlana'yı anlamaksa bunu 11 güne sığdırmak yerine, kurumlar ve üniversitelerin yıl içinde de çeşitli programlar yapması gerekiyor" "Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: "Birinci tespitimize göre programlar, Konya'ya ve halka mal olmuştur.

26.12.2013 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Valisi Muammer Erol, Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin, önemli bir sıkıntı olmadan tamamlandığını belirterek, "Derdimiz, Mevlana'yı anlamaksa bunu 11 güne sığdırmak yerine, kurumlar ve üniversitelerin yıl içinde de çeşitli programlar yapması gerekiyor" dedi.

7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin değerlendirme toplantısı, Konya Anemon Otel'de yapıldı.

Konya Valisi Muammer Erol, "anlama ve anma etkinlikleri" diye tanımlanan Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü törenlerinin, 11 günü dolduran bir dizi faaliyetle değerlendirildiğini ifade etti.

Hedeflenen 65 bin katılımcı sayısına da hemen hemen ulaşıldığını belirten Erol, "Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, arzu ettiğimiz şekilde herhangi sıkıntıya ve büyük bir aksaklığa neden olmadan tamamlandı. Derdimiz Mevlana'yı anlamaksa bunu 11 güne sığdırmak yerine, kurumlar ve üniversitelerin yıl içinde de çeşitli programlar yapması gerekiyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de her yıl bu törenleri icra ederek, geleneğin yaşatılmasına gayret ettiklerini, Konya'nın programlara artık tam olarak adapte olduğunu ve sahip çıktığını dile getirdi.

Törenlerin sonucunu 3 tespitle değerlendiren Akyürek, şunları kaydetti:

"Birinci tespitimize göre programlar, Konya'ya ve halka mal olmuştur. Geçen yıllarda katılım bu çapta değildi, bu yıl fazlasıyla misafir ağırladık. İkinci tespitimize göre programların kalitesi ve çeşitliliği artmıştır. Bu konudaki istişaremiz ve arayışlarımız devam edecektir. Son tespite bakarsak da törenlerimize uluslararası ilgi artmıştır. Dünyanın her yerinden anma törenleriyle ilgili siteler takip edilmiştir. 17 Aralık programları bir öncekinden daha da güçlü şekilde devam edecektir. Anma törenlerinin gerçekleşmesinde emeği geçen bütün kuruluşlarımıza, katılımlarından dolayı da halkımıza çok teşekkür ederim."

"Salon doluluk oranı yüzde 96.45"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise törenlerle ilgili değerlendirme sunumu yaptı. Törenlerin, 7 Aralık'ta "Kandil Uyandırma Merasimi", "Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" ile başladığını belirten Çıpan, törenler kapsamında 21 sema gösterisi düzenlendiğini dile getirdi.

Toplam 130'un üzerinde farklı bilim, kültür ve sanat etkinliğinin gerçekleştirildiğini anlatan Çıpan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemizde bulunan büyükelçilik mensuplarından 190 diplomat törenlere katıldı. Törenlere katılmak için 668 seyahat acentesi tur düzenlemiştir. 55 bin 692 koltuk kapasiteli salonda 53 bin 716 koltukta işlem yapıldı. Salon doluluk oranı yüzde 96.45'tir. Anma törenleri kapsamında 'Mukaddes Miras' ve 'Yaşayan Selçuklu Mirasımız' adlı iki önemli serginin açılışı yapılmıştır. Gün içindeki etkinlikler ise üniversite ve STK'ların bilimsel toplantılarıyla devam etti. Her gün Türkçe-İngilizce dillerinde Mesnevi dersleri verildi. Anma etkinlikleri, 17 Aralık'ta gerçekleştirilen Şeb-i Arus töreniyle sona erdi."

Toplantıya, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile ticaret, sanayi ve borsa başkanları katıldı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement