Moma, Yoko Ono'nun Sanattaki 50. Yılını Özel Sergiyle Kutladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Moma, Yoko Ono'nun Sanattaki 50. Yılını Özel Sergiyle Kutladı

NEW New York'taki modern sanat müzesi MoMA yazar, barış aktivisti ve The Beatles grubu üyesi 1980 yılında New York'ta öldürülen savaş karşıtı ünlü müzisyen John Lennon'un eşi 82 yaşındaki Yoko Ono'nun sanattaki 50. yılını açtığı özel sergiyle kutladı.

13.05.2015 10:38

NEW New York'taki modern sanat müzesi MoMA yazar, barış aktivisti ve The Beatles grubu üyesi 1980 yılında New York'ta öldürülen savaş karşıtı ünlü müzisyen John Lennon'un eşi 82 yaşındaki Yoko Ono'nun sanattaki 50. yılını açtığı özel sergiyle kutladı.

MoMA 50 yıldan fazla sanat yaşamı bulunan Tokyo doğumlu Yoko Ono için hazırladığı "Yoko Ono:  Bir Kadın Sergisi"nde, sanatçının 1960-1971 arasında yaptığı erken dönem eserlerine odaklandı.

Sergide, sanatçının erken dönem işlerine daha fazla yoğunlaşmasıyla, Ono'nun John Lennon'un gölgesinde olmadığını ve Lennon'la tanıştığında halihazırda saygın bir sanatçı olduğu mesajı veriliyor.

Ono'nun 1964 yılında yaptığı girişte bulunan "Elma" adlı eseriyle başlayan sergide, 125 sanat eseri arasında, enstalasyon, kağıt üzerine çalışmalar, film, ses kaydı, performanslar yer alıyor. Erken dönem eserlerinin yanında sanatçının sergi için oluşturduğu yeni işi "Gökyüzünü Görmek İçin" adlı şeffaf çatıdan gökyüzüne bakan siyah bir merdiven de bulunuyor.

Sergi The Robert Lehman Vakfrı Çizimler Baskılar Başküratörü Christophe Cherix, MoMA Başküratörü ve MoMA PS1 direktörü Klaus Biesenbach ve MoMA Çizimler ve Baskı Bölümü Küratör Yardımcısı Francesca Wilmott tarafından hazırlandı.

Yoko Ono, sergiyle ilgili müzede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "yaptığınız her şeyin insanlar tarafından kabul edilmesi gerçekten çok güzel bir şeydir. Herşeyin insanlar tarafından anlaşılması gerçekten çok güzel bir şeydir ve bu bir gün çiçek açacaktır" ifadesini kullandı.

Serginin kuratörlerinden Cherix ise eserlerin hepsinin kendi kendine konuşmalarına imkan verecek şekilde sergiye yerleştirildiğini ve bu şekilde her bir sanat eserinin kendi şekliyle ve diğerleriyle kurduğu ilişkiyle anlaşılabildiğini ifade etti.

1964 yapımı "Kesim Eseri" adlı film ve  "Torba Eseri" performansı dışında yatakta eşi John Lennon'la birlikte 4 saat boyunca pijamalarla oturarak aralarından geçen diyaloğu konu alan 1969 yapımı film, Ono'nun sergide öne çıkan eserleri arasında yer alıyor.

Sergi, 17 Mayıs'tan 7 Eylül'e kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Moma, Yoko Ono'nun Sanattaki 50. Yılını Özel Sergiyle Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement