GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Sahaf röportajı
Sahaftan detaylar. "Okuma" aşkıyla sahaf oldu
Edirne'de ilkokul mezunu Resul Açıkel, kitap sevgisini 45 yıldır sahaflık yaparak sürdürüyor
Açıkel:
"Eğitim öğretim içimde hep bir hayaldi. 6 kızım var, hepsi üniversite mezunu. Öğretmen ve memur oldular. Kendim okuyamadım ama kızlarımı okuttum"
CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de ilkokul mezunu 68 yaşındaki Resul Açıkel, içindeki kitap sevgisinin etkisiyle sahaf oldu, bu mesleğini 45 yıldır sürdürüyor.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Açıkel, kitap sevgisini 45 yıldır kente sahaflık yaparak gideriyor. Kendisi okuyamasa da 6 çocuğunu da okutarak üniversiteden mezunu yapmanın mutluluğunu yaşayan Açıkel, mesleğe başladığı günden bu yana sürekli okuyarak gençlere örnek oluyor.
Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahaflığın sadece bir kitabı alıp satmak anlamına gelmediğini söyledi.
Bu mesleği yapanların azaldığını anlatan Açıkel, "Bu, bir bütünleşmedir. Bir şehirle ve buradaki kitaplarla bütünleşmedir. Sahaflıkla kitapların arasında size üç boyutlu bir dünya açıyormuş gibi oluyor. Onun içini doldurmanız önemli. Sadakat, aşk ve bağlılık mesleğidir sahaflık" diye konuştu
Gençliğinde ailesiyle İstanbul'da yaşadığını anlatan Açıkel, maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemediğini belirterek, şunları söyledi:
"İçimde hep kitap ve okuma aşkı vardı. Sadece sahaflar için değil, okumak ve öğrenmek her insan için bir ihtiyaçtır. Bir arkadaşımın aracılığıyla o yıllarda İstanbul'dan, okuma yazma oranı yüksek olan Edirne'ye geldim. Burada kentin tarihini ve dokusunu her şeyiyle bilen insanlarla tanıştım. Tarihi Bedesten Çarşısı'nda başladım bu işe ve halen sahaflık yapıyorum. Kendi çapımda, naif bir insan olarak bu mesleği devam ettiriyorum. Gönül isterdi ki bu meslek yayılsın. Bizim mesleğin partneri de antikacılardır. O mesleği güzel yapan arkadaşlarımız vardı fakat artık kalmadı. Kenti gezmeye gelenler sahaflar çarşısının nerede olduğunu soruyor bende hayıflanarak olmadığını söylüyorum. İnsanlar bu kadar tarihi eserin olduğu şehirde sahaflar çarşısının olmaması nedeniyle hayrete düşüyorlar."
Kendi okuyamadı, 6 kızını okuttu
Açıkel, gerçek sahafın 10 bin kitabı her şeyiyle bildiğini aktararak, "Mesleğe başladığım günden bu yana okuyorum. Sayısını bilmiyorum tabii ama sanat, edebiyat ve tarih okumayı seviyorum. Şu an 5 bin kitabım var, elimize farklı eserler de geliyor, tarihi denilecek nitelikte kitaplar, Nutuk kitabının Osmanlıca baskısı mesela ve tarihi Bedesten Çarşısı'nın geçmişteki fotoğrafları yer alıyor" şeklinde konuştu.
Yaşı ilerledikçe daha çok okuyor
Yaşı ilerledikçe okuma aşkının da artığını dile getiren Açıkel, Edirne'de evlendiğini ve 6 kızının olduğunu söyledi.
Eğitimini devam ettirememenin içinde ukde kaldığını dile getiren Açıkel, "Eğitim-öğretim içimde hep bir hayaldi. 6 kızım var hepsi üniversite mezunu. Öğretmen ve memur oldular. Kendim okuyamadım ama kızlarımı okuttum. Onların içinde de kitap sevdalıları var. Hepsi okuyan çocuklar. Böyle cahil bir adamdan güzel bir ağaç meydana çıktı. Biz toprağa atılan bir tohum gibi olduk onlar için. O meyveler güzel çıktı" şeklinde konuştu.
Açıkel, hayalinin kentin bir sahaflar çarşısı kazanması olduğunu kaydetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Okuma' Aşkıyla Sahaf Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?