Roma Döneminden Kalan Ilıca, Küllerinden Doğdu - Son Dakika
Kültür Sanat

Roma Döneminden Kalan Ilıca, Küllerinden Doğdu

Roma Döneminden Kalan Ilıca, Küllerinden Doğdu

Gölcük Belediyesince, bin sekiz yüz yıllık kalıntıların bulunduğu alana inşa edilen "Yazlık Ilıcası Termal Tesisi"ne gelen yerli ve yabancı turistler, yeniden şifa bulacak Belediye Başkanı Ellibeş: "2. yüzyıldan beri var olan bu ılıcayı, yerin altında duran bu suyu tekrar yeryüzüne çıkartarak, halkımızın istifadesine sunmuş olduk"

11.07.2013 12:32

Gölcük ilçesinde Roma döneminden kalan bin sekiz yüz yıllık ılıca kalıntılarının bulunduğu alanda inşa edilen yeni termal tesisle hastalar, yeniden şifa bulacak.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yazlık Ilıcası'nın 2. yüzyılda, Roma döneminden kaldığını, o tarihten kalma bazı yapıların bölgede korunduğunu söyledi.

Mevcut tarihi değeri, vatandaşların hizmetine sunmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Ellibeş, belediyenin 4 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığıyla protokol imzaladığını, bunun sonucunda ılıcada çalışmalara başlandığını belirtti.

Ellibeş, kazı çalışmaları kapsamında, Roma ve Bizans dönemine ait birçok eserin yer altından çıkarıldığını kaydederek, dönemin yapılarına ait "hamam, sauna ve sikke"lere ulaşıldığını dile getirdi.

Girişimcilerin bölgeye gelerek, yatırım yapmalarını arzuladıklarını ifade eden Ellibeş, yaklaşık 700 bin metrekarelik alanın Kültür ve Turizm Bakanlığınca "termal turizm tesisi" alanı ilan edildiğini vurguladı.

Ellibeş, Yazlık Ilıcası'nın inşaatında Osmanlı mimarisinden esinlenildiğini aktararak, şunları söyledi:

"Yazlık Ilıcası'nda, kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme havuzları, bunun paralelinde Türk hamamı, sauna, buhar odaları, tuz odası, masaj odaları, çamur odaları yapıldı. Burada insanlar, hem şifa anlamında havuzdan faydalanacaklar hem de SPA merkezi olarak değerlendirilebilecekleri bir merkez oluşturuldu. İnsanların masajdan jakuziye kadar her şeyi yapması mümkün. Merkezin hizmete sunulması yaklaşık bir ay oldu. Kısa sürede ılıca, halkımızdan kabul gördü, insanlarımız il dışından istifade etmek için buraya geliyor. 2. yüzyıldan beri var olan bu ılıcayı, yerin altında duran bu suyu tekrar yeryüzüne çıkartarak,  halkımızın istifadesine sunmuş olduk."

"Ilıca, insanların 'alternatif sağlık' beklentilerine cevap verdi"

Kocaeli'nin "sanayi kenti" olarak bilindiğini hatırlatan Ellibeş, yeni projelerle kentin "termal şehri" olarak da anılacağını vurguladı.

Ellibeş, 2. yüzyıldan kalma bir değerin yerin altında kalmasının büyük haksızlık oduğuna dikkati çekerek, "Bu haksızlılığı ortadan kadırmak için böyle bir adım attık. Gerçekten de yaptığımız bu uygulamanın ne kadar isabetli ve faydalı olduğu ortaya çıktı çünkü insanımız, alternatif sağlık anlamında termal ve ılıcalarla büyük bir beklenti içerisinde" diye konuştu.

Ilıcanın insanların "alternatif sağlık" beklentilerine cevap vermesiyle birinci hedeflerine ulaştıklarına işaret eden Ellibeş, bölgenin tanınması, marka ve termal bir kent olabilmesi anlamında tesisin temelini attıklarını söyledi.

"Suyun şifalı olduğu raporlarla netleşti"

Ellibeş, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ılıcanın çamur ve suyundan numune alarak Ankara Hıfzıssıhha Laboratuvarı'nda tahlil yaptığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çamurumuz ve suyumuz ayrıca Atom Enerjisi Kurumuna da gönderildi. Suyumuzun, tahliller sonucunda başta dermotolojik cilt hastalıkları, romatizma, sinir ve kemik hastalıkları anlamında tedavi edici özelliği netleşti. Üst solunum yollarında da tedavi edici özelliği var. Suyumuz içilebiliyor, mide başta olmak üzere iç hastalıklara da şifa bulacağı netleşmiş durumda.

Bazı kadın hastalıklarıyla ilgili tedavi edici özellikleri mevcut. Çamurumuzun da insan sağlığı, özellikle deri hastalıklarını tedavi ettiği net olarak ortaya çıkmış vaziyette." - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Roma Döneminden Kalan Ilıca, Küllerinden Doğdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement