Sanatını "Taştan" Çıkarıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Sanatını "Taştan" Çıkarıyor

Denizli'de emekli öğretmen Hüseyin Çoban, havanda dövdüğü renkli taşları sabırla işleyerek ilginç manzara ve portreler yapıyor.

22.06.2016 11:14

SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'de emekli öğretmen Hüseyin Çoban, havanda dövdüğü renkli taşları sabırla işleyerek ilginç manzara ve portreler yapıyor.

Fen Bilgisi öğretmeni Hüseyin Çoban, emekliliğinin ardından 10 yıl önce Tavas ilçesine yerleşerek atölyeye dönüştürdüğü evinin bodrum katında sanatsal çalışmalara başladı.

Resim sanatına yağlı boya tablo denemeleriyle başlayan Çoban, farklı tarzları da araştırmaya başladı. Öğretmenliği sırasında derste konu anlatımı için bulduğu bir taşın rengini tabloya yansıtma denemeleri yapan Çoban, ufalanmış doğal taşları manzara ve portre resimlerinde kullanmaya başladı.

AA muhabirine açıklama yapan Çoban, resim sanatıyla daha önce hiç ilgilenmediğini, emekliliği sonrası kendisine uğraş yaratmak için arayış içine girdiği dönemde renkli taşlarla farklı bir tarz geliştirdiğini anlattı.

- Afganistan ve Pakistan'dan taş getirtiyor

Resimlerini doğadan topladığı renkli taşları kullanarak tahta zemin üzerine yaptığını ifade eden Çoban, renk paletini tamamlamak için Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden de taş getirttiğine dikkat çekti.

Taşları atölyesindeki el havanında döverek ufaladığını ve elediğini aktaran Çoban, şöyle konuştu:

"Eleğin altına geçen toz şeker tanesi büyüklükteki taşları, suyla tülbentten geçirerek tozlarından arındırıyorum. Kuruttuktan sonra da renklerine göre ayrı kaplara koyuyorum. Tahta malzemenin mat olan yüzünü plastik boyayla beyaza boyadıktan sonra yapacağım resmi üzerine çiziyorum. Bu çizgilerin üzerine de iğne ya da tığın ucuyla ahşap tutkalını damla damla sürüyorum. Taşları tığ yardımıyla tek tek yapıştırıp rotüşledikten sonra silindirleme işlemiyle sabitliyorum. Tabir yerindeyse iğneyle kuyu kazıyoruz. Bir tabloyu bitirmek 1 ile 5 ay arası zaman alıyor."

Tek tek yapıştırıyor

Resimlerinde boya kullanmadığını, ortaya çıkan tabloların boyalardan daha canlı renklere sahip olması ve parlaması nedeniyle beğeni kazandığını dile getiren Çoban, farklı denemeler yaptığı bu tekniğe "doğal taş resmi" adını verdiğini dile getirdi.

Benzer tekniği kullananların yapıştırıcıyı tuvale fırçayla dağıttıktan sonra üzerine tozları dökerek tablolar ortaya çıkardığına dikkat çeken Çoban, kendisinin ise kum büyüklüğündeki taşları tek tek işlediğini kaydetti.

Bu teknikle resim yapan çok fazla sanatçının olmadığını savunan Çoban, ülke genelinde çok sayıda karma ve kişisel sergi açtığını ifade etti.

Sanat hayatı boyunca 300'ün üzerinde eser ortaya koyduğunu, son dönemde gelen siparişler nedeniyle ağırlıklı olarak portrelere yöneldiğini dile getiren Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar bir çok ünlünün portresini yaptım. Daha önce siyah beyaz olarak yaptığım Barış Manço portresini renkli olarak da tamamladım. İnşallah müzesinde sergilenecek. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tablosunu 3 aylık bir çalışma sonucu tamamladım. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de tablosuna başladım. Taleplere göre bu alanda ilerlemeye devam edeceğim."

Tablolarını çalışmanın zorluğuna ve boyutlara göre 250 lira ile bin 500 lira arasında değişen fiyatlarda sattığını dile getiren Çoban, "Bu işi kazancı için değil hobi olarak yapıyorum. Ben kahveye gitmek yerine atölyemde sanatla resimle uğraşmaya tercih ediyorum. Bundan sonra tek amacım bu sanatın yaygınlaşmasıdır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sanatını 'Taştan' Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement