Türk Şiirinde Geleneği Bilmek Önemli - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Şiirinde Geleneği Bilmek Önemli

Türk Şiirinde Geleneği Bilmek Önemli

Doğan Hızlan, Türk şiirinde geleneğin önemini anlattı.

22.03.2013 16:59  Güncelleme: 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altın Portakal Şiir Sempozyumu kapsamında düzenlenen 'Şiir ve Gelenek' konulu panele konuşmacı olarak katılan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Türk şiirinde geleneğin önemini anlatırken, "Gelenek aslında bugünle dün arasında bir bağ kurma ustalığıdır" dedi.

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Altın Portakal Şiir Sempozyumu kapsamında Antalya Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN), 'Şiir ve Gelenek' konulu bir panel düzenlendi. Gazanfer Eryüksel'in yönettiği panele Altın Portakal Şiir Ödülü Jüri Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Şair Haydar Ergülen ve Gazeteci-Şair İdris Özyol konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk sözü alan Doğan Hızlan, Türk şiirinde geleneğin önemini anlatırken, şiirde geleneğin bilinmesinin şiiri daha iyi anlamayı sağlayacağını söyledi. Türk şairlerin çoğunun geleneğin etkisi altında olduğunu aktaran Hızlan, algıda değişimden ötürü geleneği incelemek, algılamak ve özümsemenin güç olduğuna vurgu yaptı. Geleneği anlayabilmek için yazarlarla birlikte okurların da emek harcaması gerektiğini dile getiren Doğan Hızlan, her yeni nesilde geleneği yenileyen bir tavır olduğunu ve bunun kimi zaman sadece biçime kimi zamanda içeriğe dayalı olarak gözlemlendiğini belirtti.

EDEBİYAT TARİHİNİ BİLMELİ

Şiiri anlamak için edebiyat tarihinin geleneğini bilmenin yetmeyeceğini, o günün tarihi, siyasal ortamı, savaşı ve darbelerinin gelenekte özellik olarak ortaya çıktığını kaydeden Doğan Hızlan, "Bir ülkenin edebiyatını anlamak için o edebiyat tarihini bilmek lazım. Bugün modern bir okurun da edebiyat tarihini bilmesi lazım. Çünkü, okuduğunu sadece bugün varolan, bugün yapılan bir yenilik diye bilirse, o zaman hem geçmişteki ustanın-şairin hakkını yemiş olur, hem de bugünkü bir şaire yapmadığı öncülük ünvanını verir ki bu da haksızlıktır" diye konuştu.

GELENEKTEN YARARLANMA

Gelenekten yararlanmanın bir taklit eşlemi olmadığını, yıllar önce alınan bir şeyi yeniden yaratarak yazmak olduğunu kaydeden Doğan Hızlan, "Gelenekten yararlanma eskiyi taklit değil, hiçbir şey eskiden buraya olduğu gibi, kalıp gibi getirilemez. Ama bir sanatın, geleneğin, ustalıkların da muhafazası lazımdır. Çünkü eğer onu muhafaza etmezseniz gelen nasıl yararlanacak? Gelenekten yararlanma onun muhafaza edilmesidir" şeklinde konuştu.

BAĞ KURMA USTALIĞI

Günümüzde birçok eski kitabın yeniden basıldığını, taş plakların yeniden çıkartıldığını vurgulayan Doğan Hızlan, şunları söyledi:

"Bunlar bağ kuruyor. Gelenek aslında bugünle dün arasında bir bağ kurma ustalığıdır. Öyle bir esin verir ki gelenek insana, o gün yazılan sözcüklerle, anlayışla bugün o temayı nasıl dile getirebilirim diye düşünürsünüz. Eğer elimizde gelenek bir ölçüt olarak bulunmazsa insan yolunu şaşırır. Bir şairin, bir edebiyatçının geleneği bilmesinin zorunluluğunu söylüyorum. Sıradan bir okur için de daha derinlemesine zevk alabilmek için, daha ayrıntıya inebilmek için geleneği bilmesini istiyorum. Edebiyat, sanat tarihi bir bütündür. O bütünlüğü bilmeden herhangi bir değerlendirme çok yanlış olur."

DİĞER KONUŞMACILAR

Panelin diğer konuşmacısı Şair Haydar Ergülen ise Türk şiirinde yeni neslin 1980'den sonra kendisine yeni bir gelenek çizdiğini anlattı. Kendisinin de geleneği bu dönemden sonra öğrendiğini vurgulayan Ergülen, her şairin kendi geleneğini oluşturduğunu ve bazı şairler için geleneğin doğal bir süreç olduğunu dile getirdi.

Gazeteci- Şair İdris Özyol da geleneğin Türk şiirinde bir konu değil sorun olduğuna dikkati çekti. Türk şiirinde yeni dil ve yeni alfabenin oluşma döneminde yeni bir şiir ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Özyol, "Şiiri kesintisiz bir gelenek olarak görmekten yanayım. Bizde gelenek- şiir ilişkisi sorun olarak görülüyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Şiirinde Geleneği Bilmek Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.


Advertisement