Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü - - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü -

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü -

HAYDAR ŞAHİN- Türk Tarih Kurumu Başkanı (TTK) Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Üniversitelerde Kürt tarihi bölümünün açılması YÖK'ün alanına girer. Ancak TTK olarak böyle bir şeyin olması gerektiğini söyleyebilirim. Kürt dilinde yayın yapıyorsunuz da, Kürt tarihinin, kültürünün, zenginliğinin yer almasını niye istemeyeceksiniz'' dedi.

17.12.2013 15:40

ADEM BALTA- HAYDAR ŞAHİN- Türk Tarih Kurumu Başkanı (TTK) Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Üniversitelerde Kürt tarihi bölümünün açılması YÖK'ün alanına girer. Ancak TTK olarak böyle bir şeyin olması gerektiğini söyleyebilirim. Kürt dilinde yayın yapıyorsunuz da, Kürt tarihinin, kültürünün, zenginliğinin yer almasını niye istemeyeceksiniz'' dedi.

Türk Tarih Kurumu (TTK), kuruluşundan bu yana ilk kez uluslararası düzeyde akademisyenlerin katılımıyla 9-10 Ocak 2014 tarihinde "Tarihte Türkler ve Kürtler"in konulu bir sempozyum düzenleyecek.

TTK Başkanı Prof. Dr. Hülagü, AA muhabirine, sempozyum ve gelecekte hayata geçirmeyi planladıkları projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hülagü, Üniversitelerdeki Kürtçe eğitim ile TRT 6 ve AA'nın Kürtçe yayın yapmasına atıfta bulunarak, ''Kürt dilinde yayın yapıyorsunuz da, Kürt tarihinin, kültürünün, zenginliğinin yer almasını niye istemeyeceksiniz. 'Türkiye'de yaşayan unsurlar nelerdir?' diye okutulabilir. Neden okutulmasın''

En azından bir kültür zenginliği olarak bunları görmezlikten gelmenin yanlış olduğunu düşündüğünü ifade eden Hülagü, ''Çünkü bir vakayı görmezden gelemezsiniz. Ortada bir vaka var. Tarihte etle kemik gibi birlikte yaşamış, birlikte mücadele etmiş, birlikte kader birliği yapmış bir toplumu 'yok' diye kabul edemezsiniz" diye konuştu.

Hülagü, açılacak bölümlerin birlik ve beraberliğe hizmet etmesi gerektiğini vurgulayarak, " Ayrıştıracak, ihtilafa düşürecek, birbirinden koparacak hususlar sıkıntı çıkarır. Oturup çok iyi araştırmak, incelemek, düşünmek ondan sonra bir ders boyutu içerisinde neyi, nasıl, nerden, başlayıp okutmak gerektiğini ortaya koymak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sempozyumu neden düzenlediklerini de anlatan Hülagü, TTK'nın yasal görevleri arasında sadece Türk tarihi değil, Türkiye tarihi ile ilgilenmek olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'ye baktığımız zaman bir Kürt olgusuyla, varlığıyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla Kürtler de bizim vatandaşımız. Onlar da Türkiye tarihinde yer edinmişler. Aynı çevrede, aynı muhitte yaşamışız. Ortak yönlerimiz ortak başarılarımız var. Etle kemik gibi birbirine kaynaşmış durumdayız. Bizim tamamıyla Türk tarihini araştırıp kanunun bize vermiş olduğu Türkiye tarihini ihmal etmemiz söz konusu olamaz. Kanun size böyle bir yükümlülük vermişse bunu yerine getirmeniz icap eder. O nedenle biz, 'Tarihte Türkler ve Kürtler ne durumdaydılar? Onu da akademik anlamda inceleyelim' dedik. Bu maksatla sempozyumu ortaya attık ve gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Siyasi, hamasi duygulardan uzak, bilimsel araştırmaya dayanan tebliğler olması lazım. Bizim orada dikkate aldığımız kriter bu. Çünkü biz siyaset yapmıyoruz."

TTK başkanı Prof. Dr. Hülagü, sempozyuma yurt içi ve yurt dışından bir çok akamedisyenin katılmak istediğini vurgulayarak şimdiye kadar yüzden fazla müracaatın olduğunu söyledi.

- "Türk tarihini filmleştireceğiz"

İleriye dönük projelerine de değinen Hülagü, TTK'nin halen aktivite ve anlayış olarak 2013 yılına gelemediğini ve 1950 ile 1960'lı yılların mantığıyla hareket ettiğini, bundan sonraki süreçte zamana uygun hareket edeceklerini ve teknolojik alt yapıya yöneleceklerini açıkladı.

Türk tarihini film ve belgesellerle kitlelere ulaştırmak istediklerini belirten Hülagü "İnsanlar artık görsel istiyor. Kitap okumaktan ziyade film izliyor, dizi izliyor. Bizim TTK olarak o alanlara kaymamız gerekiyor. Tatbiki kitaplar basılacak ama bizim de tarihimizi filmleştirmemiz lazım diye düşünüyorum" dedi.

İnsanların okumaktan ziyade izlemeyi tercih ettiklerini söyleyen Hülagü, Türk tarihini film ve belgesellerle kitlelere ulaştırmak istediklerini bunun için de tarih bilen senaristlere ihtiyaç duyduklarını gerekirse senaryo kursu açacaklarını belirtti.

- "Kürtçe kurs da açabiliriz"

Yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını dile getiren Hülagü, akademisyenlere yönelik dil kursları da açtıklarını belirterek "Dil kursları açtık. İbranice, Ermenice, Osmanlıca, Arapça. Şimdi de Fransızca, Yunanca ve Bulgarcayı açalım diyoruz" dedi.

İhtiyaç olması halinde Kürtçe kurs da açabilceklerini belriten Hülagü, ''Arapçayı, Farsçayı ya da Ermeniceyi açtıktan sonra Kürtçeyi niye açmayalım. İhtiyaçsa açalım, yok ihtiyaç değilse de uğraşmanın anlamı yok. Yeter ki ihtiyaç ve bir talep olsun" diye konuştu

- "Türkiye'deki tarihçilerin istatiğini çıkaracağız"

Türkiye'de tarihçi akademisyenlerin profilini çıkaracaklarını bu yönde projelerinin de olduğunu kaydeden Hülagü sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'deki tarihçilerin profilini çıkarmak istiyoruz. Buna yönelik bir çalışmamız var. Onunla ilgili web sayfamıza bir yazılım koyduk. Bu program devreye girdiği zaman Türkiye'de ne kadar tarihçi var? Bay-bayan oranı nedir? Dil bilenlerin oranı nedir? Bölgesel oran nedir? Yaş ortalaması kaçtır? Üretim oranı nedir? Hepsi çıkmış olacak. Çalışılan konular ve hiç çalışılmamış konular ortaya çıkacak. Dolayısıyla o tür şeylere yönelik bir istatistik oluşturmak, bir bilgi havuzu oluşturmak imkan dahilinde olacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement