Ustası Olmadan Öğrendiği Çini Sanatını 30 Yıldır Devam Ettiriyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ustası Olmadan Öğrendiği Çini Sanatını 30 Yıldır Devam Ettiriyor

Konya'da üniversite yıllarında çini sanatını öğrenen Kemal Güler, Mevlana Müzesinin yeşil kubbesinin restorasyonunda kullanılan çinileri yaparak sanatını taçlandırıyor. Güler, sanatına olan sevgisini ve onurlandırıldığını ifade etti.

14.10.2023 11:20  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ustası olmadan öğrendiği çini sanatını 30 yıldır devam ettiriyor

Üniversite yıllarında öğrendiği çini sanatını Mevlana Müzesinin yeşil kubbesinin restorasyonunda kullanılan çinileri yaparak taçlandırdı

KONYA - Konya'da üniversite yıllarında çini sanatını öğrenen ve sonrasında çini atölyesi kuran Kemal Güler, çok sevdiği sanatını ömrünün sonuna kadar devam ettirmek istiyor. Güler, Mevlana Müzesinin yeşil kubbesinin restorasyonunda atölyesinde yapılan çinilerin kullanılmasının kendisini onurlandırdığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünden mezun olan çini ustası Kemal Güler (59), öğrencilik yıllarında severek başladığı çini sanatına mezun olduktan sonra açtığı atölyesinde 30 senedir devam ediyor. Sanatını çok sevdiğini anlatan Güler, ömrünün sonuna kadar sağlığı el verdiği müddetçe devam edeceğini söyledi. Sanatına başlarken bir ustasını olmadığını ve öğrendiği her şeyi deneyerek bulduğunu söyleyen Güler, ustasının olmasını çok istediğini belirtti. Güler, Mevlana Müzesinin yeşil kubbesinin bu yıl tamamlanan restorasyon sürecinde kendi ürettiği çinilerin kullanıldığını ve bunun kendisini onurlandıran, mutlu eden bir iş olduğunu ifade etti.

"Mevlana Müzesinin çinilerini bizim atölyemiz de yaptık"

Sanatına başlama süreci anlatan çini ustası Kemal Güler, "Selçuk Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünden mezun olduktan sonra çini ve seramik atölyesi kurup iş hayatına başladım. Yaklaşık 30 yıldır atölyede çalışmaktayım. Öğrencilik zamanlarında seramik ve çini üzerine çalışmaktaydım. Mezun olduktan sonra da atölye kurarak devam ettim. Bu işi severek yapıyorum" dedi.

2021 yılında restorasyon çalışmalarının başladığı Mevlana Müzesinin yeşil kubbesinin çinilerinin kendi atölyesinde yapıldığını ifade eden Güler, "Yakın zamanda Mevlana Müzesinin çinilerini bizim atölyemizde yaptık. Orayı yapmak bize nasip oldu. Bu işin güzel tarafı Konya'da yapılmış olması. Ayrıca manevi yönden de çok güzel. Bizi onurlandıran mutlu eden bir iş oldu" şeklinde konuştu.

"Toplamda bir çininin yapılması 45 günü bulur"

Çinilerin yapım aşamalarını anlatan Kemal Güler, "Yaklaşık 45 gün sürmekte. İlk önce hamur hazırlanmakta. O hamur şekillendirme yöntemine göre ahşap kalıplarda, çömlekçi tornasında veya alçı kalıplarda şekillendiriliyor. 15-20 gün kendi halinde kurumaya bırakılıyor. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra tekrar ele alınıp düzeltmeleri yapılıyor. Daha sonra da astarlama yapıyoruz. Astarlama yapıldıktan sonra tekrar 7-10 gün civarında tekrar kurumaya bırakıyoruz. Bu kuruma işleminden sonra 1. fırınlama dediğimiz fırınlama işlemini yapıyoruz ve bu işlem 5 gün sürmekte. Çininin alt yapısı olarak kullanılacak malzemeler bu şekilde yapılır. Daha sonra altyapının üzerine ne şekilde desenler yapılacaksa o desenler uygulanır. Desenlerden sonra sırlama işlemine geçilir. Sırlama işlemi de bittikten sonra birkaç gün kurumaya bırakılır. Sonra 2. fırınlama süreci 5 gün sürer. Toplamda bir çininin yapılması 45 günü bulur" diye konuştu.

"Benim bir ustam olmadı"

Meslekteki en büyük hedefinin en iyi çiniyi yapmak olduğunu ifade eden Güler, "Meslekteki hedefim, en iyi şekilde en iyi çini nasıl yapabilirim. Ömrüm olduğu sürece, elim tuttuğu sürece severek yaptığım bu sanatta devam edeceğim. Her zaman da daha iyisini yapabilir miyim diye kafamda soru işareti olacak. Benim herhangi bir ustam olmadı. Kendi kendime öğrendim ne yaptıysam. Ustam olsa daha iyi olurdu. Bazen bilemediğim, takıldığım konular olduğu zaman ustama sorsaydım mutlu olurdum. Belli yaştaki çocukların geleneksel sanatlara çok ilgisi var. Genelde ilgiyle, severek sorular soruyorlar. Belli yaşın üzerindekilerin maalesef pek fazla ilgisi yok. Yeni nesilden umutluyum" ifadelerini kullandı.

Ustası Olmadan Öğrendiği Çini Sanatını 30 Yıldır Devam Ettiriyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Ustası Olmadan Öğrendiği Çini Sanatını 30 Yıldır Devam Ettiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement