Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor (1) ANKARA - Son Dakika
Kültür Sanat

Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor (1) ANKARA

Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor (1) ANKARA

Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor (1) ANKARA

27.09.2013 13:11

Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor (1) - ANKARA

Üstat, Devlet Tiyatrolarına "Para" ile dönüyor

-Türk edebiyatının usta kalemlerinden Necip Fazıl Kısakürek, 10 yıl aradan sonra "Para" oyunuyla Devlet Tiyatroları sahnesinde izleyiciyle buluşacak

- Yönetmen Tunca:

-"Eserin insanlara parayla ilgili mesajı var. Paranın nasıl insanı değersizleştirdiğini, nasıl insanlıktan çıkardığını, bir aileyi nasıl parçaladığını anlatıyor oyun"

"Eseri sahneye uyarlarken bugünün seyircisine nasıl seyrettirebilirim, tiyatro olarak ne kadar keyif alabilirler, ne kadar dinletebilirim, hikayeyi, temayı ne kadar aktarabilirim bunlara çok dikkat ettim"

ANKARA (AA) - ŞENAY ÜNAL - Türk edebiyatının usta kalemlerinden Necip Fazıl Kısakürek, 10 yıl aradan sonra "Para" oyunuyla Devlet Tiyatroları (DT) sahnesinde izleyiciyle buluşacak.

"Para"nın yönetmeni Özer Tunca, AA muhabirine, oyunda, paranın insan ilişkileri üzerine olumsuz etkisinin işlendiğini söyledi. Olayların İkinci Dünya Savaşı sırasında geçtiğini anlatan Tunca, oyunu evrensel kılan unsurlar bulunduğunu, kahramanların isimleriyle değil makamları ya da yaptıkları işlerle betimlendiğini vurguladı.

Para'nın antikapitalist bir oyun olduğuna işaret eden Tunca, "Eserde savaş yıllarındaki yokluk ve bundan nemalanan vurguncu bir banker konu ediliyor. O bankerin vurgunla servet sahibi olması ve parayla imtihanı, batışı ve yok oluşu anlatılıyor" dedi.

Oyunun dönemsel dokusunu, müziklerini, dilini koruduklarını bildiren Tunca, "O dönemden bugüne çok şey yaşamışız. Eserin, insanlara parayla ilgili mesajı var. Paranın nasıl insanı değersizleştirdiğini, nasıl insanlıktan çıkardığını, bir aileyi nasıl parçaladığını anlatıyor oyun" diye konuştu.

-"Son tabloyu atmak zorunda kaldık"

"Eseri sahneye uyarlarken bugünün seyircisine nasıl seyrettirebilirim, tiyatro olarak ne kadar keyif alabilirler, ne kadar dinletebilirim, hikayeyi, temayı ne kadar aktarabilirim bunlara çok dikkat ettim" diyen Tunca, Para'da evrensel müzikler de kullandıklarını ifade etti.

Bursa Şehir Tiyatrosu'nda 4 yıl önce Necip Fazıl'ın "Reis Bey" adlı eserini sahneye koyduğunu anlatan Tunca, "Üstad'ın varisleri seyretmişler ve çok beğenmişlerdi. Orada da çok evrensel bir yere oturtmuştum oyunu. Burada da aynı duyarlılıkla çalıştım. Oyunu kısaltmak zorunda kaldık çünkü bugünün seyircisi, koşulları... O günün döneminde her şey çok ağır ama bugünün döneminde her şey çok hızlı. Tekrarlar vardı biraz onları ayıkladık, son tabloyu atmak zorunda kaldık çünkü orada esrar kullanılan sahneler vardı. Bazı tiradlar vardı çok önemli seyirciye söylediği, bugüne değin insan ahlakıyla ilgili onları aldım."

-"DT'nin misyonu, her iyi yazarın oyununu oynamak"

Tunca, oyunu izleyecek gençleri göz önünde bulundurarak, esrar kullanılan sahneleri attıklarını, dilin daha kolay anlaşılır olmasına dikkat ettiklerini vurguladı.

Necip Fazıl Kısakürek'in eserlerine ilginin artmasına ilişkin Tunca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nasıl Nazım Hikmet bizim kıymetli bir değerimizse Necip Fazıl da bizim kıymetli bir değerimiz. Bir de DT'nin misyonu, her iyi yazarın oyununu oynamak. Çehov'u da, Shakespeare'i de oynamak, Haldun Taner'i de Nazım Hikmet'i de oynamak. Necip Fazıl da oynanmalı, iyi eserleri var çünkü. Reis Bey'i de çok iyidir. Orada da vicdan mı, hukuk mu çok iyi bir şey sorgulanıyor. Burada da ahlak sorgulanıyor. Her şey para mı? Para, ilişkiler değerler... Hangi değer insan için? Para mı yoksa ahlak mı? Bir de galiba her şey para olmaya başladı günümüzde. Oysa her şey para değil. Önerildiği zaman Para'yı okudum ve tamam yapacağım dedim."

Esere ilgiyle karşılanmasını beklediklerini dile getiren Tunca, oyunla geniş kitleye seslenmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Erdem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alacağı oyun, Küçük Tiyatro'da seyircinin beğenisine sunulacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Üstat, Devlet Tiyatrolarına 'Para' ile dönüyor (1) ANKARA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement