Yahya Kemal Beyatlı, Doğduğu Şehir Üsküp'te Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yahya Kemal Beyatlı, Doğduğu Şehir Üsküp'te Anıldı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin organizasyonuyla Yahya Kemal Beyatlı 130 Yaşında adlı konferans düzenlendi.

05.12.2014 16:30  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olan Yahya Kemay Beyatlı, 130'uncu 130'uncu doğum gününde memleketi Makedonya'nın başkenti Üsküp'te anıldı.

Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin organizasyonuyla kent merkezindeki Kültürel Bilgilendirme Merkezi binasında "Yahya Kemal Beyatlı 130 yaşında" adlı konferans düzenlendi.

İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, konferansta yaptığı konuşmada, Yahya Kemal'in yeni Türk şiirinin kurucularından biri olduğunu dile getirerek, onun sadece bir şair olarak değil aynı zamanda bir fikir adamı, bir düşünce adamı olması dolayısıyla Türk edebiyatı tarihinde önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

Yahya Kemal'in özellikle annesinin verdiği terbiyeyle yetiştiğini kaydeden Uçman, şunları söyledi:

"Annesinden öğrenmiş olduğu, ondan dinlediği Yunus Emre ilahileri, Kur'an sesleri, evlerinin yakınında bulunan Rufai tekkesindeki zikirler, kandil geceleri, mevlitler, salalar, onun daha sonraki yıllarda oluşacak gerçek manadaki şahsiyetinde çok önemli bir unsur teşkil ediyor."

Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Feyzullah Bahçi ise böylesi bir programı düzenlemekten onur duyduklarını belirterek, "Yahya Kemal deyince akla ilk olarak Üsküp geliyor. Üsküp deyince de akla Yahya Kemal geliyor. Bu anlamda, bu konferansın Üsküp'te olması bize ayrı bir mutluluk veriyor. Beyatlı 20. yüzyıl Türk şiirinin en önemli isimlerinden biridir" dedi

Programda, Mehmet Güntekin'in yönettiği, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu da sahne aldı.

Konferansa, Makedonya Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicuddin Şehabi ve çok sayıda davetli kaltıldı. - Üsküp

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yahya Kemal Beyatlı, Doğduğu Şehir Üsküp'te Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement